Σπορές

Αυτές τις μέρες που περιμένουμε τις βροχές εδώ στην καλοκαιρινή ακόμη βορειοδυτική χίο, σπέρνουμε στα χωράφια τους σβόλους που φτιάξαμε τον αύγουστο. Έχουμε δυο τρία τσουβάλια σβόλους με σποράκια εντός τους, κάθε είδους και μεγέθους, τα οποία διανέμουμε και σε φίλους που ενδιαφέρονται και πράττουν ομοίως.
Όταν συναναστρέφεσαι με τα φυτά και τους σπόρους μαθαίνεις ότι σε “συμφέρει” η προσφορά, η διασπορά, η ανταλλαγή, η συνύπαρξη, μαθαίνεις ότι είναι για το καλό σου η ανοιχτοχεριά και ότι η τσιγκουνιά, το σαβούριασμα και η ατομικότητα είναι χαρακτηριστικά καταναλωτικών κοινωνιών και ανθρώπων ανασφαλών λόγω μη επαφής τους με τον πλούτο πια, ανθρώπων πλανεμένων από αξίες ευτελείς, ανθρώπων με πεποίθηση ότι χρήμα είναι πόρος, ανθρώπων χειραγωγημένων δίχως αντίληψη της παραγωγής και του πλούτου της γης.
Όταν συναναστρέφεσαι με τον πραγματικό και αειφόρο πλούτο λοιπόν, ξέρεις ότι δεν έχει νόημα να κρατάς για πάρτι σου τίποτα, ξέρεις ότι τίποτα δεν πάει χαμένο όπου κι φτάσει, όπου κι αν πέσει, απεναντίας, η πρόοδος θα είναι γεωμετρική, το επιτόκιο ασύληπτο, αρκεί ο σπόρος που βαστάς να πέσει στη γη σε όσο περισσότερες μεριές μπορείς να τον μοιράσεις

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Σπορές

  1. Πάντα επίκαιρο το θέμα των σπορών και των σπορέων αλλά περισσότερο το φθινόπωρο που είναι ο καιρός τους! Από το συλλογισμό του Γιάννη που κοιτά τη μεριά του σπορέα, και πολύ καλά λέει ότι “τίποτε δεν πάει χαμένο”, λείπει, όμως, η μεριά της γης πάνω στην οποία πέφτει ο σπόρος… Κι ο γεωργός φροντίζει και τη γη για να βοηθήσει τους σπόρους να βλαστήσουν καλά… Νομίζω το ‘δίδαγμα’ είναι αυτονόητο και οι επεκτάσεις του επίσης! Σπέρνουμε σπόρους αλλά προστατεύουμε και φροντίζουμε και τη γη όπου πέφτουν. Εκεί ίσως είναι πιο δύσκολη και απαιτητική η προσπάθεια, αλλά άκρως απαραίτητη!

    Παρακάτω τα ίδια πράγματα ειπωμένα πριν 2000 χρόνια:
    “«Ιδού, εξήλθε ο σπορέας για να σπείρει. Και ενώ έσπερνε, μερικοί σπόροι έπεσαν δίπλα στην οδό και, αφού ήρθαν τα πετεινά, τους κατάφαγαν. Άλλοι όμως έπεσαν πάνω στα πετρώδη εδάφη όπου δεν είχε γη πολλή, και αμέσως φύτρωσαν επειδή δεν είχε βάθος η γη. Και όταν ο ήλιος ανάτειλε κάηκαν και, επειδή δεν είχαν ρίζα, ξεράθηκαν. Και άλλοι έπεσαν στα αγκάθια, και μεγάλωσαν τα αγκάθια και τους έπνιξαν. Άλλοι όμως έπεσαν στη γη την καλή και έδιναν καρπό, ο ένας εκατό, ο άλλος εξήντα και ο άλλος τριάντα. Όποιος έχει αυτιά ας ακούει» (Κατά Ματθαίο, κεφ. 13).

    Η τελευταία πρόταση λέει πολλά επίσης!

  2. Μπορείς να περιγράψεις τον τρόπο δημιουργίας σποροσβόλων (τι υλικά χρειάζονται, σε τι αναλογία και λοιπά);

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>