Δημοτική κατάντια

Πριν από 2 χρόνια, όταν κατέρρευσε το καθεστώς της προηγούμενης δημοτικής αρχής και εξελέγη δήμαρχος ο Μανόλης Βουρνούς πολλοί πιστέψαμε ότι θα συμβεί μια αλλαγή εποχής για το δύσμοιρο νησί μας. Διότι ξεφύγαμε επιτέλους από τη νοοτροπία της παλιάς γενιάς που θεωρούσε ανάπτυξη την τσιμεντοποίηση και πολιτική την εξυπηρέτηση του κάθε μικροσυμφέροντος και τις αντιδημοκρατικές αδιαφανείς αλχημείες της διαφθοράς, ήρθαν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο, μορφωμένοι, με σπουδές και κυρίως με ήθος και συνείδηση. Έτσι πιστεύαμε τότε.

Σήμερα, μονάχα δυο χρόνια μετά, βρισκόμαστε στην στενάχωρη δυσάρεστη θέση να συνειδητοποιούμε ότι ο Μανόλης Βουρνούς και ο θίασός του ήταν ολίγιστοι, παραδόθηκαν στην λαγνεία της εξουσίας και έγιναν τρομακτικά αδίστακτοι και ταυτόχρονα γλύφτες αριβίστες, που πατάνε επί πτωμάτων συνεργατών τους, πολιτών αλλά και του νησιού για να απολαμβάνουν μισθούς, καρέκλες και να φτιάχνει ο καθένας το πολιτικό του μέλλον ώστε να γίνουν οι ίδιοι καθεστώς ως πρόσωπα και όχι απαραίτητα ως θίασος.

Η καρέκλα της εξουσίας τελικά βγάζει στην βιτρίνα τον πραγματικό εαυτό του καθενός, γνωστό αυτό από την αρχαιότητα.

Ο βραβευμένος για την εργασία του ως αρχιτέκτονας δήμαρχος αγνοεί την νομολογία του ΣτΕ, την ηθική και την καλαισθησία και συνεχίζει να καταστρέφει με τσιμεντοποίηση και εγκιβωτισμό τον Παρθένη ποταμό, συνεχίζει να καλύπτει αυτούς που καταστρέφουν με την μικρότητά τους εδώ κι εκεί το νησί, όπως έγινε στην προχθεσινή κραυγαλέα περίπτωση του εμπρησμού μετά διανοίξεως δρόμου που οργάνωσαν στον υδροβιότοπο του Μαλαγκιώτη οι τοπικοί κρετίνοι σε συνεργασία με τον ίδιο τον Δήμο κι αυτός ο δήμαρχος σφύριζε αδιάφορα στην πλατεία του χωριού χαϊδεύοντας τα αυτιά των φαιδρών επιχειρηματικών παραγόντων του τόπου την ώρα που δημοτική μπουλντόζα μπάζωνε τον υδροβιότοπο, το πρώτο και μόνο του μέλημα από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα ήταν και είναι πώς θα επεκτείνει το αεροδρόμιο μέσα στην πόλη για να το παραδώσει πιο μεγάλο στην Fraport, αίτημα που το είχαν όλοι ανεξαιρέτως οι θλιβεροί δήμαρχοι του παρελθοντικού δικομματισμού, η μόνη του δυναμική ηγετική πρωτοβουλία, εκτός από τις εμφανίσεις στους ιερούς ναούς και πανήγυρεις, ήταν η “κατεβασιά” που έκανε στο λιμάνι και μπήκε μπροστά ως αρχηγός της αγέλης των φασιστών που απειλούσαν με κροτίδες και σκύλους και αφρισμένα στόματα τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους, για να καθαρίσει ο τόπος και να ανακράξει ο ίδιος το γνωστό “ή θα έρθετε μαζί μου ή θα έχετε να κάνετε με αυτούς” δείχνοντας τα σκυλιά του και μετά ο υπαρχηγός του να γράψει στο φβ το εξίσου γνωστό “αποστολή εξετελέσθη”, έχει γίνει τόσο μικροπρεπής και θλιβερός που συναγωνίζεται με τον άλλον βλάκα βοναπάρτη τον αντιπεριφερειάρχη και με τον καθυστερημένο βουλευτή της δεξιάς αλλά και με τον κενό φανφαρόνο της αριστεράς της ορθοδοξίας για το ποιος θα παραστεί, ποιος θα φανεί και ποιος θα μιλήσει πρώτος στις εκδηλώσεις, έτσι ακριβώς συμπεριφέρεται δύο μόνο χρόνια μετά και έχει χάσει εμφανώς τον έλεγχο της κατάστασης.

