Καπαριές

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που βγαίνω για κάπαρη, θυμάμαι μια παλαιά γνώριμη εξ Αθηνών, η οποία με επισκέφθηκε προ δεκαπενταετίας για καλοκαιρινές διακοπές. Έχω ξεχάσει το πρόσωπό της αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω την τρομερή της ερώτηση όταν κάθισε ένα μεσημέρι στο τραπέζι και γεύτηκε την σαλάτα.

Ωραία κάπαρη, είπε. Τι μάρκα είναι;

Όση έκπληξη ένιωσα με αυτή της την ερώτηση, άλλη τόση ένιωσε κι εκείνη όταν της απάντησα ότι την μάζεψα από τα πέριξ και την έφτιαξα μόνος μου. Της είπα και τη συνταγή. Τρεις μέρες στο νερό με αλλαγή πρωί βράδυ, μια μέρα άπλωμα σε πετσέτα για στράγγισμα, κατόπιν μια μέρα σε ξύδι, μετά άλλη μια μέρα άπλωμα σε πετσέτα για επαναστράγγισμα και στο τέλος διατήρηση σε βάζα.

Το περιστατικό όμως δεν έληξε εκεί. Διότι ήταν η σειρά μου να ξαναεκπλαγώ. Με νίκησε. Μου κατάφερε δύο εκπλήξεις έναντι μίας που της κατάφερα εγώ. Διότι, όταν της ζήτησα να μου διευκρινίσει τι εννοούσε όταν ρώτησε περί “μάρκας”, πληροφορήθηκα ότι στην Αθήνα την κάπαρη την αγοράζουν σε βαζάκια, έτοιμη, και το κάθε βάζο έχει ετικέτα με τη φίρμα της εταιρίας που την “παράγει”.  Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα ούτε να το διανοηθώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν κάπαρη. Όπως ακριβώς κι εκείνη δεν μπορούσε να διανοηθεί το αντίστροφο. Ότι δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να μαζέψει κανείς μόνος του κάπαρη.

Αυτά είναι τα δεδομένα της ζωής του καθενός και μ’ αυτά πορεύεται. Κάποιοι δεν έχουν δει ποτέ ανθισμένη καπαριά στα μάτια τους και αγοράζουν το προϊόν κάποιας φίρμας ως ντελικατέσεν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν γευτεί ποτέ κάπαρη δίχως να μην έχουν τρυπήσει δάχτυλο από τα αγκάθια του φυτού που την παράγει, μαζεύοντάς την κούκουδο προς κούκουδο.

Τα επίπεδα γνώσης της ζωής.

Κι όμως, πριν από λίγες δεκαετίες η Ελλάδα δεν είχε τέτοιες αντιθέσεις μεταξύ των ανθρώπων της. Όσοι έτρωγαν κάπαρη είχαν αντικρίσει και την καπαριά. Αλλά από τότε η Ελλάδα έχει προοδεύσει, λένε. Καπαριές…

Be Sociable, Share!

One thought on “Καπαριές

  1. Ακριβως το ιδιο εχω ζησει κι εγω με τη ριγανη φιλε Γιαννη !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>