Παρουσίαση από Αθηνά Ζωγραφάκη

Όλα Για Καλό, Γιάννης Μακριδάκης

Επιμέλεια-διορθώσεις: Δώρα Καραφύλλη

Την ίδια στιγμή που καταφτάνουν στη Χίο κατά εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες πολέμου στα όρια ζωής και θανάτου, οι άνθρωποι του νησιού παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις να τραβήξουν το νήμα κατά τη μεριά της ζωής, βάζοντας ένα πολλαπλό στοίχημα ενάντια σε πολλών ειδών σκιές: Τις αμφιβόλου ποιότητας και σκοπού ΜΚΟ που έχουν εισρεύσει στο νησί, ένα σημαντικό συντηρητικό πυρήνα που προσπαθεί να σπείρει το φόβο και τη διχόνοια, αλλά και τις προσωπικές σκοτεινές γωνιές του ψυχισμού τους που, με αφορμή τη συγκυρία, έρχονται στο φως για να καθαρθούν.

«Μέχρι να φτάσουμε στο σπιτάλι, ήρθανε και οι άλλοι με τη Γιασμίν και τον Καχραμάν, ήρθε και ο καπτά-Φώταρος μαζί. Αυτός δεν ξεκουραζότανε ποτέ, εβδομήντα τόσο χρονών άνθρωπος, κάθε νύχτα μες στο καΐκι την έβγαζε όλο εκείνο το διάστημα που ερχόντανε αβέρτα  οι βάρκες με τους ταλαίπωρους. Ήτανε συνέχεια στο λιμάνι, να βοηθάει τον κόσμο. Οι κόρες του και ο γιος του, που ζούσανε στην Αθήνα, είχανε να κάνουνε και κάθε μέρα παίρνανε τηλέφωνο στο σπίτι και γκρινιάζανε στη μάνα τους, που τον αφήνει γέρο άνθρωπο να κάνει του κεφαλιού του […]. Αλλά η κυρά Καλή δεν καταλάβαινε από τέτοια, τον υποστήριζε με όλα της τα κουράγια τον άντρα της. Πρόσφυγας εγεννήθηκε ο πατέρας σας, τους έλεγε, δεν μπορεί να κοιμάται στο κρεβάτι του και να κάνει πως δεν παίρνει χαμπάρι τίποτα, την ώρα που οι άνθρωποι θαλασσοπνίγονται δίπλα μας […].»

Ο θάνατος του Μιχάλη, η γοητευτική πλην μυστηριώδης εμφάνιση της Κατρίν, το πτώμα του Μουεζίν που κρύβει χρήματα, η γέννηση του παιδιού του Καχραμάν και της Γιασμίν, η ιστορία του λεπροκομείου, θα κάνουν το Δημοσθένη να έρθει αντιμέτωπος με πολλούς μεταφορικούς και φυσικούς θανάτους και θα κληθεί, θέλοντας και μη, να τους αποδεχθεί, για να μπορέσει και πάλι να γίνει μέτοχος στη ροή της ζωής.

Κάθε ανθρώπινη ιστορία, μια χαρά που αναδύθηκε μέσα από τον πόνο. Κάθε γεύμα, ένας δείπνος μυστικός που κάποιον αποχαιρετά και κάποιον καλωσορίζει, σε μια αιώνια, αρχετυπική εναλλαγή που όσο κι αν ξεπερνά τους ήρωες, πάντα βρίσκει έναν τρόπο να τους αγκαλιάσει με όλα τους τα καλά και όλες τους τις αδυναμίες.

Πηγή

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>