Αντί Στεφάνου, αγγελτήριο

Στην Λέσχη Ανάγνωσης στον Εύοσμο διάβασαν το Αντί Στεφάνου για να το συζητήσουμε απόψε το βράδυ που έχουμε συνάντηση και έφτιαξαν ένα ευφάνταστο αγγελτήριο για το μνημόσυνο της μάνας του Στέφανου.
Το Αντί Στεφάνου είναι η κορύφωση της τετραλογίας νουβελών της κρίσης. Μια σειρά ιστοριών που ξεκίνησε με το Λαγού μαλλί, το οποίο γράφτηκε κατά τις πρώτες μόλις μέρες της εισόδου μας στο ΔΝΤ, τον Απρίλιο του 2010 και πραγματεύεται μέσω του καπτά Σίμου του Σφαντού την Αξιοπρέπεια κατά την αλλαγή της εποχής, ύστερα ήρθε το Ζουμί του πετεινού, που αποτελεί μια πρόταση ζωής στην νέα εποχή και μέσω του Παναγή που ζει καταγής προτείνει τη ζωή στη φύση ως αντίδοτο της ζωής στην κρίση, κατόπιν έρχεται του Θεού το μάτι και η εξομολόγηση στο σκιάχτρο του Θόδωρου του Πεπόνα, που αποτελεί την αυτοκριτική του νεοέλληνα για το πώς έφτασε τη χώρα και τη ζωή του ως εδώ, και τέλος το Αντί Στεφάνου, το μανιφέστο της φυσικής ζωής.
 
Τελικά εκεί στη Λέσχη Ανάγνωσης στον Εύοσμο αποδείχθηκαν πολύ τολμηροί.
Εκτός του ότι ήταν οι πρώτοι και μοναδικοί προς το παρόν που με κάλεσαν για να συζητήσουμε αποκλειστικά ένα βιβλίο χαρακτηρισμένο ως αιρετικό, προκλητικό και δύσπεπτο από πολλούς, το Αντί Στεφάνου, είχαν στήσει εκεί και μια κατάσταση σαν να πήγαμε στο μνημόσυνο της Πάτρας Λαδικού.
Εκτός από το αγγελτήριο του μνημοσύνου, φωτο που δημοσίευσα χθες, το οποίο ήταν αναρτημένο στην είσοδο του βιβλιοπωλείου και τρόμαζε με μια πρώτη ματιά τον κάθε εισερχόμενο, είχαν φτιάξει και μια πιατέλα πολύ νόστιμα κόλλυβα, στολισμένα όπως πρέπει από πάνω, είχαν επίσης κέρασμα με σφολιατάκια και γλυκό, σοκολατάκια πικρά για την περίσταση και βέβαια κονιάκ. Στο τέλος μοίρασαν και φακελάκια με σπόρους διάφορους για να τους φυτέψει ο καθένας και η καθεμία όπου έχει χώρο, ίσως και από πάνω τους μετά θάνατον, αφού είχαν παραγγείλει και τα τραγούδια που θα ήθελαν να ακουστούν άμα πεθάνουν οι ίδιοι, και τα ερμήνευσε εξαιρετικά με την κιθάρα του ο Βαγγέλης.
Καταπληκτική βραδιά εκεί στον Εύοσμο χθες δηλαδή. Μέσα σε όλα αυτά κάναμε και συζήτηση μεγάλη για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και για τα υπόλοιπα.
Αυτό που με ικανοποίησε πολύ ήταν ότι κατάλαβα πως το Αντί Στεφάνου, το πιο “παρεξηγημένο” βιβλίο μου, που του έχω ιδιαίτερη αδυναμία από τότε που το έγραψα και πριν ακόμη καταλάβω την πορεία του, έχει στον Εύοσμο αναγνώστες που τους άρεσε η ιδιαίτερη γλώσσα του, η εκλαϊκευμένη καθαρεύουσα καθώς και το ύφος του, που γέλασαν πολύ με τα διάφορα στοιχεία της ιστορίας του και που δεν το θεωρούν ούτε προκλητικό ούτε βλάσφημο ούτε καν σοκαριστικό, αλλά προβληματίστηκαν κιόλας επί των παραμέτρων της ζωής και του θανάτου που θέτει η ιστορία του.
Ευχαριστώ όλους και όλες, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης αλλά και το βιβλιοπωλείο Mind the book που με προσκάλεσαν, διοργάνωσαν με τόση αγάπη και φιλοξένησαν αυτή τη βραδιά.
Κι άλλες φωτογραφίες εδώ
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>