Αντι Στεφάνου 2η αναγνωστική απόκριση. Ο Μακριδάκης έχει κέφια!

H Μαρίνα είναι η δεύτερη που έστειλε αναγνωστική απόκριση. Ξέρει από συγγραφικά εγχειρήματα και το βλέπει κι από άλλη σκοπιά, όχι μόνο του αναγνώστη. Την ευχαριστώ για το γράμμα της και για την κρίση της:
Μόλις το τελείωσα. Γιάννη συγχαρητήρια πάλι!!! Άξιζε την αναμονή!   Έγραψες  ένα ευφυέστατο, καυστικό, σπαρταριστό μικρό αριστούργημα. Μια βαθειά πραγματεία στον θάνατο με ιαματικό χαρακτήρα.  Ένα βιβλίο που σε κάνει να του χαμογελάσεις, να συμφιλιωθείς γλυκά μαζί του. Ένα βιβλίο όπου οι ζωντανοί είναι τρομακτικοί και ο θάνατος ζωογόνος και ελπιδοφόρος.
Ο αφηγηματικός του ρυθμός φρενήρης, έτρεχε το βιβλίο πιο γρήγορα από όσο μπορούσαν να ακολουθήσουν τα μάτια μου, δεν μπορείς να το αφήσεις από το χέρι σου. Η επιλογή της γλώσσας και του αφηγητή εντείνει το χιούμορ και τον σαρκασμό, οι χαρακτήρες και η κοινωνία της «μικράς νήσου» αναδύονται μέσα από το κείμενο με μία εκπληκτική μαεστρία.
Το θεωρώ πολύ δύσκολο βιβλίο να γραφτεί, πολλές οι κακοτοπιές που μπορεί να σε ρίξει, πολλά τα ρίσκα που πήρες και τα κατάφερες με το παραπάνω, αλλά αυτό θα πει αληθινός λογοτέχνης και για άλλη μια φορά αναμετρήθηκες με τον εαυτό σου και το απέδειξες.
Γέλασα πολύ παρότι το βιβλίο είναι αρκετά πικρό. Πικρό γιατί δυστυχώς ακόμα ζούμε στη «μικρά νήσο» και όχι στον κόσμο του Στέφανου. Πικρό για τον τρόπο που έχουμε επιλέξει να μεταχειριζόμαστε τη ζωή και τον θάνατο μας και τα έχουμε κάνει και τα δύο ψυχρά, θλιβερά και άγονα και είναι τόσο διακριτικός και οξυδερκής ο τρόπος που μας τα πετάς όλα αυτά στα μούτρα που πονάει περισσότερο. Πάντα όταν σφάζεις με το μπαμπάκι πονάει περισσότερο.
Είναι όμως και φωτεινό βιβλίο, διέξοδος υπάρχει, διαφαίνεται και είναι όμορφη.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι σαν λογοτεχνικό εγχείρημα είναι πολύ τολμηρό, μην κοιτάς εγώ που σε ξέρω και μου είναι οικείες όλες αυτές οι ιδέες. Θεωρώ ότι το θέμα που πραγματεύεται και ο τρόπος που το κάνει είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Ενδεχομένως θα σοκάρει πολλούς, δεν θα προσβάλει όμως  και έτσι πιστεύω πως θα αγαπηθεί όσο και τα προηγούμενα!
Καλοτάξιδο να είναι!!! Συγχαρητήρια!!!
Μ.Σ.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>