Η πιο ωραία ιδέα

Προχθές που κατέβηκα στην πόλη συνάντησα την Σοφία. Βαστούσε μια φωτογραφική μηχανή με έναν φακό τεράστιο και κάτι προσπαθούσε να κάνει. Μάνα δύο αγοριών ηλικίας παιχνιδιού και εξερεύνησης, αλλά και υπερδραστήρια όσον αφορά στην διοργάνωση παιδικών εργαστηρίων για τη φύση και ειδικότερα για τα πουλιά, την κατανοούσα πάντοτε όταν την έβλεπα να είναι “αλλού”. Το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα και προχθές, ότι είναι πάλι αλλού, αλλά την καλημέρισα και δεν βγήκα χαμένος.

Από το στόμα της άκουσα την πιο καταπληκτική ιδέα που έχω ακούσει στη ζωή μου μέχρι σήμερα γύρω από τα ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης παιδιών και μεγάλων. Μου είπε για τις τροφόβεργες!

Στην αρχή δεν κατάλαβα τι εννοεί αλλά όταν μου εξήγησε έμεινα με το στόμα ορθάνοιχτο και της είπα να μου στείλει σχετικό φωτογραφικό υλικό, για να γράψω κάτι εδώ.

Οι τροφόβεργες λοιπόν είναι το αντίθετο από τις ξόβεργες. Ξέρετε ίσως τις ξόβεργες. Εκείνες τις βέργες από αγρελιά, τις οποίες οι κυνηγοί πασαλείβουν με μια κολλώδη ουσία, που παρασκευάζουν ταράζοντας με σάλιο, ζεστό νερό και μέλι τη σάρκα και το κουκούτσι του οξού, του κολλώδους καρπού του οξόδεντρου και φτιάχνοντας μια λευκή πηχτή κόλλα. Τα “στένουν” στα δέντρα και σε λεγόμενα “πόστα” και πάνε τα πουλιά και κάθονται πάνω, κολλάνε και δεν μπορούν πια να φύγουν.

Ο Άγγελος λοιπόν, 8 ετών και ο Αστέρης, 5 ετών σκεφτήκανε μια εκστρατεία εναντίον των ξόβεργων. Ένα πρωινό πήγανε  στο δάσος να φτιάξουνε ταϊστρες με την μαμά τους. Είχανε μαζί τους ταχίνι, σπόρους και διάφορα συμπράγκαλα χρήσιμα για τις κατασκευές τους. Εκεί όμως που παίζανε με όλα αυτά και με τα ξύλα, που πάντα κρατάνε στα χέρια τους, τους ήρθε μια ιδέα. Να βάλουνε το ταχίνι και τους σπόρους πάνω σε ξύλινες βέργες και έτσι να φτιάξουνε τροφόβεργες! Μαμά, μαμά να τις πάμε στα σχολεία για να μάθουν όλα τα παιδιά να βάζουνε τροφόβεργες και όχι ξόβεργες, είπανε ύστερα ενθουσιασμένα.

Έτσι, σε συνεργασία με την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι τροφόβεργες του Άγγελου και του Αστέρη θα πάνε στα σχολεία του νησιού μέσα στον Οκτώβρη! Επίσης την Κυριακή 16/10/16 θα παρουσίασουν τις τροφόβεργες τους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κλειδού, στα πλαίσια της 3ης Γιορτής Πουλιών Χίου.

 

 

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Η πιο ωραία ιδέα

  1. Τι μπορούν να σκεφτούν και να κάνουν οι παιδικές ψυχές……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>