Κριτική Κώστας Τραχανάς

«Η άλωση της Κωνσταντίας» /Εκδ. PDF Εκτύπωση E-mail
ΤΕΧΝΕΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2011 10:05
konstantiaΤέλη Οκτωβρίου 2005, η Κωνσταντία, Ρωμιά της Πόλης, έλαβε ένα άσπρο μεγάλο και χοντρό φάκελο από τον γαμπρό της, τον Γιάννη. Ο Γιάννης, που καταγόταν από τη Χίο, ήταν φιλόλογος καθηγητής και είχε παντρευτεί την προηγούμενη χρονιά, την κόρη της Άννα.

Μέσα από το μεγάλο γράμμα, που βρήκε στο φάκελο, η Κωνσταντία μαθαίνει ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του γαμπρού της στην Κωνσταντινούπολη, αυτός έμαθε εντελώς τυχαία για τους γεννήτορές του. Της αποκαλύπτει ότι ανακάλυψε το άγνωστο και σοκαριστικά ανατρεπτικό προσωπικό του παρελθόν…

Της ξεφουρνίζει σιγά σιγά τα κακά μαντάτα. Δεν είναι αυτός που τόσο καιρό νόμιζε, ήταν πλέον ο Γιάννης Γιασάφ, γιος του Τούρκου Γιλμάζ και της Αναστασίας από την Πόλη, με ρίζες στη Χίο, στην Αντιγόνη και στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάζοντας αυτά η Κωνσταντία λιποθυμά. Η φίλη της η Βαγγελία προσπαθεί να την παρηγορήσει .

Η Κωνσταντία δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο γαμπρός της είναι Τούρκος και μωαμεθανός, ότι είναι τουρκόσπορος… Ήθελε για την κόρη της, την Άννα, Ελλαδίτη γαμπρό και γι’ αυτό την έστειλε στην Ελλάδα να σπουδάσει. Πήγε η καψερή η Άννα στην Ελλάδα να παντρευτεί και βρήκε Οθωμανό!

Εμείς οι χριστιανοί, έλεγε η Κωνσταντία, δεν βάζουμε γαμπρούς Οθωμανούς ή νύφες Τούρκισσες στα σπίτια μας, πεντακόσια χρόνια το βαστούσαμε αυτό, από παππούδες μας το βρήκαμε να μην παίρνουμε από αυτούνους…

Η Βαγγελία αναλαμβάνει να διαβάσει και να τελειώσει, στην Κωνσταντία, το ατέλειωτο αυτό μαρτυρικό γράμμα…

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Ένα βιβλίο – γενεαλογικό δέντρο. Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να κλάψετε και να γελάσετε. Ένας συγγραφέας με βιτριολικό χιούμορ και ανέφελη τρυφερότητα μαζί.

Ένα βιβλίο για τον «Άλλον», τον εθνικά και θρησκευτικά διαφορετικό.

Ένα βιβλίο για την αναζήτηση της ελληνικότητας και την επαναδιαπραγμάτευσή της. Διαβάστε το.

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε Μαθηματικά. Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών Πελινναίο. Άλλα έργα του είναι: «Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή», «10.516 μέρες. Ιστορία της νεοελληνικής Χίου», «Ανάμισης ντενεκές», «Η δεξιά τσέπη του ράσου», «Ήλιος με δόντια» και «Λαγού μαλλί».

Κώστας Τραχανάς

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>