Η ζεστασιά των ανθρώπων

Ευτυχώς δεν χιόνισε μες στα πόδια μας, αλλά λίγο ψηλότερα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από υψόμετρο σχεδόν μηδέν σήμερα το πρωί και δείχνει τη Βολισσό και πίσω της όλα τα βουνά άσπρα.

Όλοι εδώ είμαστε ζωντανοί και όχι παγωμένοι. Άνθρωποι, ιθαγενείς και πρόσφυγες από τη Ράκκα, η σκυλίτσα η Ράκκα, οι γάτες, οι όρνιθες, όλοι ζούμε πολύ καλά. Τα γράφω όλα αυτά γιατί άρχισε να διαβάζει και η μάνα μου το σάιτ τελευταία, μιας και ξεκίνησε μάθημα υπολογιστών σε ένα σεμινάριο στην ενορία της και κάθε μέρα μπαίνει εδώ για να μάθει τα νέα μου. Τα φυτά επίσης είναι πολύ χαρούμενα, φυτρώσανε επιτέλους τα κουκιά και ο αρακάς, οι ρόκες θαλερές και κάποιες ήδη ανθισμένες, τα σέσκουλα και τα λαχανομπρόκολα ζωντανά και χαρούμενα που δεν έχει επιβιώσει καμιά κάμπια με τέτοιο κρύο, όλα καλά γενικώς. Μόνο οι λεμονιές και οι αβοκαντιές κινδυνεύουν και έχουμε ένα άγχος όσο να ναι, αλλά όσο βλέπουμε σύννεφα στον ουρανό, είμαστε ήσυχοι διότι δεν θα κάνει ξαστεριά και παγετό, κραϊ, όπως το λέμε εδώ. Ελπίζουμε να περάσουν κι αυτόν τον χιονιά αλώβητα τα δέντρα και να μην τα χάσουμε.

Ο δυνατός βοριάς με τις τρομακτικές ριπές του έριξε κάτω μεγάλες κλαδούρες από τις ελιές, κάτι που γίνεται συνήθως με νοτιάδες την άνοιξη. Ο χείμαρρος δεν κατέβηκε παρόλο που χθες όλη μέρα έβρεχε βορινή βροχή αληθινή, όπως λέει ο λαός, βρέχει βορινά, βρέχει αληθινά. Η γη πίνει το νερό όλο και δεν το αφήνει να τρέξει προς τη θάλασσα. Τόση πολλή και διαρκής ήταν η ξηρασία μέχρι χθες, αλλά τώρα με το χιονάκι θα γεμίσει ο υδροφόρος ορίζοντας και θα ανέβουν πάλι σιγά – σιγά τα πηγάδια.

Έκανα τη βόλτα μου στη φύση. Ο κύριος Γιάννης μου έδωσε αβγά για τα προσφυγάκια, έτσι είπε, η κυρά Μαρία μου έκοψε μια σακούλα μαντερίνια χιώτικα, για τα παιδάκια, είπε εκείνη, να τους τα πάω να γλυκαθούνε, ο Διομήδης με πήρε τηλέφωνο και είπε ότι θα φτιάξει μια βασιλόπιτα για τους πρόσφυγες, να τους τη φέρει στο σπίτι, για το καλό της νέας χρονιάς. Το χωριό έχει αγκαλιάσει θερμά τους νέους του κατοίκους από τη Συρία. Όση παγωνιά έχει έξω, τόση ζεστασιά και αγάπη έχει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Η ζεστασιά των ανθρώπων

  1. καλη και αποδοτικη χρονια Γιαννη. εμας εδω στον Καρεα μας τοστρωσε χθες και ενα αγχος τοχουμε και εμεις αν θα αντεξουν. οι αβοκαντιες θα κανουν καρπο αραγε και ποτε; τις ευχες μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>