Βιβλιοκαρφώματα στο Καρφί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ

 

Μια παρέα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων ζουν γεγονότα σε ένα νησί που η προσφυγική κρίση του έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής και σκέψης. Ο Δημοσθένης, ένας νέος που βοηθάει τους πρόσφυγες, βρίσκεται δίπλα σε μια Ελληνογερμανίδα, την Κατρίν, που έχει έρθει εθελοντικά στο νησί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ξεριζωμένους. Σε έναν τόπο που όχι πολύ παλιά είχε ζήσει μια άλλη προσφυγιά.

Η ανακάλυψη του πνιγμένου Μουεζίν, που ήταν ζωσμένος με 11.000 δολάρια, η κρυφή ταφή του στο παλιό νεκροταφείο του λωβοκομείου, η απρόσμενη γέννηση ενός προσφυγόπουλου μέσα στο σπιτάλι, και η απόκρυψη του θανάτου του «τρελού» του χωριού , θα οδηγήσουν σε φανέρωμα της αλήθειας ανάμεσα στα τρία δείπνα που επισφραγίζουν τις δυο κηδείες και τη μια γέννηση. Παλιά κιτρινισμένα χαρτιά ζωντανεύουν το ξεχασμένο παρελθόν απασφαλίζοντας οικογενειακά και κοινωνικά μυστικά, κάνοντας ανθρώπους ξένους μέχρι εκείνη τη στιγμή να γίνονται συγγενείς.

Ένα διήγημα- μυθιστόρημα, γραμμένο με τοπικούς ιδιωματισμούς, σκιαγραφώντας χαρακτήρες του χωριού, φωτίζοντας ήθη, συνήθειες, ευαισθησίες αλλά και «αμαρτίες» μιας μικρής κοινωνίας.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Το δέκατο πεζογράφημα- γερός να ‘ναι- του Χιώτη λογοτέχνη που κατέκτησε το πανελλήνιο κοινό. Παραστατική περιγραφή, ελκυστική αφήγηση, γοητευτική αντίστιξη εποχών, αλλά: Η προς το τέλος αλληλοανακάλυψη της αδελφής με τον αδελφό, απαντάται στην ελληνική λογοτεχνία από… αρχαιοτάτων χρόνων. Από τον Ορέστη και την Ηλέκτρα πάνω από τον πατρικό τάφο, μέχρι την ξένη μυθιστοριογραφία, τον ελληνικό κινηματογράφο έως το σίριαλ του Παπακαλιάτη… Κάτι πιο πρωτότυπο την άλλη φορά;

Πηγή

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>