Χανιώτικα νέα

“Ζωή στη Φύση” ως πρόταση διεξόδου από την οικονομική κρίση, προτείνει μέσα από “Το ζουμί του Πετεινού” (εκδ. Εστία), ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, το βιβλίο του οποίου παρουσιάσθηκε προχθές το βράδυ στο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ.).
Το βιβλίο είναι μια νότα υπενθύμισης ότι «υπάρχει και ζωή έξω από το χρηματοοικονομικό σύστημα».
«Πέρα από τις ιδέες των οικονομολόγων υπάρχουν προτάσεις πιο προσιτές, αρκεί να τις πιστέψουμε» ανέφερε ο κ. Μακριδάκης ο οποίος τόνισε πως στο βιβλίο γίνεται «μια αντιπαράθεση της ζωής στη  φύση με τη ζωή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, προσπαθώντας να δώσει μια πρόταση διεξόδου από τα οικονομικά αδιέξοδα».
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας «ο ορισμός της ζωής δίνεται στη φύση, αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας.
Αυτό που πρεσβεύω εγώ είναι πως υπάρχει το σύστημα της φύσης με όλα τα πλάσματα μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος ενώ ο άνθρωπος έχει κάνει ένα υποσύστημα μέσα σε αυτό το σύστημα, το οποίο λέγεται χρηματο-οικονομικό σύστημα και έχει εγκλωβιστεί μέσα σε αυτό. Οπότε ζει σε ένα υποσύνολο της ζωής του και χάνει κάτι άλλο από έξω».
«Η πραγματική οικονομία, είναι η οικονομία της φύσης. Η δικιά μας είναι μια τεχνητή οικονομία γι’ αυτό συμβαίνουν, όσα συμβαίνουν…» ανέφερε ο συγγραφέας ο οποίος ζει στην Βολισσό, ένα πανέμορφο χωριό της βορειοδυτικής Χίου, τόπος που αποτέλεσε έμπνευση για το βιβλίο “Το ζουμί του Πετεινού”.
«Η ζωή μου είναι μια ζωή ενός ανθρώπου που καλλιεργεί τη γη, που παράγει την τροφή του, που έχει να πάει στο σουπερ μάρκετ 2,5 χρόνια, που δεν κυκλοφορεί το χρήμα στην καθημερινότητα του. Αρνούμαι να έχω επαφή με το χρήμα στην καθημερινότητα μου. Εχω βέβαια επαφή μόνον όταν έρχονται οι λογαριασμοί που πρέπει τα πληρώσω, τα χαράτσια, η Εφορία κ.ά..
Ομως κατα τα άλλα, η καθημερινότητά μου έχει απεξαρτηθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό, από το χρήμα. Εχω επιστρέψει στην παραγωγή και μπορώ να πω ότι ζω μαζί με τα φυτά, τα πουλιά, όλα τα ζωντανά, τους ανθρώπους γύρω μου και έχω ξαναθυμηθεί πως αυτός που είναι δίπλα μου είναι ένας συμπληρωματικός άνθρωπος για μένα και δεν είναι ένα ανταγωνιστικό άτομο όπως ήταν στην πόλη. Εχω επιστρέψει στην απλότητα της φύσης και στα βασικά της κοινωνικότητας. Κι αυτό δεν μπορεί να κοστολογηθεί με χρήμα. Αν βέβαια επιστρέψεις στην φύση, το κέρδος που έχεις είναι μεγάλο, τόσο οικονομικό όσο και ψυχικό» ανέφερε.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις ‘Εστία’, το βιβλιοπωλείο ‘Το Βιβλίο’ και ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος Χανίων.

http://www.haniotika-nea.gr/116820-%22%CE%96%CF%89%CE%AE%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%A6%CF%8D%CF%83%CE%B7%22%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%20.html

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>