Αλεκος Λασκαράτος (protagon.gr)

“Το ζουμί του πετεινού”, Γιάννης Μακριδάκης (Εστία)

10/06/2012

 

Ο Γιάννης Μακριδάκης δεν είναι άγνωστος στους φίλους του protagon.(κλικ εδώεδώ, και εδώ ). Πρωτοεμφανίστηκε στις εκδόσεις της Εστίας το 2008 και έχει ήδη ξεχωρίσει με την λατρεία της γλώσσας που αποπνέουν όλα τα βιβλία του. Όποτε κυκλοφορήσει καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη, σπεύδω να το προμηθευτώ και να το διαβάσω. Ξέρω από τα πριν ότι θα το απολαύσω. Θα απολαύσω το story του βιβλίου, αλλά πάνω απ’ όλα θα απολαύσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μακριδάκης. Οι ιστορίες του έχουν ήρωες απλούς ανθρώπους, σημερινούς αλλά και παλαιότερους, από την Χίο την γενέτειρά του, όπου ζει και δραστηριοποιείται. Η γλώσσα του είναι ένας ποταμός από λέξεις με έντονα στοιχεία τοπικής διαλέκτου προσαρμοσμένης όμως κάθε φορά στον ήρωα του βιβλίου, ανάλογα αν αυτός είναι ναυτικός, ψαράς, μοναχός, απλός χωριάτης, ή ληστής-επαναστάτης του περασμένου αιώνα που κρύβεται στα βουνά. Ένας αστείρευτος πλούτος λέξεων και εκφράσεων ρέουν, σαν γάργαρο νερό, μέσα από τα κείμενα του νέου και σπουδαίου αυτού συγγραφέα, θυμίζοντάς μας ότι η λογοτεχνία είναι πάνω απ’ όλα τέχνη (και απόλαυση) του λόγου.

Ο Παναγής, πρέπει να είναι γύρω στα πενήντα του, ζει, από επιλογή, απομονωμένος με τη γυναίκα του τη Θεοδοσία, μακριά από την πόλη, στην πλαγιά ενός βουνού.  Καλλιεργεί ξινά και λαχανικά στον κήπο του και μεγαλώνει πουλερικά στο κοτέτσι. Στην αυλή έχει φτιάξει κι ένα μακρύ ξύλινο τραπέζι, σαν αυτά που έχουν στα μοναστήρια, όπου τις Κυριακές φιλοξενεί κάποιους πελάτες, «επισκέπτες» τους αποκαλεί, που έρχονται για φαγητό. Ο Παναγής, πάντα χαμογελαστός, πηγαίνει σε κάθε μία παρέα χωριστά, πίνει ρακί μαζί τους και τους διηγείται  ατέλειωτες ιστορίες. Μέσα από τα λεγόμενά του και από την ίδια τη ζωή του Παναγή και της Θεοδοσίας, ξεπηδά μια ηρεμία, μία αγάπη προς τη ζωή και τη φύση (που «όλα μας τα δίνει» όπως λέει ο ίδιος). Η σύγκριση με την ζωή της πόλης, τους ρυθμούς της και την απληστία της, αναπόφευκτη.

Γράφει ο ίδιος ο Μακριδάκης τη μέρα που δημοσιεύτηκε το βιβλίο (23/4/2012)

Όπως με ενημέρωσαν από την Εστία, σήμερα κυκλοφορεί στην Αθήνα το βιβλίο μου “Το ζουμί του πετεινού”.
Ήτανε χωριάτης αλανιάρης ο πετεινός και μας πήρε λίγη παραπάνω ώρα μέχρι να βράσει.
Νουβέλα στο μέγεθος του “Λαγού μαλλί”. Δίδυμο αδελφάκι του.
Ήρωάς της ο Παναγής που ζούσε καταγής. Ένας αγρότης στην εποχή της οικονομικής κρίσης
Η Κρίση και η Φύση…
Την έγραψα προτού φουντώσει ο αδυσώπητος πόλεμος που ζούμε. Πριν μπω στα χαρακώματα.
Όταν με το καλό απελευθερωθούμε, ίσως ξαναγράψω λογοτεχνία.

Άλλα έργα του Γ. Μακριδάκη: στις εκδόσεις  Εστία:

-Ανάμισης ντενεκές (2008)
-Η δεξιά τσέπη του ράσου (2009)
-Ήλιος με δόντια (2010)
-Λαγού μαλλί (2010)
-Η άλωση της Κωνσταντίας (2011)

Σημείωση δική μου:

Τελικά ξανάγραψα λογοτεχνία (Του Θεού το μάτι) πριν απελευθερωθούμε οριστικά. Η λογοτεχνία είναι μάλλον αναπόφευκτη, ώρες ώρες.

ΓΜ.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>