Το μικρό θαύμα μιας αφήγησης

Το μικρό θαύμα μιας αφήγησης

ντενεκες 1

Με έναν βαθύ εσωτερικό ρυθμό, σαν το βουβό κύμα που δονεί τα καράβια μεσοπέλαγα, ο Γιώργης Πέτικας αφηγήθηκε τη μυθική ιστορία της ζωής του. Μέσα από το στόμα και το σώμα του Χάρη Χαραλάμπους. Που μοιάζει να συνάντησε τους αρχαίους ραψωδούς και τους παλιούς παραμυθάδες αντλώντας από την τέχνη τους, τα μυστικά και την γοητεία της αφήγησης και της απαγγελίας τους. Ο Ανάμισης Ντενεκές παρέμεινε ένα μικρό θαύμα γραφής, αφήγησης αλλά και αξιοζήλευτης θεατρικότητας στην παράσταση που σκηνοθέτησε με την πίστη στα λιγοστά και ταπεινά, μερικούς ντενεκέδες, μία σκάλα και μια πατατούκα, τη δύναμη ενός φτωχού θεάτρου δηλαδή, η Μαρία Αιγινίτου. Που χωρίς να σπάσει το κουκούτσι στο μύλο του λιοτριβιού, κατάφερε να απελευθερώσει τους πολύτιμους χυμούς του. Κρατώντας την βαθιά ουσία από μια τρικυμιώδη αφήγηση. Όπως η ζωή του ίδιου του ήρωα. Ενός ανθρώπου που έζησε σαν μοναχικός λύκος και σαν σκιά, που έγινε θρύλος, φόβος και τρόμος των χωροφυλάκων και ο φυγόδικος που διέφευγε για χρόνια χωμένος στην τραγιάσκα του.

Η παράσταση, που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Μεταξουργείο, μέσα από τον αφηγηματικό στεναγμό του Χάρη Χαραλάμπους ζωντανεύει με γοητευτικό τρόπο την ιστορία, τις εικόνες, τα πρόσωπα. Αφήνει να διαπεράσει την ατμόσφαιρα ακόμη και η υγρασία από τα βουνά, τους λόγγους και τις σπηλιές που κατέφυγε ο ήρωας. Κρατώντας τα ουσιώδη. Χωρίς να ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας πετυχημένης και αυστηρής επιλογής υλικού, βασισμένης σε αρχές και έναν προσωπικό κώδικα αδιαπραγμάτευτο. Όπως η γραφή του Μακριδάκη και όπως η ζωή του Πέτικα.

Μάνια Ζούση

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>