Ανταπόκριση από Καρπενήσι

«Ο συγγραφέας οφείλει να είναι αντισυστημικός». Το Καρπενήσι γνώρισε τα βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη

Την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη «Του Θεού το μάτι» συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου και τα Γ.Α.Κ. νομού Ευρυτανίας.

 1

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης και άρχισε λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα.

Τον συντονισμό ανέλαβαν ο κριτικός λογοτεχνίας Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος (φωτο, κέντρο)και η προϊσταμένη των ΓΑΚ κα Μαρία Παναγιωτοπούλου (αριστερά), που έθεσαν ενδιαφέρουσες, επίκαιρες ερωτήσεις στον καταγόμενο από τη Χίο συγγραφέα και φυσικό καλλιεργητή.

Τα βιβλία, η Φύση και οι άνθρωποι

Ο Μακριδάκης μίλησε αρχικά για τη «γλυκιά σχέση» που τον συνδέει με την Ευρυτανία και τους ανθρώπους της, μια σχέση που δεν μπορεί, όπως είπε, να προσδιορίσει με ακρίβεια. Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του συγγραφέα τη σημερινή εποχή, ο 43χρονος Χιώτης πεζογράφος σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός «συγγραφέας» δεν μπορεί να αποτελεί ιδιότητα ή επάγγελμα, αλλά «τίτλο τιμής» που κάποιος μπορεί να λάβει μετά το τέλος του έργου και του βίου του. «Δεν μπορεί να υπάρξει συστημικός καλλιτέχνης», συνέχισε· «ο συγγραφέας δρα με την ψυχή του, ασυμβίβαστα, έξω από το συστημικό πλαίσιο, οφείλει να έχει λόγο στα πράγματα», πρόσθεσε, κατηγορώντας όσους σήμερα επιλέγουν τη σιωπή ή ακόμα και τη συνεργασία με το «σύστημα».

Ο ακτιβιστής συγγραφέας άνοιξε διάλογο με το κοινό, μίλησε για τα ερεθίσματα που του δίνουν έμπνευση και ασχολήθηκε με ένα προς ένα τα βιβλία που έχει γράψει, την ιστορία που το καθένα κουβαλά, την πλοκή τους, τους ήρωες των σελίδων του.

Βασική συνισταμένη των έργων του η Φύση, η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη Μητέρα – Γη, η ανάγκη να επιστρέψουμε σε έναν πιο απλό, πιο λιτό τρόπο ζωής, μακριά από τον άκρατο καταναλωτισμό, τα αποτέλεσματα του οποίου βιώνουμε άλλωστε με οδυνηρό τρόπο σήμερα. Τάχθηκε ενάντια στα σχέδια της αποκαλούμενης «πράσινης ανάπτυξης», ενάντια στην «ισοπέδωση του τόπου μας» στον βωμό του χρήματος.

2

«Ευρυτανία. Ένα πεδίο επέλασης της ‘ανάπτυξης’ των διεστραμμένων νόων, οι οποίοι στον βωμό των χρηματικών κουπονιών προσπαθούν και εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, να ξεπουλήσουν τα αγέρωχα δασωμένα βουνά και να στήσουν επ’ αυτών βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες ανασκολωπίζοντάς τα, καταστρέφοντας την υπέροχη φύση της περιοχής, τον διαρκή και αδιαμφισβήτητο πλούτο της», γράφει στην ιστοσελίδα του.

«Στην περίπτωση του Γιάννη Μακριδάκη», ανέφερε ο Κων/νος Καραγιαννόπουλος με αφορμή το πιο πρόσφατο βιβλίο του Χιώτη συγγραφέα ‘Του Θεού το μάτι’, «έχουμε να κάνουμε μ’ έναν συγγραφέα ο οποίος, μέσα από το έργο του, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις διαφορετικές πλευρές της πραγματικότητας, της οποίας είμαστε κοινωνοί, βάζοντάς μας σε μια διαδικασία να ψάξουμε δικές μας ευθύνες ή παρελκύσεις από αυτό που θεωρούμε προορισμό μας […].

Έντονα βιωματικός συγγραφέας, καταφέρνει να μας μιλήσει μέσα από εικόνες που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει. Με κεντρικό άξονα την φύση, πλάθει αυτά που η περιέργεια και το ερευνητικό του πάθος του προτάσσουν. Ήρωες των ιστοριών του είναι άνθρωποι λοξοί… άνθρωποι του περιθωρίου… μοναχικοί τύποι- που παρόλα αυτά, μέσα από την κατρακύλα τους γίνονται θρύλοι… αποκτούν διαχρονικότητα και σημασιολογικό βάθος».

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>