Κριτική Σπύρος Πετρουλάκης

 

«Η δεξιά τσέπη του ράσου», του Γιάννη Μακριδάκη

 

Vivlio_Makridaki_raso_Mar09Τελικά η μοναξιά κάνει για τους μοναχούς; Τους καλογέρους δηλαδή; Κι αν δεν κάνει τότε τι σόι καλόγεροι και μοναχοί είναι; Αν κάνει τότε γιατί επιζητούν τη συντροφιά; Μπερδευτήκατε; Εγώ όχι. Απλά διάβασα τη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη «Η δεξιά τσέπη του ράσου».

Όταν η αδελφή μου, μου πρότεινε το βιβλίο , σκέφτηκα ότι θα έμπαινε στο μυαλό όλων όσων θα διάβαζαν τον τίτλο: «Μμμ, το βιβλίο θα γράφει για έναν παπά που είχε μακρύ χέρι και το βούταγε στο παγκάρι». Αμ, δε!

Ένα από τα πιο καλογραμμένα βιβλία που διάβασα τον τελευταίο χρόνο και μιλάει για τη μοναξιά και την αξία της συντροφιάς. Πως ένας καλόγερος που είδε με τα χρόνια τους συντρόφους του να πεθαίνουν και να παραμένει μόνος, παλεύει να κρατήσει στη ζωή ένα κουτάβι. Τη μοναδική κληρονομιά που του άφησε η σκυλίτσα του η Σίσσυ λίγο πριν ξεψυχήσει.

Κι ενώ όλοι μας στημένοι, άλλοι στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και άλλοι στις εκκλησίες περιμέναμε να αποχαιρετίσουμε τον αρχιεπίσκοπο, ο Βικέντιος (ο καλόγερός μας) αποχαιρετούσε τη μοναδική του συντροφιά. Τη σκυλίτσα του που έσβησε στην πρώτη της γέννα.

Ο συγγραφέας δίχως να γίνεται μελοδραματικός περιγράφει τη ζωή και το θάνατο και τη σκληρή ζωή του μοναχού, με την καθημερινή αγωνία και το μόχθο για επιβίωση. Μια επιβίωση που ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, στο μεταίχμιο της πίστης και της ιεροσύνης. Του μοναχισμού και της κοσμικής ζωής.

Μου άρεσε, με άγγιξε και ζήλεψα τον περίτεχνο τρόπο του συγγραφέα στο πλέξιμο των λέξεων, στο ταίριασμα των φράσεων του.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

https://petroulakis.wordpress.com

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>