Ανάμισης Ντενεκές (Μαντώ Χαντζή)

Ανάμισης Ντενεκές

Βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης ντενεκές», η ομότιτλη παράσταση αποτελεί μια ηθογραφία της κλειστής κοινωνίας της Χίου στις παρυφές του 20ου αιώνα. Η τιμή, το λογόδοσμα, το προίκισμα, γίνονται καμβάς για να μας αφηγηθεί ο Χάρης Χαραλάμπους την ιστορία του ήρωα. Στα 80 λεπτά, που διαρκεί η παράσταση μεταμορφώνεται εκτός από τον Πέτικα, στο Γιάννη Λοϊζο, αδελφικό φίλο του ήρωα, στο Σταμάτη, αδελφό του ήρωα, στο χωροφύλακα Πλαπούτα, στο γέρο Μόρο, που τον βοηθά να διαφύγει της σύλληψης και σε όλους τους ανθρώπους που συνάντησε ο Πέτικας στο δρόμο του για το Πελινναίο. Εξαιρετικός σε όλους τους ρόλους ο Χαραλάμπους χαρίζει άφθονες στιγμές γέλιου μα και συγκίνησης.

Η σκηνοθεσία απλή μα απολύτως σαφής καθόρισε το πλαίσιο της ιστορίας, αποφεύγοντας λεπτομέρειες της αφήγησης του βιβλίου, ενώ οι φωτισμοί ταίριαζαν με τις εναλλαγές των συναισθημάτων του ήρωα.

Μαντώ Χαντζή

Πηγή

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>