Mεζεδάκι

Πάρτε ένα μεζεδάκι
Ελλάδα Απρίλιος 1924, Δημοψήφισμα “Ναι ή Όχι στη Δημοκρατία”
10.516 μέρες Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912-1940
Εκδόσεις Πελινναίο 2007

Όλοι άσπρο στη Δημοκρατία
Όσοι αγαπάτε την Ελλάδα μας, όσοι αγαπάτε τα ιερά σας. Όσοι αγαπάτε την οικογένειάν σας. Όσοι αγαπάτε τους εαυτούς σας. Όσοι θέλετε να μην εγκαταλείψετε τα σπίτια σας και τα κτήματά σας. Σπεύσατε όλι σαν ένας άνθρωπος στην κάλπη και δώσετε το λευκό ψηφοδέλτιό σας για τη Δημοκρατία. Αυτό απαιτεί η τιμή της Πατρίδος και το συμφέρον των Πολιτών.
Με ποιον τρόπον θα ψηφίσομεν τη Δημοκρατία
Όταν θα πάμε στο εκλογικό τμήμα θα μας δώσουν εκεί αι αρχαί δύο ψηφοδέλτια και έναν φάκελλο. Τα δύο ψηφοδέλτια δεν θα έχουν το ίδιο χρώμα. Το ένα θα είναι άσπρο και το άλλο κίτρινο. Εμείς θα βάλωμεν μόνο το άσπρο μέσα στον φάκελλο, θα κλείσωμεν τον φάκελλο και θα τον ρίξωμεν στο Κουτί. Το κίτρινο ψηφοδέλτιο θα το πετάξωμεν ή καλήτερα θα το σχίσωμεν και θα το πετάξωμεν. Έτσι εψηφίσαμεν την Δημοκρατία που την θέλει όλος ο Λαός δια να προοδεύσωμεν, όπως προοδεύει και Αμερική με το δημοκρατικόν πολίτευμα. Εκεί στην Αμερική που τρέχουν τα παιδιά μας και πλουτίζουν εκείνα και στέλλουν και στους γονείς των.

Ο Ημερήσιος Τηλέγραφος του Λονδίνου αναφερόμενος εις τα αποτελέσμτα του Δημοψηφίσματος γράφει ότι η Χίος έρχεται δεύτερη στην Ελλάδα με 15.446 δημοκρατικούς και 487 βασιλικούς. Η αναγραφή της ειδήσεως από την παγκοσμίου κυκλοφορίας αγγλικήν εφημερίδα προκαλεί δικαία την θλίψιν παντός φιλοτίμου και αισθηματικού Χίου. Μήπως η προοδευτική και υπερήφανος πατρίς μας δεν θα ήρχετο πρώτη εάν δεν υπήρχε το Πυργί να αμαυρώσει και να μεταβάλλει τα αποτελέσματα της λοιπής Χίου;
Η Χίος την στιγμήν καθ’ ην το Πυργί θεωρηθεί ανεξάρτητον της λοιπής Χίου αφού και το ίδιο απέσπασεν και απεξένωσεν εαυτόν της άλλης Χίου, έρχεται πρώτη εις την σειρά του δημοψηφίσματος.
Πανταχού της Χίου πλην του Πυργίουν, ως λίαν ορθώς παρατηρεί ο γράφων υπό τα στοιχεία Δ.Κ. εις τη Δημοκρατίαν της 24ης Απριλίου δικαστικός αντιπρόσωπος, ο λαός εψήφισεν κατά μέσον όρον 1% “όχι” ενώ εις το Πυργί το ναι και το όχι εμοιράσθησαν και έτσι ανεβίβασε το Πυργί το ποσοστό του όχι από 1 σε 3%.
Οι κάτοικοι του τμήματος τούτου όμως, λέγει ο γράφων, διαφέρουν από όλους τους άλλους Χίους. Οι άνδρες του φορούν λευκά πανταλόνια και μίαν λευκήν ποδήρη ποδιάν. Αι γυναίκες σαρίκια υψηλότατα είδος καλημαυχίων. Είναι οι περισσότεροι καθυστερημένοι πνευματικώς κάτοικοι της Χίου, τους οποίους παρέσυραν οι επιδράμοντες αυτόθι προπαγανδισταί της Βασιλείας.
Το αποτέλεσμα λοιπόν τούτο δεν πρέπει να έρθει εις ουδεμίαν συσχέτησιν με τα ολικά της Χίου. Διότι εκ των 41 τμημάτων 9 μεν έδωσαν ουδέν κίτρινον, 8 έδωσαν από 1 (ασφαλώς των δικαστικών αντιπροσώπων και επομένως μη Χίων διότι δεν εξηγείται πώς επί τμημάτων με 1633 και με 1092 κλπ ψηφοφόρους, εις ευρίσκετο κίτρινος), 23 τμήματα εψήφισαν 1-2% κίτρινα και το Πυργί 50%!
Αυταί είναι οι αντιλήψεις περί του Πυργίου και των κατοίκων του

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Mεζεδάκι

 1. Γιάννη η κόρη μου 13 ετών είπε το εξής

  Ο Τσιπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να σώσει τον λαό η την χώρα. Στην ερώτηση ποια είναι η διαφορά απάντησε ότι ο λαός είναι τα πελατακια και η χώρα το μέλλον της Ελλάδας.

  Και συνέχισε
  Ότι κανονικά στο δημοψήφισμα δεν πρέπει να πάει κανένας γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα οφείλει ο πρωθυπουργός μιας χώρας να αναλάβει τις ευθύνες του.

  Μαθήματα ζωής από ένα δεκατριαχρόνο

  • Καλά κάνεις και είσαι περήφανος για την κόρη σου, αλλά μη τη θεοποιείς. Να τη βλέπεις κριτικά όπως τον εαυτό σου και τους άλλους. Η κόρη σου ανέπτυξε μια θέση και την υποστήριξε. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι σωστή για όλους, ακόμη και αν είναι σωστή για την ίδια. Όσο πιο πολύ διαβάζουμε ιστορία (που η κόρη σου δεν είχε ακόμη το χρόνο να διαβάσει αρκετά) μαθαίνουμε ότι η λογική της ανάθεσης (όπως “αναθέτω στον πρωθυπουργό την ευθύνη να βρει και να κάνει αυτό που χρειάζεται) δεν ωφελεί το συμφέρον των πολλών, αντίθετα ωφελεί το συμφέρον των λίγων.

   Καλό είναι να σου δίνει μαθήματα η κόρη σου, καλό να της δίνεις και συ, αλλό καλύτερο απ’όλα είναι να αναπτύσεστε παράλληλα και από κοινού, μαθαίνοντας νέα πράγματα, αποκτώντας νεες εμπειρίες και ανταλλάσσοντας τις ιδέες σας, υποβάλοντάς τες ο ένας στην κρίση του άλλου.

   Επί του συγκεκριμένου θα σας συνιστούσα να ακούσετε αυτή την εκπομπή “οι μύθοι του χρέους” του Αρη Χατζηστεφάνου, να διαβάσετε το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος, και να διαβάσετε επίσης το βιβλίο της Μαριάννας Τόλια “Το ευρώ, ο Νότος και η Ελλάδα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>