Αυτή είναι η κατάντια ενός νέου και σοβαρού ανθρώπου που όπως φαίνεται έχτιζε μεθοδικά με την απόλυτη σιωπή του και την αμέτοχη απολιτίκ στάση του επί πολλά χρόνια το προφίλ του πολιτικού και τώρα αναγκαστικά εκτίθεται και φαίνεται η ανεπάρκειά του αλλά δυστυχώς και η μικρότητα της αλαζονείας και της ματαιοδοξίας του.

Κανένα όραμα για τον τόπο δεν έχει παρουσιάσει, αλλά μονάχα σέρνεται πίσω από τις καταστάσεις και προσπαθεί να διαχειρίζεται κακήν κακώς την καθημερινότητα, να συμβιβάζει τα αιτήματα του κάθε ιδιώτη και αιρετού που κοιτάνε το μικροσυμφέρον τους και να κρατάει ισορροπίες με όλους, έχοντας ήδη πολλές φορές το ύφος του καθεστωτικού που αντικατέστησε στην καρέκλα του δημάρχου και κάνοντας τα ίδια με τις ίδιες μεθόδους και διαδικασίες. Οι συνεργάτες του τον γλύφουν ασύστολα στις μεταξύ τους επικοινωνίες, τις οποίες οι ίδιοι μετά διαρρέουν και γελούν με την γελοιότητα των συναδέλφων τους που του συμπεριφέρονται ως απόλυτο ηγέτη για να λάβουν ή να κρατήσουν τις καρέκλες με τον μισθό και η επιχείρηση δημιουργίας καθεστώτος στον δήμο, χειρότερου και γελοιοδέστερου από το προηγούμενο  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά δυστυχώς για αυτούς έχουν ήδη στρέψει εναντίον τους με την ανεπάρκεια και την ανοησία τους το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, από τους χυδαίους ιδιοτελείς ως τους ανθρώπους που πονάνε αυτό το νησί πραγματικά.

Ειλικρινά απορώ για το πώς θα φτάσουν στο τέλος της θητείας τους και τι κατάσταση θα παραδώσουν. Τον Φλεβάρη που λήγουν οι θητείες των θέσεων με αντιμισθίες και θα πρέπει να ξαναμοιραστεί η τράπουλα και άλλοι να χάσουν, άλλοι να κερδίσουν και άλλοι να απογοητευτούν, θα ανοίξει νομοτελειακά η πρώτη βαλβίδα αποσύνθεσης του ψοφιμιού που κάνει ότι διοικεί ως Σώμα τον δήμο. Έτσι τουλάχιστον ακούγεται από τους ίδιους τους συμβούλους του συνδυασμού του που βλέπουν την κατάντια τους. Ίδομεν απογοητευμένοι ήδη.

 

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Δημοτική κατάντια

 1. Να ήταν μεμονωμένο περιστατικό … Μετρήστε πόσοι τέως είναι ή έχουν πάει φυλακή ή μπορεί εκεί να καταλήξουν… Ζαχάρω (και επανεξελέγη ενόσω ήταν στη φυλακή την τελευταία φορά…), Θεσσαλονίκη, Μαρούσι, Βόλος… αυτούς ξέρω/θυμάμαι, θα ‘ναι κι άλλοι. Μα ξέρω, και ξέρετε, από τις ειδήσεις κι άλλους στην ‘αναπτυγμένη’ Δύση, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στον ευρωπαϊκό νότο (ο δήμαρχος της Μαρμπέλα, Νότια Ισπανία, κάτι σαν της Ζαχάρως… υποστήριξε, με το αζημίωτο φυσικά, κατάφορες καταστροφές στα παράλια για να αναγερθούν, παράνομα, σύνθετα τουριστικά καταλύματα)… Ο κατάλογος ατελείωτος και το συμπέρασμα (ηθικό δίδαγμα;) ένα: ο ηγέτης εκφράζει το λαό του…ή “όμοιος τον όμοιο αγαπά”… Και δεν υπάρχει ιδανικό σημείο να διαλύσεις αυτό το διεφθαρμένο σύμπλεγμα… κάνεις ό,τι και όπως μπορείς ως πολίτης (που μεριμνά για τους άλλους και για τα κοινά κι όχι για τα ίδια) ανά πάσα στιγμή και … ελπίζεις!

 2. Υποθέτω πως είμαστε πολλοί που αγανακτούμε με την κατατστροφή του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος αλλά εσύ γράφεις καλύτερα από όλους μας.

 3. Δεν ξέρω αλλά…
  Όλα αυτά μου φαίνονται σαν περιγραφή γνωστής κατάστασης….
  Πολύ θα ήθελα να ακούσω και μια κουβέντα για το πώς βλέπουμε την συνέχεια…
  Να μην τελειώνουμε δηλαδή με το “…Ίδομεν απογοητευμένοι ήδη…”
  Ας μείνουμε λοιπόν απογοητευμένοι, να “κλαίμε την μοίρα μας”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>