Προστασία υδροβιότοπου χειμάρρου Μαλαγκιώτη

Στην παραλία Λιγαρωπή (κατά κόσμον Μαγεμένα) της Βολισσού εκβάλει ο μεγαλύτερος σε μήκος χείμαρρος της Χίου, ο γνωστός Μαλαγκιώτης που πηγάζει από το Πελινναίο Όρος και στην διαδρομή του ποτίζει φυτά, ζώα και πετεινά, στην δε έξοδό του προς τη θάλασσα δημιουργεί έναν εξαιρετικής σημασίας και κάλλους υδροβιότοπο με καλαμιές και νεροπούλια.

Αυτό λοιπόν το τοπίο, το οποίο σε άλλα μέρη οι άνθρωποι προστατεύουν, φωτογραφίζουν και διαφημίζουν, όντες περήφανοι για την ομορφιά του τόπου τους, εμείς εδώ στην Βολισσό το θεωρούμε βάσανο και κάθε χρόνο μεταφέρουμε με μπουλντόζες και φορτηγά τόνους μπάζων και βράχων για να το αποξηράνουμε και να το μπαζώσουμε, ώστε να μπορούν να περνούν συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μάλλον την εντύπωση ότι είναι οι ίδιοι υπεράνω της φύσης και θέλουν να πηγαίνουν στους μπαξέδες τους και στα εξοχικά τους περνώντας από την παραλία και από τον ποταμό, αντί να πάνε από τους υφιστάμενους δρόμους.
Σημειωτέον ότι επί σειρά ετών λειτουργούσε στην περιοχή του υδροβιότοπου και “επιχείρηση” θερινής “διασκέδασης”, την οποίαν σφράγισε ως μη νόμιμη ο Δήμος Χίου μόλις το περασμένο καλοκαίρι, με ό,τι συνεπαγόταν η λειτουργία της για την επιβάρυνση του τοπίου όλα αυτά τα χρόνια. Τα απομεινάρια της εν λόγω “επιχείρησης” είναι ακόμη σκορπισμένα ως σκουπίδια πλέον στην παραλία. Ρόδες, τσιμεντένιες βάσεις ομπρελών, σωλήνες χωμένες στα βότσαλα να εξέχουν επικίνδυνα και διάφορα άλλα απορρίμματα συνθέτουν το σκηνικό της αδιαφορίας μας για την περιοχή.
Στις φωτογραφίες που παραθέτω, επέλεξα να μην δείξω αυτά τα απομεινάρια που κυριαρχούν στο τοπίο, το βρομίζουν και το καθιστούν επικίνδυνο και απωθητικό αλλά μόνον τον υδροβιότοπο στην εκβολή του Μαλαγκιώτη κατά την 18η Μαίου 2016, καθώς και την επί τόπου δράση ενημέρωσης για τον σεβασμό των φυσικών πόρων, που κάναμε με τα παιδιά της Ε΄ και Στ’ τάξης της 3ου Δημοτικού σχολείου Βροντάδου, τα οποία επισκέφθηκαν την περιοχή μαζί με τους δασκάλους τους εκείνη την ημέρα.
Λόγω του ότι πάλι έρχεται καλοκαίρι και πάλι άρχισαν να ακούγονται στην Βολισσό οι γνωστές συγκεκριμένες φωνές που θέλουν τον υδροβιότοπο μπαζωμένο και τον χείμαρρο να μετατρέπεται σε δρόμο αποκλειστικά για την ιδιωτική εξυπηρέτησή τους και μόνον, υπενθυμίζω στην Δημοτική Αρχή με αυτό το μικρό κείμενο την ύπαρξη του εν λόγω μόνιμου κατ’ έτος προβλήματος που υφίσταται στην περιοχή και ζητώ από τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού να μεριμνήσει επιτέλους προσωπικά και έγκαιρα για την τελική επίλυση της χρονίζουσας αυτής υπόθεσης, με γνώμονα την προστασία του υδροβιότοπου.
Be Sociable, Share!

One thought on “Προστασία υδροβιότοπου χειμάρρου Μαλαγκιώτη

  1. Ελπίζω και εύχομαι ο δήμαρχος να ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στο αίτημα και να επαυξήσει προστατεύοντας παρόμοιους υδροβιότοπους και όχι μόνο.

    Όλες αυτές οι ‘επιχειρήσεις’ μπορούν άνετα να κάνουν τη δουλειά τους σε άλλες θέσεις που δεν παρεμποδίζουν το έργο της Φύσης, οι δε πελάτες τους επίσης μπορούν να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά συνυπάρχοντας με έργα της Φύσης που παίρνουν πολύ χρόνο για να μας παραδοθούν…

    Σημαντικό επίσης είναι αυτό που γράφει ο Γιάννης Μακριδάκης “Αυτό λοιπόν το τοπίο, το οποίο σε άλλα μέρη οι άνθρωποι προστατεύουν, φωτογραφίζουν και διαφημίζουν, όντες περήφανοι για την ομορφιά του τόπου τους, …” Καιρός είναι να αλλάξει η νοοτροπία αυτή τόσο στους άρχοντες όσο και στους αρχόμενους και ο τρόπος είναι ένας: το καλό παράδειγμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>