Δημήτρης Τρωαδίτης για Ανάμιση Ντενεκέ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΩΑΔΙΤΗ

Η ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους, ή πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο. Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση. Ένα μυθιστόρημα-έκπληξη που ξεφεύγει από τα γνωστά σχήματα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.

Η ιστορία πάθους και αίματος που αφηγείται ο συγγραφέας συνέβη στα βόρεια χωριά της Χίου τον Φεβρουάριο του 1915. Ο πρωταγωνιστής ονομαζόταν Πέτικας, που μέχρι το 1919 κρυβόταν στις σπηλιές του Πελιναίου Όρους. Καταδιώχτηκε αρκετές φορές αλλά ξέφυγε, σκότωσε έναν χωροφύλακα, αλλά και τραυματίστηκε.
Ένας ιδιότυπος αντάρτης, κύριος εχθρός του οποίου είναι ο λοχαγός Πλαπούτας, επικεφαλής της Χωροφυλακής Χίου, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Και όλα αυτά σε χρόνια έντονης φτώχειας, προσφυγιάς, μετανάστευσης, κοινωνικού αλλά και κομματικού κατατρεγμού, για τα οποία κάποιος πρέπει να είναι ο φταίχτης, ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Καταγραφέας των προφορικών της εξιστορήσεων της Χίου, ο συγγραφέας συνδέει ανάγλυφα την ιστορία του με τα πολιτικά, κοινωνικά και στρατιωτικά γεγονότα της εποχής που συνταράσσουν το νησί του, αλλά και την Ελλάδα και τον γύρω κόσμο.

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε στη Χίο το 1971 όπου και ζει. Σπούδασε Μαθηματικά, αλλά ποτέ δεν μπλέχτηκε με εξισώσεις και λογάριθμους. Τον συνεπαίρνει η τοπική ιστορία του νησιού του που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αυτοδίδακτος ιστορικός, το 1997 ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου. Συνάμα, οργανώνει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματά του, ενώ διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου «Πελινναίο». Έχει έως τώρα γράψει τα βιβλία: «Συρματένιοι, Ξεσυρματένιοι Όλοι» (εκδ. “Πελινναίο”), «10.516 Μέρες Ιστορία της Νεοελληνικής Χίου1912-1940ς» (εκδ. «Πελινναίο»), «Ανάμισης Ντενεκές», «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου» και «Ήλιος με Δόντια» (τα τρία τελευταία από τις εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>