Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου

Το παρόν άρθρο γράφτηκε τον Φλεβάρη λίγο πριν την ψηφοφορία για τον Προκόπη ΠτΔ.

 

Είχα ξαναγράψει προεκλογικά ότι με τον τρόπο που επιλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων (είχα επικεντρωθεί στον Σύριζα), εξασφαλίζεται μία πολύτιμη για την ηγεσία του κόμματος συνθήκη. Το ότι έχουν ήδη βαφτιστεί στον αυτοεξευτελισμό από πριν να μπουν στη Βουλή, έχοντας ήδη αποδεχτεί να σταθούν εμπρός στις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές κομματικών παραγόντων και να δηλώσουν την επιθυμία τους να γίνουν βουλευτές (διαθεσιμότητα το λένε για να μην καρφώνονται).

Όταν αυτοεξευτελιστείς μια φορά, δεν σταματάς εκεί. Μετά όλα σου φαίνονται πολύ πιο εύκολα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση Σύριζα όμως, πολύ σύντομα έθεσε και άλλη μια άσκηση αυτοεξευτελισμού στους βουλευτές της. Τους πρότεινε να σταθούν όρθιοι στη Βουλή, στην πρώτη κιόλας ψηφοφρία μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και να αναφωνήσουν “Προκόπης Παυλόπουλος” για το αξίωμα του ΠτΔ.

Είναι κάτι σαν δήλωση μετανοίας αυτό. Επειδή μέχρι σήμερα ήσαν αριστεροί και διεκδικούσαν διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του μη βιώσιμου χρέους της χώρας, που διεκδικούσαν ΕΛΕ για το χρέος, που αγωνιζόταν για δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία, ενώ προφανώς τώρα ο στόχος επετεύχθη, η αλλαγή φρουράς στην εξουσία επήλθε και η πολιτική είναι πλέον διαφορετική, δεν αποδέχεται τέτοιες αριστεροσύνες.

Τους έβαλε λοιπόν ο Τσίπρας να δηλώσουν μετάνοια, υποταγή, να αυτοεξευτελιστούν, ώστε κατόπιν όλα να είναι για όλους τους ευκολότερα.

“Διαφωνούμε με την επιλογή αλλά θα ψηφίσουμε”, διαβάζω ότι ήδη έχουν δηλώσει πολλοί από τους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος και δυστυχώς θα αποδειχτεί αυτό σήμερα το απόγευμα

Αυτό φυσικά δεν έχει καμιά διαφορά από το “διαφωνούμε αλλά θα ψηφίσουμε με βαριά καρδιά” που έλεγαν οι κυβερνητικοί βουλευτές των μνημονιακών κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος.

Βεβαίως το βάφτισμα στον, κοινοβουλευτικό πια, αυτοεξευτελισμό δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για να έρθουν κατόπιν τα επόμενα. Δεν αργούν δηλαδή οι μέρες που θα τους ακούμε να λένε ότι ψηφίζουν τα νέα μέτρα με βαριά καρδιά. Όπως ακριβώς οι προηγούμενοι. Διότι οι αυτοεξευτελισμένοι έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, τα δε μέτρα ψηφίζονται με πιο ανώδυνο τρόπο απ’ ό,τι ο ΠτΔ. Ένα ναι σε όλα λες και ξεμπερδεύεις με την αξιοπρέπειά σου μια κι έξω. Άμα έχεις πει ήδη “Προκόπης Παυλόπουλος”, στο “ναί σε όλα” θα κωλώσεις;

Be Sociable, Share!

6 thoughts on “Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου

 1. Αγαπητέ Γιάννη,
  πέφτουν οι μάσκες και χαίρομαι που απαλλάχτηκες (και λιγο πολυ ο καθένας μας) από κάποιες φρούδες ελπίδες και μάταιους ενθουσιασμούς σχετικά με τα νέα, αλλά οχι και τόσο διαφορετικά κομματόσκυλα που ανέλαβαν την κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής, καταναλωτικής δημοκρατίας μας.

  Ακόμα και το μνημόνιο να κατάφερναν να σκίσουν, που δεν, τα αιτήματα για πραγματική δημοκρατία, κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία, παραγωγική ανασυγκρότηση με άλλους όρους, πραγματικούς και οικολογικούς κλπ, δεν υπάρχουν και δεν ακούγονται πουθενά. Οι συριζαίοι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι πολιτική και οχι οικονομική, αλλά στην πράξη βλέπουμε την υιοθέτηση του οικονομικού καθολικά σε βάρος του πολιτικού.

  Από μια άποψη η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να αποδειχτεί πιο χρήσιμη μιας και μέσω της ακραίας αλλά σχετικά ακαμουφλάριστης, αντιλαϊκής πολιτικής της συνέβαλλε στη διάδοση της νεας μετακαταναλωτικής συνείδησης στο βαθμό που αυτή συμβαίνει. Ενώ ο κίνδυνος να συνεχίσει ο συριζα τα ίδια και να του λέμε και ευχαριστώ έχει επισημανθεί εύστοχα από σένα.

  Το οικοσύστημα και η ανθρώπινη ιστορία δεν θα χαριστεί σε κανένα, απλά και μόνο επειδή αυτοαποκαλείται αριστερός και καταθέτει στεφάνια.

  Φιλικά και συντροφικά
  Γ. Σ.

 2. Pingback: Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου. | Στείρι Βοιωτίας

 3. Pingback: Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου | ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

 4. Pingback: Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου | ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

 5. Pingback: Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου | Αντιφωνίες

 6. Pingback: Η βαριά καρδιά του αυτοεξευτελισμένου | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>