Συνέντευξη στο HOT DOC t.36

1) Στο έργο σας πρωταγωνιστεί η Χίος. Θα γράφατε αν κατοικούσατε οπουδήποτε αλλού ή είναι το νησί που ζείτε ο κυριότερος λόγος που παίρνετε μολύβι και χαρτί

Η λογοτεχνία μου είναι πολιτική. Επειδή κατοικώ στη Χίο και από εδώ αντλώ τα ερεθίσματα, η Χίος σάς φαίνεται ως πρωταγωνίστρια στο έργο αν και στα περισσότερα βιβλία το νησί δεν κατονομάζεται, ούτε καν εννοείται.

Όταν είσαι πολιτικό ον και έχεις συνειδητή στάση ζωής, γράφεις όπου κι αν είσαι διότι αλλιώς θα εκραγείς, δεν παίζει ρόλο ο τόπος.

2) Γενικώς δεν θέλετε να μιλάτε για λογοτεχνία. Τί είναι αυτό που σας έχει αποξενώσει από την όποια εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία και πως θα θέλατε τον πνευματικό άνθρωπο του καιρού μας;

Για λογοτεχνία μιλάω ευχαρίστως, με τα “συγγραφιλίκια” δεν θέλω σχέσεις και επαφές. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση είναι το κερασάκι στην τούρτα της πολύχρονης παρακμής μας ως κοινωνία καταναλωτών. Οι περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς είναι γεννήτορες κι άλλοι είναι άβουλοι γόνοι αυτής της παρακμής. Γι αυτό τώρα, αυτή την κρίσιμη εποχή, που ο κάθε άνθρωπος, πόσω μάλλον ο ασχολούμενος με έργο πνευματικό, έχει Χρέος να πάρει θέση σαφή απέναντι από το σύστημα και πλάι στον άνθρωπο, αυτοί παραμένουν κατά την προσφιλή τους συνήθεια σιωπηροί μπας και πάρουν βραβεία, οι πιο αλαζόνες και τιποτένιοι δε εξ αυτών, συντάσσονται απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα με τον φασισμό του καπιταλισμού, ενάντια στον άνθρωπο.

3) Ποιά είναι η συλλογική και ποιά η ατομική ευθύνη για την κρίση που βιώνουμε;

Η μετάλλαξη του ανθρώπου σε καταναλωτή, η άκρατη αστικοποίηση, η απομάκρυνση από το φυσικό περιβάλλον μας, η μη επαφή μας με τους φυσικούς πόρους, δηλαδή με τα αρχέγονα αγαθά κοινοκτημοσύνης των ανθρώπων, η απαξίωση των αρχέγονων αξιών και η αναγωγή του χρήματος σε υπέρτατη αξία και μοναδικό φυσικό πόρο είναι οι συλλογική μας ευθύνη.

Η ατομική ευθύνη είναι η Ύβρις που διαπράττει καθημερινά όποιος έχει βάλει ενέχυρο τη ζωή του στο χρηματοοικονομικό σύστημα και περιμένει να ζήσει όταν και αν προλάβει να βγει στη σύνταξη. Κι έτσι, δυστυχώς, μαθαίνει και τα παιδιά του να “ζουν”

4) Η επιστροφή στη φύση είναι πανάκεια; Πώς θέλετε την Ελλάδα του άμεσου μέλλοντός μας;

Ό,τι αποκόπτεται από τη φύση είναι καρκίνωμα. ο σύγχρονος καταναλωτής είναι καρκίνωμα και δεν έχει μέλλον μακριά από το φυσικό του βιότοπο. Γι αυτό προσπαθεί να υποκαταστήσει το οικοσύστημα με το πλαστό και ανήθικο χρηματοοικονομικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει αυτοκαταστροφή.

Την Ελλάδα θα την ήθελα ένα άθροισμα μικρών παραδείσων, όπως ήταν πριν μερικές δεκαετίες. Ας δώσουμε τέλος στην “ανάπτυξη” του γιγαντισμού και ας επιστρέψουμε στο μέτρο, στα έργα με σεβασμό στην κλίμακα του τόπου, στην φυσιογνωμία του, στο φυσικό και πολιτισμικό του κεφάλαιο. Η αποανάπτυξη, ακόμα και με τους οικονομικούς όρους του καπιταλισμού αν τη δει κανείς, είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την “ανάπτυξη”, η οποία βέβαια μας έφερε ως εδώ και θα μας πάει στην ολοσχερή καταστροφή.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>