Στα παράνομα «χνάρια» του Γιώργη Πέτικα

Ο «ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΣΤΟ ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟ 18-19/4

Στα παράνομα «χνάρια» του Γιώργη Πέτικα

| 9:40 am | Apr 9, 2015 |

fft

Εναν ακόμη εκλεκτό μονόλογο απο τη θεατρική Αθήνα  θα φιλοξενήσει το σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ, το Λιθογραφείο. Πρόκειται για την θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης ντενεκές» που αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γιώργη Πέτικα, ο οποίος πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους. Επί σκηνής ο Χάρης Χαραλάμπους.

 10991048_414145898759727_2851777169226238585_n

Πρόκειται ένα έργο που εμπνέεται από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση, δημιουργώντας τη μυθοπλασία, με τον αφηγητή να πλάθει επί σκηνής τους ήρωες και τη δράση τους με μοναδικό του εργαλείο το λόγο. Ο «Ανάμισης Ντενεκές» εξελίσσεται στη Χίο του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα και του σήμερα και ο τίτλος του βιβλίου είναι το όνομα που έδωσε ο Γιώργης Πέτικας στο κρησφύγετό του.
Ο ΧΙΩΤΗΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Ενας Χιώτης μετανάστης στην Αμερική, ο Γιώργης Πέτικας επιστρέφει στο νησί του και το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 1915 σκοτώνει με μαχαίρι το σύντροφό του Γιάννη Λοΐζο για τα μάτια μιας γυναίκας. Από κείνη τη νύχτα ξεκινάει η περιπέτεια του. Βγαίνει στο βουνό και γίνεται ο μεγαλύτερος ληστοφυγόδικος στην ιστορία της Χίου. Η καταδίωξή του διαρκεί για πολλά χρόνια. Εκτός από τις καταδιώξεις του κακοποιού, το κράτος προβαίνει και σε εκτοπίσεις της οικογένειάς του, αλλά και όσων υπάρχουν υποψίες ότι τον περιθάλπουν και τον βοηθούν. Τελικά η σύλληψη του Πέτικα επιτυγχάνεται πέντε χρόνια μετά το φόνο, το 1920, αλλά καταφέρνει να δραπετεύσει από τις φυλακές της Χίου. Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Ξεχνιέται και από τις αρχές και από την κοινή γνώμη. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 1935, θα συλληφθεί για τελευταία φορά στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική αστυνομία και θα εκδοθεί στην Ελλάδα, όπου θα καταδικαστεί σε θάνατο. Θα οδηγηθεί στις ασφαλείς φυλακές της Αίγινας, όπου λίγα χρόνια αργότερα θα αποφυλακισθεί με βασιλική χάρη. «Ο Γεώργιος Πέτικας έμεινε στην ιστορία της Χίου ως το πρώτο όνομα στο έγκλημα. Κι ακόμη μέχρι σήμερα σε πολλά χωριά της περιοχής κυριαρχεί το προσωνύμιο «Πέτικας» για νεαρούς κυρίως, μα ατίθασους κατοίκους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μακριδάκης στο βιβλίο του «10.516 Μέρες Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου».

11041217_420498841457766_5795644548105184023_n

tt

* Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ανάμισης ντενεκές» Γιάννης Μακριδάκης είναι δοσμένος ψυχή τε και σώματι στη γενέτειρά του την Χίο, ωστόσο έχει γνωστούς και φίλους και στην πόλη μας, αφού σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ πριν χρόνια, ο «Ανάμισης ντενεκές» παρουσιάστηκε και στο Πολύεδρο. Από το 1997, οπότε και ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου. Αλλα βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη είναι τα: «Η άλωση της Κωστάντιας» – έχει και αυτό μεταφερθεί στο σανίδι – «Η δεξιά τσέπη του ράσου», «Ηλιος με δόντια» κ.ά. ΕΛ. ΜΑΓΔ.

Πηγή

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>