Η πρώτη φλέβα (Κριτική από Χαρίκλεια Δημακοπούλου)

Ο Χιώτης λογοτέχνης και οικολόγος καλλιεργητής κ. Μακριδάκης διακρίνεται για την τεραστία ευκολία του στην γραφή και στον χειρισμό του λόγου.

Στο νέο του βιβλίο, που χαρακτηρίζει ο ίδιος νουβέλλα, αλλά έχει την πληρότητα, αν και όχι την έκταση μυθιστορήματος, επέλεξε να μας παρουσιάσει την μοναξιά δύο προσώπων, που κατ εξοχήν κινήθηκαν μεταξύ πολλών ανθρώπων.

Οι ήρωές του είναι ένας συνταξιούχος ναυτικό και μία πόρνη, που έχει αποσυρθεί από την “επαγγελματική δράση” και ζει σε ένα έρημο χωριό της Κρήτης. Η επιλογή των δύο αυτών προσώπων επιτρέπει την προσέγγιση του αγοραίου έρωτος από τις δύο πλευρές, της προσφοράς και της ζητήσεως. Η ιδέα είναι ευφυής και ο λόγος αμφοτέρων (που δηλούται και με διαφορετικά τυπογραφικά στοιχεία) συνθέτει δύο παραλλήλους μονολόγους, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, απλώς διότι δεν τους έφερε αντιμετώπους ο συγγραφεύς.

Η κοινωνική κατάστασις της εικοσαετίας του 1960-1980 παρελαύνει προ του αναγνώστου από το στόμα δύο ανθρώπων που ζουν στην μοναξιά τους, αλλά χωρίς αυτολύπηση και χωρίς την αίσθηση αδικίας που θα μπορούσε αυτή η επιλογή τους να σημαίνει. Και οι δύο αποδέχονται τον εαυτό τους όπως είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις και ψιμμύθια. Και αναλαμβάνουν το βάρος των επιλογών τους.

Εφημερίδα Εστία 17/9/2016

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>