Κάτι κινείται έστω και δίπλα μας

Χρόνια παλεύουμε δυο άνθρωποι, ο υποφαινόμενος και ο συνεργάτης μου στο Πελινναίο σπηλαιολόγος Κώστας Μάγκος, να αναδείξουμε την γεωλογική ιδιαιτερότητα της Χίου, με τα απολιθώματα αμμωνιτών 240 εκ. ετών, με τα μοναδικά σπήλαια και τα απολιθώματα των μαστοδόντων, αλλά και με τα εμφανή στρώματα όλων των πετρωμάτων.

Έχουμε εκπονήσει μέχρι και μελέτη κατασκευής Γεωπάρκου στην περιοχή Κορακάρης όπου βρίσκονται τα απολιθώματα των αμμωνιτών, έχουμε χαρτογραφήσει και εξερευνήσει όλα τα σπήλαια και τις τρύπες του νησιού, έχουμε προκαλέσει το ενδιαφέρον διαφόρων επιστημόνων αλλά και ΜΜΕ, με πιο πρόσφατο το ντοκυμαντέρ για την Γεωλογική ιδιαιτερότητα της Χίου, το οποίο θα προβληθεί στο ΟTE TV

Δυστυχώς οι κατά καιρούς Δήμαρχοι του νησιού φάνηκαν και φαίνονται πολύ λίγοι για να κατανοήσουν και να δράσουν

Ευτυχώς, ό,τι προτείναμε κατά καιρούς και δεν έγινε εδώ, γίνεται τουλάχιστον στη Λέσβο. Η είδηση:

Η Σχολή Επιστημών της Γης και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη προπτυχιακών φοιτητών στη Λέσβο για την υλοποίηση ασκήσεων πεδίου.

Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής δράσης είναι ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Wang Genhou και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Παλαιοντολογίας Zhang Jianping.
Στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετέχει ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας Ν. Ζούρος ενώ στις ασκήσεις πεδίου συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Γεωγραφίας.
«Επιδίωξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η καθιέρωση της Λέσβου ως διεθνούς προορισμού εκπαίδευσης σε θέματα γεωεπιστημών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζούρος και συνεχίζει: «Ένα από τα κύρια αντικείμενα της εκπαίδευσης των φοιτητών είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση γεωλογικών μνημείων μέσω της αναγνώρισης περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO.

Η Λέσβος διαθέτει πλήθος γεωμνημείων με ιδιαίτερη επιστημονική, εκπαιδευτική και πολιτιστική αξία γεγονός που οδήγησε στην αναγνώριση της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO στα πλαίσια του νέου Προγράμματος “UNESCO Global Geoparks” που εγκρίθηκε από την γενική Διάσκεψη της UNESCO τον Νοέμβριο του 2015 και στο οποίο συμμετέχουν συνολικά πέντε Ελληνικές περιοχές.

Στο ίδιο πρόγραμμα η πλούσια γεωλογική κληρονομιά της Κίνας οδήγησε στην αναγνώριση 33 περιοχών ως Παγκόσμια Γεωπάρκα από την UNESCO και προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών κάθε χρόνο».

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>