Κριτική από Βασιλική Νευροκοπλή

Τελειώνω το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη Η δεξιά τσέπη του ράσου. Όσο με είχε προκαταβάλλει αρνητικά ο τίτλος του, άλλο τόσο με κέρδισε το περιεχόμενο. Εδώ και λίγες μέρες δεν μπορώ να το αφήσω. Τώρα που το τελείωσα μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό.
Ο συνάδελφος είναι αναμφισβήτητα ταλαντούχος. Έχει μια εξαιρετική γλώσσα ποτισμένη την χιώτικη ντοπιολαλιά. Έχει ένα συγκρατημένο αφηγηματικό πάθος που βαστά τον ίδιο ενεργό ρυθμό σε όλο το βιβλίο με συνέπεια. Μα το κυριότερο για μένα, έχει ευγένεια στη γραφή. Ό,τι αγγίζει το ομορφαίνει. Σου γεννά σεβασμό για όλα, γιατί τα σέβεται ο ίδιος. Παίζει στο όριο του χιούμορ και της ειρωνείας, χωρίς να παρεκτρέπεται και να ρίχνει το επίπεδο στη δεύτερη. Κατανοεί τα απλά και βασικά της ζωής, χωρίς να αδιαφορεί για τα μεγάλα. Διαχειρίζεται μια απλή, απλούστατη ιστορία που δεν έχει καμία περιπλοκή και κανέναν άλλον ήρωα εκτός από τον μοναχό Βικέντιο που έχει απομείνει μόνος σ’ ένα μοναστήρι της Χίου, στο ακρωτήρι της Παναγιάς. Όλοι οι άλλοι καλόγεροι έχουν πεθάνει, όπως και ο γέροντάς του, κι αυτός παλεύει τη μοναξιά του, έχοντας μια σχέση μ’ ένα ζωντανό, τη μικρή σκυλίτσα Σίσσυ που φεύγει απ’ τη ζωή την ίδια μέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, πεθαίνοντας πάνω στη γέννα. Του αφήνει τρία κουταβάκια, εκ των οποίων θα ζήσει μόνον το ένα.
Είναι αξιοθαύμαστη η λεπτότητα των χειρισμών του συγγραφέα και η εμβάθυνση στον ψυχικό κόσμο του ήρωα, όπως και στην περιγραφή των αντικειμένων, των ακολουθιών, της φύσης, των μεταβολών του καιρού, του αγώνα του, της συναναστροφής του με τους ανθρώπους και των λογισμών του. Τελειώνει το βιβλίο με τη φράση: όμορφα πράματα. Και είναι αυτό ακριβώς που έχω να πω κι εγώ για το βιβλίο του: όμορφα πράματα.
Θυμάμαι αυτό που μου είπε πέρσυ η Ντάντι Σιδέρη Σπεκ, όταν διάβασε το “Σε τέμπο κόκκινο”. “Το διάβασα και ένιωθα πως με κάνει καλύτερο άνθρωπο”. Αυτό ακριβώς ένιωσα κι εγώ με το βιβλίο του Γιάννη. Μ’ έκανε καλύτερο άνθρωπο και τον ευχαριστώ εδώ από καρδιάς κι ας μην το διαβάσει ποτέ αυτό που γράφω, δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το λόγια και οι ευχές ταξιδεύουν ερήμην μας, ευτυχώς!
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>