Ταχυδρόμος Θεσσαλίας

Το συγγραφικό έργο του Γιάννη Μακριδάκη
2009-12-02 – 00:00:00
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο (πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1 και Ιάσονος). Οι νέοι συγγραφείς Γιάννης Αντάμης και Ασημένια Σαράφη θα μιλήσουν για τα βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης Ντενεκές» και «Η δεξιά τσέπη του ράσου». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, τις Εκδόσεις Βιβλιοπωλείου ΕΣΤΙΑ, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το βιβλιοπωλείο SUBWAY.
O Γιάννης Mακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Xίο και σπούδασε Mαθηματικά. Aπό το 1997, που ίδρυσε το Kέντρο Xιακών Mελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Xίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Kέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό Πελινναίο. Tο πρώτο του μυθιστόρημα «Aνάμισης ντενεκές» (Eστία 2008) έχει ήδη κάνει έξι εκδόσεις και μεταφράζεται στα τουρκικά. Ζωντανεύοντας την εποχή της δεκαετίας του 1910 στη Χίο, πραγματεύεται την ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους ή πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο. Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση.
Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Γιώργης Πέτικας, Χιώτης μετανάστης στις Η.Π.Α., ο οποίος επιστρέφει στο χωριό του λίγο πριν το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποφασίζει να μείνει εκεί και να εργαστεί ως χασάπης. Η φιλία του με τον καλύτερό του φίλο θα δοκιμαστεί ύστερα από τη διαπίστωση, ότι και οι δύο αγαπούν την ίδια κοπέλα και αυτό θα οδηγήσει τον Πέτικα να σκοτώσει τον φίλο του. Κυνηγημένος από τους χωροφύλακες θα πάρει τα βουνά της Χίου, όπου και θα ζήσει λάθρα και με τη βοήθεια αρκετών ντόπιων σε μια παλιά μάντρα, την οποία θα ονομάσουν συνθηματικά με τους φίλους του «ανάμιση ντενεκέ». Οι προσπάθειές του να διαφύγει στην Τουρκία δεν θα καρποφορήσουν, εξαιτίας του πολέμου, ενώ ο κλοιός της χωροφυλακής θα σφίξει επικίνδυνα γύρω του.
Το βιβλίο «Δεξιά τσέπη του ράσου» δεν είναι απλώς ένα τρυφερό φιλοζωικό ανάγνωσμα. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι μια διαφορετική, λοξή ματιά για το πένθος και τον πόνο του θανάτου. Τον σιωπηλό πόνο, τον βαθύ, τον απεριόριστο για ένα πλάσμα ταπεινό όσο μια σκυλίτσα και την ίδια στιγμή μια ματιά πάνω σ’ ένα δημόσιο πένθος, όπως αυτό του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ένας μοναχός από τη μια, σε κάποιο νησί του Αιγαίου σ’ ένα ξεχασμένο κι απομακρυσμένο μοναστήρι, κι ένας αρχιεπίσκοπος από την άλλη. Η ταπεινή όψη της θρησκείας και η δημόσια, επιβλητική της έκφραση βαδίζουν παράλληλα σ’ αυτή τη νουβέλα που εκπλήσσει ευχάριστα: για τη γλώσσα της που μοιάζει να έχει ενσωματώσει την παράδοση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, για τη ζωντάνια των συναισθημάτων, για τον ευφυή παραλληλισμό των δύο όψεων της πίστης.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>