Αντί Στεφάνου 5η αναγνωστική απόκριση

Ο αναγνώστης Κώστας Τ. έστειλε την 5η κατά σειρά αναγνωστική απόκριση:

Ο συγγραφέας έχει αναμφίβολα αφομοιώσει πολλές κινηματογραφικές κωμωδίες για την επαρχιώτικη ζωή. Οι ήρωές του συνθέτουν εναργέστερα τον νεοελληνικό χαρακτήρα από την εμβριθέστερη κοινωνική ανάλυση και αποτελούν έναν πολυδιάστατο καθρέφτη, όπου μέσα του όλοι μπορούν να κοιτάζονται και να αναγνωρίζουν τις καλές ή κακές πλευρές του εαυτού τους. Απομυθοποιεί τα σοβαρά και ανατρέχει άναρχα, αλλά έλλογα, τα ευτράπελα.

«Δεν ευδοκίμησε τελικά ως νεκροθάφτης στη θέση του Ευταξία ο Στέφανος ο Λαδικός. Μονάχα μια κηδεία πρόλαβε να διεκπεραιώσει και αυτή ήταν της μητέρας του…»

(…)

Τα όσα κωμικοτραγικά επακολούθησαν την κηδεία και την ταφή της Πάτρας Λαδικού, αναγκάζουν τους κατοίκους του νησιού να τοποθετήσουν νεκροθάφτη αντί Στεφάνου τον θεολόγο καθηγητή Μάνο Σιδέρη, τον επονομαζόμενο Αμφίαρτο …

Στη  νουβέλα του αυτή ο συγγραφέας προσεγγίζει ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά και φιλοσοφικά. Η γραφή είναι σφικτή, συνεκτική και νευρώδης. Ο Γιάννης Μακριδάκης στήνει παιχνίδια στον εαυτό του και στον αναγνώστη. Σφριγηλή και λαγαρή γλώσσα με πρωτεϊκή αφήγηση που ελίσσεται διαρκώς. Εντυπωσιάζει η φρεσκάδα του Μακριδάκη και η γονιμότητα του.

Μια νουβέλα που αφηγείται τη σχάση ανάμεσα στο ιερό και το γελοίο, στο σύστημα της τοπικής κοινωνίας και το οικοσύστημα της φυτοκοινωνίας. Η διπλή ανάγνωση της νουβέλας πείθει για τη συγγραφική ικανότητα να χτίζει πολυώροφα κτίσματα. Προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη σε όλους τους σημερινούς ανήσυχους αναγνώστες.

Με τις νουβέλες του ο Γιάννης Μακριδάκης επιχειρεί να αφυπνίσει, χρόνια τώρα, τους νεοέλληνες, από τον βαθύ, χωρίς ενύπνια, ύπνο τους.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>