Γιώργος Βιδάλης (Ελευθεροτυπία)

Το βλέμμα της φύσης

Τα βιβλία του συχνά έχουν να κάνουν με τη φύση, με αντιήρωες που ασχολούνται με τη γη, τα κτήματά τους. Είναι χειροποίητα και χειρωνακτικά, αφού ο Γιάννης Μακριδάκης, πρώην μαθηματικός, έχει επιλέξει συνειδητά να ζει εδώ και χρόνια σ’ ένα χωριό της Χίου καλλιεργώντας το μούρκι του και την πηγαία γραφή του. Εχοντας ξεφύγει από τις συμπληγάδες της προοδευτικίλας και της συντηρητικούρας, του καταναλωτισμού και της χρησιμοθηρίας, γράφει βιβλία κι αρθρογραφεί ηλεκτρονικά για μια ζωή πιο αληθινή, ανθρώπινη.

Στην τελευταία του νουβέλα «Του Θεού το μάτι» (εκδόσεις Εστία) ένας χήρος συνταξιούχος αγρότης, ο Πεπόνας (παρατσούκλι από τον παππού του), κουβεντιάζει με το… σκιάχτρο που κατασκευάζει στο κτηματάκι του. Τι του λέει;

Για τη χαρά του να καλλιεργεί γνήσιους σπόρους συνεχίζοντας την παράδοση κόντρα στην ευκολία και ποικιλία των μεταλλαγμένων, που συνηθίζει ο περίγυρός του. «Ακαματέψανε οι άνθρωποι, τη βολή τους γυρεύουνε μόνο και τίποτ’ άλλο».

Για το πώς παρά λίγο να μην ψηφίσει στις εκλογές (6 Μαΐου 2012) το κόμμα του επειδή εκείνη τη μέρα ξεχάστηκε με το φύτεμα σπόρων και την κουβέντα γειτόνων, αλλά ένα… πουλάκι του το θύμισε (παρά τα σκληρά μέτρα ένιωθε αχαριστία να μην τους ψηφίσει, αφού τον είχαν βοηθήσει στο παρελθόν, όπως και το γιο του αργότερα).

Για την πολύχρωμη «πινακοθήκη» των πλασμάτων που τον περιτριγυρίζουν (γυναίκες, άντρες, δέντρα, φυτά, ζώα και πουλιά με παράξενες συνήθειες κι εμμονές), όπου όλοι και όλα μπερδεύονται γλυκά.

Λόγος κελαρυστός, θυμόσοφος, απλός, ενίοτε σκόπιμα απλοϊκός, που αγγίζει και συγκινεί δείχνοντας πως η ζωή (μπορεί να) είναι αλλού. Πιο δύσκολη, αλλά πιο γνήσια και αυτάρκης σε σχέση με τον πρωτευουσιάνικο ασφυκτικό λεβιάθαν.

* Ο Μακριδάκης βρίσκεται στην Αθήνα και συνομιλεί με τους αναγνώστες του αύριο στις 8 μ.μ. στο «Εναστρον» (Σόλωνος 101) και την Πέμπτη στο «Free Thinking Zone» (Σκουφά 64, Εξάρχεια).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>