Όλα για καλό: Αναγνωστικές αποκρίσεις

Vasilis Kalandaridis (goodreads.com

Βαθμολογία: ★★★★

Δυο κηδείες,μια γέννα,πρόσφυγες στη θάλασσα,μερικά μεγάλα μυστικά σε μικρή κοινωνία ολα μαγειρεμένα με τη γραφή του Μακριδακη.Υπέροχο,δροσερό και καλοκαιρινό.
Αγαπητέ Κύριε Μακριδάκη,

Είμαι Ελβετίδα, έμαθα τα Ελληνικά, έλαβα σαν δώρο το βιβλίο σας, και αφού γράφεται μέσα στο βιβλίο η διευσυνθή σας, λέω ας σας γράψω δύο λόγια γιατί το βιβλίο σας με μάγεψε. Βέβαια δεν κατάλαβα κάθε λέξη αλλά οπωςδήποτε το νόημα του κείμενου.

Λοιπόν, εντυπωσιάστηκα με την ποικιλία των θεμάτων, δηλαδή ψυχολογία, παραδώσεις, μετανάστες, ιστορία, ανθρώπινες σχέσεις, θρησκίες. Μερικές φορές μ΄έπιασε και το γέλιο. Κάτα τη γνώμη μου, ο καθε αναγνώστης θα έπρεπε να διαβάσει το βιβλίο σας δύο φορές, γιατί κυρίως η αρχή του βιβλίου διαβάζεται πολύ διαφορετικά μόλις το νου μας πιάνει καθαρά τί είναι η σχέση του Δ. με την Κάτρην και με τον Μιχάλη.
Αυτό που μ΄ενθουζιάστηκε επίσης ιδιαίτερα ήταν ότι δείξατε και τις δύο πλευρές των αντιδράσεων των νησιωτών όταν έχουν φύγει οι πρόσφυγες από την βάρκα. Και πως περιγράφετε τις βεγκέρες στο σπίτι της Κύρα-Στάσας. (Μου θύμησε τέτοιες βραδίες στην Σύρο). Η πως μας δείχνετε τους διαφορετικούς χαρακτήρες αυτών των ανθρώπων.
Τέλος πάντων, μόνο να ξέρετε ότι το βιβλίο σας μ΄άρέσει πάρα πολύ, και σας ευχαριστώ που το γράψατε. Αισθάνθηκα τυχερή  να το διαβάσω.Δεν έχω πάει στη Χίο μέχρι τώρα, αλλά έχω δει φωτογραφίες.

Σας χαιρετώ με θαυμασμό.
Petra M.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>