Σήμερα φοίτησα σε σπάνιο Πανεπιστήμιο

Σήμερα πήγαμε με τον Θωμά για μπόλιασμα. Φτιάχνω μαθητές, μου είχε πει μια μέρα, θα σε μάθω να μπολιάζεις, για να συνεχίσεις άμα πεθάνω. Ο Θωμάς χρόνια τώρα έχει μεράκι με τα μπόλια. Όλοι στο χωριό αυτόν ρωτάνε ως ειδικό για να φτιάξουν τα αγριόδεντρα σε ήμερα. Γυρίζει κάθε χρόνο από τον Μάρτη ως τις αρχές του καλοκαιριού και μπολιάζει τις αγριοαπιδιές που φυτρώνουν στις άκρες των δρόμων και στις βουνοπλαγιές, για να τρώει ο κόσμος κάνα αχλάδι και να τον μνημονεύει.

Πήγα και τον πήρα και ξεκινήσαμε. Σε δυο σακούλες είχε τα σύνεργα της τέχνης. Δυο πριόνια, κλαδευτήρι, τσακάς (σουγιάς μπολιάσματος), μονωτικές ταινίες, σακουλάκια χάρτινα, σακουλάκια νάυλον και σπάγκο.
Φτάσαμε στο χωράφι και τσεκάραμε τους αγρέλους. Έξι δέντρα για μπόλιασμα.
Ντόπια ελιά θα τα κάνομε, έτσι;
Ναι, χιώτικη κουρμάδα.
Κάναμε μια βόλτα στις ήμερες ελιές και βρήκαμε τα μπόλια. Βλασταράκια με “μάτια” και όχι τρυφερά αλλά μεστωμένα. Τα κόψαμε σε μικρά κομμάτια των δέκα πόντων περίπου, με 5- 6 “μάτια” το καθένα.
Ύστερα πήγαμε στην πρώτη αγρελιά και βρήκαμε το καθαρό σημείο του κλαριού, όπου θα κάναμε την επέμβαση.
Ο Θωμάς κρατούσε τα μπόλια με τα δάχτυλά του ανάμεσα στα “μάτια τους”, πολύ προσεχτικά, σαν άγια λείψανα. Κι άρχισε να μου δείχνει. Πιάνεις το μπόλι έτσι και βάζεις το μικρό σου δάχτυλο από κάτω, να στηρίζεται, να μην το σπάσεις. Με τον τσακά το ξεφλουδάς στη βάση του και το φτιάχνεις πένα. Ύστερα το βάζεις στο στόμα σου και το βαστάς με τα χείλια. Πας στο κλαδί που θες να μπολιάσεις, το κόβεις με το πριόνι ίσια και με προσοχή να μη σου ξεφλουδίσει από πουθενά, το χαράζεις κατόπιν κατακόρυφα σε ένα καθαρό σημείο, σηκώνεις τη φλούδα του δεξιά κι αριστερά της χαρακιάς, βγάζεις το μπόλι από το στόμα σου και το χώνεις μέσα. Ύστερα το δένεις σφιχτά με τη μονωτική ταινία και σκεπάζεις όλη την επέμβαση με ένα σακουλάκι νάυλον κι ένα χάρτινο, σφίγγοντάς τα δυνατά με τον σπάγκο για να μην παίρνει αναπνοή. Αυτό ήτανε.
Σε 28 μέρες θα ρθουμε να δούμε αν “έπιασε”. Καλορίζικο να ‘ναι.
Τρεις αγρέλους μπόλιασε ο Θωμάς και τρεις εγώ.
Στις 23 του Μάη θα σας πω τι πετύχαμε. Ποντάρω στην τύχη του πρωτάρη και ετοιμάζομαι να μπολιάσω μόνος μου και κάτι νεραντζιές!
Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Σήμερα φοίτησα σε σπάνιο Πανεπιστήμιο

  1. Να σαι καλά βρε Γιάννη που περιέγραψες τόσο αναλυτικά το μπόλιασμα! Έχασα τον πατέρα μου πριν προλάβει να μου μάθει κι αυτή τη δουλειά.Μετά τις τελευταίες φωτιές μας κάηκαν 60 ρίζες ελιές,σχεδόν όλες. Τώρα θα δοκιμάσω κι εγώ! άντε να δούμε…

    • Αμα θέλεις βοήθεια, βάλε μια φωνή. Θα πάω φέτος να μπολιάσω τις ελιές έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα. Θα ρθω και σε σένα!

  2. Να υποθέσω ότι το μπόλιασμα πέτυχε και από πρωτάρης έγινες εξπέρ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>