Όλα για καλό: Αναγνωστική απόκριση Βιβής Π.

Το Γιάννη τον έμαθα εδώ, στο χωριό , πολλά χρόνια πριν. Τον θυμάμαι ξεμαλλιασμένο και ατημέλητο να προσπαθεί να ξελογιάσει το συγχωρεμένο τον παπά Γιάννη με σούμες για να μάθει ιστορίες και «ανέκδοτα» του χωριού. Μέχρι τον ψάλτη του έκανε μια φορά  για να τον καταφέρει. Έβγαζε το « Πελινναίο» τότε και έτρεχε πάνω κάτω τα χωριά μας, το διάβαζα και τον ζήλευα.  Γίναμε φίλοι , ήπιαμε και μαζί κάτι σούμες, έκλαψα και μια δυο φορές στον ώμο του, βριστήκαμε, ξαναφιλιώσαμε  και πάει λέγοντας… Κάποια στιγμή διάβασα και μια σπουδαία δουλειά του, αποδελτίωση εφημερίδων της Χίου.  Πολλές σελίδες και πολύς κόπος. Από τότε ότι βιβλίο του έχει πέσει στα χέρια μου το διαβάζω. Είναι περίεργο να διαβάζεις δουλειές ανθρώπων που γνωρίζεις.  Τους έχεις απομυθοποιήσει. Είναι ο Γιάννης  που ξέρεις την καθημερινότητά του, τις παραξενιές του, τα όνειρά του, τους κόπους του, τις καλές και κακές στιγμές του. Και είναι και ο Γιάννης ο αναγνωρισμένος συγγραφέας, που πας σε μια παρουσίαση βιβλίου του και καμαρώνεις. Σε εσένα φαίνεται Γιάννης και στους άλλους αλλιώς και σε ζηλεύουν κιόλας. Αστεία πράματα.

Χθες διάβασα το τελευταίο του βιβλίο « Όλα για καλό» από την Εστία.Μονορούφι. Διαφορετικό. Πηδάει σαν ακριδάκι στο χρόνο. Χθες, τώρα , χθες χωρίς να σε μπερδεύει. Ξεκάθαρα. Με πολλά πρόσωπα που στα συστήνει μέσα από τα λόγια τους και φτιάχνεις εύκολα τους χαρακτήρες ή νοιώθεις ότι τους αναγνωρίζεις, σε ένα τοπίο γνώριμο  και απλά σκηνοθετημένο, με μια πλοκή μυθιστορηματική στα όρια του ρεαλισμού, μια ιστορία που μπλέκει ζωές και ανθρώπους άσχετους μεταξύ τους . Όμως είναι αλλιώτικο.  Τα πάθη των ανθρώπων,  ο πόλεμος, η προσφυγιά και ο ΕΡΩΤΑΣ. Ω ναι! Ο Μακριδάκης περιγράφει  τον έρωτα και την απώλεια και τον πόνο και τον πόθο και την σωματική ανάγκη. Αδρά και ξεκάθαρα και ειλικρινά. Του έστειλα μήνυμα: « σχεδόν ερωτικός». Μου απάντησε : «ποιος;» . «Εσύ βρε Γιάννη! Επιτέλους! Περάσαμε την εφηβεία, ενηλικιώθηκες!»

Βιβή Ποταμούση

Μεταπτυχιακή φιλόλογος
Ιδρυτικό Μέλος και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Φιλολογικής Εταιρείας Κλασικών Σπουδών
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>