Περί απορριμμάτων και πολιτικής

Σήμερα κατέβηκα στην πόλη και είδα πλάι σε κάποιους κάδους απορριμμάτων να έχουν σωριάσει οι περίοικοι κλαδιά και ξερά φύλλα! Βγάζουν από τις αυλές και τα χωράφια τους την οργανική ύλη που θα σχηματίσει τη μελλοντική εύφορη γη και την πηγαίνουν στα σκουπίδια!
Αυτή η παράνοια είναι απόδειξη άγνοιας και πλάνης των ανθρώπων.
Με αφορμή αυτή την εικόνα και βεβαίως ενθυμούμενος τον πρώην συμμαθητή μου, νυν αντιδήμαρχο καθαριότητας που πασχίζει να φέρει εις πέρας το μάταιο έργο της περισυλλογής των σκουπιδιών μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, ενθυμούμενος ακόμη και τον δήμαρχο που με είχε επισκεφθεί στο κτήμα μερικές μέρες κατόπιν της εκλογής του και εκεί μιλήσαμε για αλλαγή πολιτικής, κάναμε και σχέδια κιόλας και με δική μου προσφορά για κάθε βοήθεια, με στόχο βαθιές τομές και ενημέρωση, επαναπροσανατολισμό και ριζικές αλλαγές στην νοοτροπία και στάση ζωής των δημοτών, πράγμα που δεν είδα μέχρι στιγμής να συμβαίνει ούτε καν να υπάρχει στον ορίζοντα ως σκέψη, σκέφτηκα λοιπόν να τους προτείνω ξανά:
Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Αναλαμβάνεις ως δήμαρχος και αντιδήμαρχος και επισκέπτεσθε γειτονιά προς γειτονιά όλο το νησί, ενημερώνετε τους δημότες για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων, για την μείωση των σκουπιδιών με την στροφή προς μία μη καταναλωτική στάση ζωής που είναι άκρως συνδεδεμένη και με την προσωπική υγεία, επενδύεις στην ενημέρωση των δημοτών δηλαδή την οποίαν αναλαμβάνεις προσωπικά αλλά και με διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών διαφόρων ανθρώπων της Επιστήμης και της Τέχνης που έχουν να δώσουν θεωρητικές και φιλοσοφικές και πρακτικές κατευθύνεις επί του θέματος, κάνεις διάφορες άλλες μικρές και μεγάλες κινήσεις, όπως π.χ. δημιουργείς πρότυπο δημοτικό ορνιθώνα στην άκρη της πόλης και συνεργάζεσαι με γειτονιές ή με σχολεία ή με πολυκατοικίες, που αναλαμβάνουν να πηγαίνουν εκεί τα οργανικά τους απορρίμματα ή να τα τοποθετούν σε ειδικούς κάδους από τους οποίους θα τα παίρνουν οι υπάλληλοι και θα τρέφουν τις όρνιθες, ως ανταμοιβή δε οι δημότες θα παίρνουν τα προϊόντα του ορνιθώνα, μέχρι και κομποστ θα παίρνουν οι ασχολούμενοι με τους μπαξέδες…
Με βάση τα απορρίμματα που είναι η αχίλλειος πτέρνα του σύγχρονου δυτικού “πολιτισμού” μπορεί μια δημοτική αρχή με όραμα και μεράκι να κάνει πολιτική σε όλα τα επίπεδα.
Διότι άνθρωποι που στην καθημερινή τους ζωή “παράγουν απορρίμματα” τα οποία ρυπαίνουν και μολύνουν το οικοσύστημα είναι άνθρωποι που έχουν πρωτύτερα, λίγο πριν “δημιουργήσουν το σκουπίδι”, βάλει εντός τους ένα άλλο σκουπίδι και έχουν οι ίδιοι καταστεί ψυχολογικά, πνευματικά και σωματικά απορρίμματα. Κάθε τομέας της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου λοιπόν μπορεί να συνδεθεί με τα απορρίμματα όπως και με την ενέργεια και αποτελεί αυτό πεδίο δόξης λαμπρό για αιρετούς που έχουν όραμα να αλλάξουν την κοινωνία και που δεν ενδιαφέρονται να αναλωθούν επί 5 χρόνια σε έναν μάταιο αγώνα καθημερινής περισυλλογής ρυπαρών σκουπιδιών και μόνο σε αυτόν.

Be Sociable, Share!

One thought on “Περί απορριμμάτων και πολιτικής

  1. Μια πολύ λογική πρόταση, υλοποιήσιμη στη μικρή κλίμακας τόσο της πόλης όσο και των χωριών της Χίου. Ένα παράδειγμα για το πως ‘κλείνουν’ οι κύκλοι, συντηρείται η ισορροπία ανθρώπου-φ’υσης και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής συνολικά. Εύχομαι να πέσει σε ευήκοα ώτα η πρόταση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>