Ανάμισης Ντενεκές (http://www.yupiii.gr/)

«Ανάμισης Ντενεκές», σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινήτου, με τον Χάρη Χαραλάμπους, στο θέατρο «Μεταξουργείο»

 

 

Στον «Ανάμιση Ντενεκέ» του Γιάννη Μακριδάκη, ήρωας της ιστορίας είναι ο θρύλος της Χίου Γεώργιος Πέτικας. Οι περιπέτειές του ξεκινούν στις 22 Φεβρουαρίου του 1915, όταν σκοτώνει τον αδερφικό του φίλο, Γιάννη Λοϊζο, για τα μάτια μιας γυναίκας. Έκτοτε, αυτοεξόριζεται στα βουνά, ζει σαν κυνηγημένος, γίνεται ο φόβος και ο τρόμος της χωροφυλακής, και ήρωας στα μάτια των συγχωριανών του.

 

Είδα την παράσταση την περασμένη Δευτέρα και, μην έχοντας ακούσει πολλά γι’ αυτήν, κρατούσα «μικρό καλάθι». Το καλάθι μεγάλωσε στο πρώτο δεκάλεπτο. Την ιστορία του Πέτικα «αφηγείται» ο Χάρης Χαραλάμπους, μέσα από μία ερμηνεία που παντρεύει τη λογοτεχνία με το θέατρο και κυριολεκτικά σε συνεπαίρνει. Το κείμενο και η λιτή, αλλά καίρια σκηνοθεσία βάζουν σίγουρα τις βάσεις, αλλά ο πρωταγωνιστής πραγματικά απογειώνει το αποτέλεσμα. Ο Χάρης Χαραλάμπους καταφέρνει να μετατρέψει τον μονόλογο σε μία αφήγηση με κορυφώσεις, κάνοντας τον θεατή να γελάει, να συμμετέχει, να αγωνιά για την εξέλιξη της ιστορίας. Αν έπρεπε να βρω ένα αρνητικό, θα έλεγα πως θα μπορούσε ίσως να κοπεί ένα δεκάλεπτο από τις περιπέτειες του Πέτικα στα βουνά της Χίου. Νομίζω ότι δεν θα «κόστιζαν» στην ιστορία καθόλου.

 

Αφού τελείωσε η παράσταση, θέλησα να ρωτήσω δύο πράγματα τον πρωταγωνιστή. Παραθέτω τα λόγια του: «Είναι κάποιες ιστορίες που πιστεύω πως πρέπει να ειπωθούν. Οταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη και είδα τι πέρασε στ’ αλήθεια αυτός ο άνθρωπος με αφορμή, κινητήριο δύναμη και αιτία έναν έρωτα και παράλληλα τη θέλησή του για ζωή, ένιωσα αμέσως πως θέλω επικοινωνήσω αυτή την ιστορία μέσω του θεάτρου στο κοινό. Ζούμε σε μια δύσκολη, περίεργη, κάπως θολή εποχή και μας χρειάζεται ένα ταξίδεμα ή, ίσως, ένα κίνητρο». 

 

 

Πληροφορίες:

Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5234382

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Μειωμένο – Ομαδικό 10 ευρώ, Ανέργων – ΑΜΕΑ 5 ευρώ

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>