Η Ελλάδα στην μετά Πασόκ εποχή

Ιστορική η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Όχι απλά αλλαγή σελίδας. Αλλαγή κεφαλαίου, ίσως και βιβλίου ολόκληρου. Αναμενόμενο όμως, παρόλες τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις ως την τελευταία μέρα. Ήταν βαθύ το καρκίνωμα τόσων χρόνων.

Το επάρατο Πασόκ γνώρισε τη συντριβή και αναμένεται απλά η τυπική του διάλυση εντός ολίγων εβδομάδων. Προσωπικότητες όπως αυτές που βλέπαμε και ακούγαμε τα τελευταία χρόνια να καταστρέφουν τις ζωές μας και την κοινωνία από θέσεις Υπουργών, δεν πρόκειται να ξανασηκώσουν κεφάλι. Και μετά απ’ αυτούς έπονται οι κάθε λογής μικρότερης εμβέλειας πολιτικάντηδες του κόμματος που θα μείνουν ιδεολογικά άστεγοι και θα εξαφανιστούν ή θα μεταλλαχθούν.

Από την άλλη, ο επίδοξος ηγέτης των νυκοκυραίων, ο Σαμαράς και το παρωχημένο κόμμα του πνέουν κι αυτοί τα λοίσθια, χαμογελώντας όμως. Ελλείψει Πασόκ ο ρόλος τους ως κόμμα κυβερνητικών αξιώσεων έληξε. Τουλάχιστον με την υπάρχουσα μορφή του. Το πολιτικό τέλος της ΝΔ με την μορφή που την ξέραμε, απέχει από μία εβδομάδα έως δύο μήνες από σήμερα. Από τα σπλάχνα της θα ξεφυτρώσει μια άλλη δεξιά, λιγότερο μακιγιαρισμένη, η οποία θα ζει και θα υπάρχει έχοντας ως αντίπαλο δέος την Ενωμένη Αριστερά που έχει αρχίσει να αχνοφέγγει.

Ο Σύριζα απέδειξε περίτρανα τον διακαή πόθο των πολιτών για μια ενωμένη Αριστερά στην Κυβέρνηση. Είναι οφθαλμοφανές ότι σε σύντομο χρόνο, αυτό θα είναι γεγονός. Νομοτελειακά.

Ρόλο καταλύτη για την συσπείρωση των Αριστερών δυνάμεων θα παίξει και η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι ούτε κακό το ότι μπήκε στη Βουλή, ούτε άγος, τουλάχιστον μεγαλύτερο από το άγος της ύπαρξης τέτοιων ιδεολογιών στην κοινωνία. Η είσοδός τους στη Βουλή, από τη μία θα δείξει ευρέως το ποιόν τους (και θα έχουν ίδια πορεία με τον Καρατζαφέρη αλλά πολύ συντομότερη αν δεν μακιγιαριστούν πλησιάζοντας την ΝΔ για να διεκδικήσουν το ρόλο του αντίπαλου δέους στην Αριστερά) κι από την άλλη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην γιγάντωση των ποσοστών της Αριστεράς, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χώρα κατά βάση Αριστερών πολιτών, τους οποίους εξαπάτησε και αλλοτρίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το μόλις διαλυθέν δημιούργημά του.

Η εποχή του Πασόκ πέρασε λοιπόν ανεπιστρεπτί. Οι λιγοστοί νοσταλγοί του θα διασκορπιστούν δεξιά κι αριστερά, η Αριστερά θα επανακάμψει σοφότερη, και μια νέα δεξιά, πιο ακραία από τη σημερινή αλλά όχι ναζιστική, είναι υπό εκκόλαψη. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας στα προσεχή χρόνια.

Όπως και κατά την περίοδο 1941-44 οι Έλληνες αντιστάθηκαν και είχαν την πλέον σημαντική συμβολή στην ήττα των Ναζί, έτσι ακριβώς έγινε και σήμερα. Η Ελλάδα έδωσε το σύνθημα στους Ευρωπαίους και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα έχει την πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από δω και μπρος. Ή που η Ευρώπη επιτέλους θα εξανθρωπιστεί ή που θα διαλυθεί. Πάντως θα σταματήσει να σέρνεται εξαθλιώνοντας και θανατώνοντας ανθρώπους για να ευημερούν οι στατιστικοί δείκτες των Αγορών.

 

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Η Ελλάδα στην μετά Πασόκ εποχή

  1. Pingback: Η Ελλάδα στην μετά Πασόκ εποχή | Ανιχνεύσεις

  2. Pingback: Η Ελλάδα στην μετά Πασόκ εποχή _ La Grèce à l’ère de l’après Pasok | ΑΦΗΓΗΣΗ ΖΩΗΣ ————-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>