Εκδηλώσεις Φιλοτεχνικού για το Λωβοκομείο

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου 2017, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη “Όλα για καλό” (εκδ. Εστία 2017), ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου σας προσκαλεί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην ανθρώπινη διάσταση της Ιστορίας του Λωβοκομείου.
Το Σάββατο στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο. Η προσωπική μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., ασθενούς της νόσου του Χάνσεν, τροφίμου του Λωβοκομείου κατά τα έτη 1948-1959, στην καταγραφή της οποίας προέβη ο ερευνητής συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης
Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί θα διοργανωθεί ξενάγηση στους χώρους του Λωβοκομείου από τον διπλωματούχο ξεναγό Θωμά Καραμουσλή.
Φωτογραφίες: Βασίλης Αγιαννίδης
Την μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., που θα ακούσετε στην εκδήλωση αυτή, ηχογράφησα στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στο σπίτι της, σε ένα προάστιο του Πειραιά.

Την Γ.Κ.Μ. ανακάλυψα μετά από συστηματική μελέτη φθαρμένων υπηρεσιακών εγγράφων που είχαν ξεμείνει, από το 1959 και μετά, έρμαια του καιρού και του χρόνου μέσα στο Εφορείο του Λωβοκομείου και κατόπιν μεταγενέστερης έρευνας μέσω συγγενών και συγχωριανών της.
Κατόρθωσα δε να με δεχτεί στο σπίτι της και να μου μιλήσει για τη ζωή της, ύστερα από επίμονες προσπάθειες δύο περίπου ετών, κατά τα οποία της έγινα μάλλον φορτικός τηλεφωνώντας της κάθε τόσο και ζητώντας συνάντηση με την ίδια και ακρόαση του βίου της.
Την ευχαριστώ πολύ που τελικά με δέχτηκε και μου μίλησε
Γιάννης Μακριδάκης
Φεβρουάριος 17
Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Εκδηλώσεις Φιλοτεχνικού για το Λωβοκομείο

  1. Λυπαμαι παρα πολυ που δεν μπορω να παρισταμαι σε τετοιες σημαντικες εκδηλωσεις.Για το λωβοκομειο ενδιαφερομαι και ενηκερωνομαι απο οσα αναρτωνται στο διαδυκτιο.Η περιηγηση στους χωρους καθως και η ξεναγηση σε αυτους,σιγουρα θα ηταν εξαιρετικα ενδιαφερουσα,αφου εγιναν με τη φροντιδα του φιλου Θωμα Καραμουσλη.Θα ημουν ευγνωμων εαν υπαρχει υλικο απο την εκδηλωση αυτη το οποιο θα μπορουσα να παρακολουθησω,ειδικα την καταθεση ζωης της κυριας που υπηρξε τροφιμος του ιδρυματος.

  2. Ναι, και εμένα θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω υλικό από την εκδήλωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>