Ο Ήλιος με δόντια στο Βερολίνο

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011, 6 μ.μ.

Βερολίνο
Europäisches Haus/
Vertretung der Europäischen Kommission in Deutschland

Συνεργασία:
Εκδόσεις της Εστίας

Ελεύθερη είσοδος
Απαραίτητη η Δήλωση συμμετοχής


© Γιάννης Μακριδάκης

 

 

«Γιάννης Μακριδάκης: Ήλιος με δόντια»
Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση στο πλαίσιο της σειράς “Η λογοτεχνική Ευρώπη”.

ΣυντονισμόςThomas Wohlfahrt (Literaturwerkstatt Berlin)
Ανάγνωση: 
Hinrich Schmidt-Henkel

Η σειρά λογοτεχνικών παρουσιάσεων «Η λογοτεχνική Ευρώπη» καθιερώθηκε στις αρχές του 2008 με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γερμανία, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου σε συνεργασία με την EUNICΒερολίνου.
Στόχος είναι να προβάλει την πολιτική, την ιστορία και τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που προέκυψε από τις μεταβολές που προέκυψαν από το 1989 και ύστερα, τονίζοντας κοινωνικά και πολιτικά θέματα και ελπίζοντας να συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση και αποδοχή του γλωσσικού-πολιτιστικού πλουραλισμού στην Ευρώπη.

Το μυθιστόρημα του Μακριδάκη Ήλιος με δόντια (Εστία 2010) αποτελείται στην ουσία από τον μονόλογο του Κωνσταντή, ενός απόκληρου, ο οποίος αφηγείται με κινηματογραφική ματιά τη δραματική του ιστορία, προσφέροντας παράλληλα ζωντανές εικόνες της ζωής στη Χίο της εποχής του μεσοπολέμου και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Παρά τις μεταμφιέσεις της φαντασίας και της πραγματικότητας, η τραυματική αλήθεια για  τη ζωή του Κωνσταντή διαφαίνεται μέσα από τις γραμμές της αφήγησής του: η πασιφανής θηλυπρέπεια των τρόπων του που εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς, τον είχαν εκθέσει σε κάθε λογής ειρωνεία και περιφρόνηση του μικροκόσμου της χώρας του νησιού. Το καταφύγιό του υπήρξε η απόλυτη εξάρτηση από τον γυναικά Αποστόλη, ο οποίος μάλιστα αργότερα τον μυεί στην αντίσταση εναντίον των Γερμανών. Αυτό υπήρξε και το κρισιμότερο σημείο της ζωής του. Από εκεί και πέρα γίνεται για τον αναγνώστη σαφές ότι η ιδιωματική και πολύ ιδιαίτερη αφήγηση του Κωνσταντή δεν είναι παρά αποδελτιωμένες ηχογραφήσεις των παραληρηματικών του μονολόγων, φέρνοντάς τον σε άμεση λογοτεχνική συγγένεια με την Ραραού στη Μητέρα του σκύλου του Παύλου Μάτεση.

Κ. Κοσμάς

Γιάννης Mακριδάκης (akridaki@gmail.com) γεννήθηκε το 1971 στη Xίο και σπούδασεMαθηματικά. Aπό το 1997, που ίδρυσε το Kέντρο Xιακών Mελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Xίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Kέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό Πελινναίο.
Έχει γράψει:
Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι? όλοι. Xιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Mέση Aνατολή:Mαρτυρίες 1941-1946 (εκδ. K.X.M., Πελινναίο 2006, και προσεχώς από την Εστία)
10.516 μέρες: Iστορία της νεοελληνικής Xίου 1912-1940, ιστορικό αφήγημα (εκδ. K.X.M., Πελινναίο 2007).
Tο πρώτο του μυθιστόρημα Aνάμισης ντενεκές (Eστία 2008) έχει κάνει μέχρι τώρα έξι εκδόσεις, ενώ κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά.
Η νουβέλα του Η δεξιά τσέπη του ράσου (Εστία 2009) βρίσκεται ήδη στην Πέμπτη έκδοση.

Εκδόσεις της Εστίας

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>