Έχει ο καιρός γυρίσματα

- Γιάννη! Ξέρεις ποιος είμαι;

- Ο Μουσταφά!

- Με κατάλαβες! Τι μεγάλο κεφάλι που έχεις βρε παιδί μου! Πως με κατάλαβες; Από τη φωνή μόνο; Τόσα χρόνια!

Σήμερα με πήρε τηλέφωνο ο Μουσταφά και χάρηκα πάρα πολύ. Τούρκος από την Πόλη και παντρεμένος με Ρωμιά χιακής καταγωγής. Αποφάσισαν πριν 15 χρόνια να εγκατασταθούν στη Χίο κι άνοιξαν ένα μαγαζί με διάφορα είδη τουρκικής προέλευσης (χαλιά, ναργιλέδες κλπ). Γνωριστήκαμε τότε και του πρότεινα να έρχεται μια φορά τη βδομάδα στο γραφείο μου (Πελινναίο), να του κάνω μάθημα ελληνικά και να μου κάνει τουρκικά. Ξεκινήσαμε λοιπόν τα μαθήματά μας και πριν προλάβω να περάσω από τον ενεστώτα στον αόριστο, αρχίσανε οι παρακολουθήσεις. Ύποπτοι Κατασκοπείας!

Και να σου ξαφνικά ένα μεσημέρι η αστυνομία με τα όπλα πάνω από το κρεβάτι μου! Ο κρετινισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Μπορεί η υπόθεση να έληξε “αισίως” αφού ουδέν μεμπτόν υπήρξε, ούτε λόγος βέβαια για να γίνουν όλα όσα έγιναν, ο Μουσταφά όμως αναγκάστηκε τότε να φύγει από το νησί και να μετακομίσει στην Αθήνα. Άνοιξε πάλι μαγαζί στο κέντρο, Χαριλάου Τρικούπη, πήγαν καλά οι δουλειές του κι άνοιξε κι άλλο, κι ύστερα κι άλλο ένα, σύνολο τρία μαγαζιά. Ώσπου ήρθαν τα τρία κακά της μοίρας μας: ο ΓΑΠ, το ΔΝΤ και ο Βενιζέλος. Τα μαγαζιά του Μουσταφά κλείσανε το ένα μετά το άλλο κι εκείνος με την οικογένειά του, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν για να ζήσουν,  ξαναγύρισαν στη Χίο για να ασχοληθούν με το τουριστικό ρεύμα εκ Τουρκίας που είναι συνεχώς ανερχόμενο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά αυτή τη χρονική στιγμή από την προηγούμενη φορά που είχαν έρθει για να μείνουν στο νησί. Τότε ο Μουσταφά ως Τούρκος και εγώ ως μοναδικός ίσως επί του νησιού μαθητής τουρκικής γλώσσας ήμασταν ύποπτοι κατασκοπείας και παρακολουθούμασταν. Τώρα, οι μισοί Χιώτες μαθαίνουν στα παιδιά τους τουρκικά κι η αγορά του νησιού παίρνει ανάσες μονάχα τα σαββατοκύριακά και κατά τα μπαϊράμια, όταν έρχονται οι ορδές Τούρκων τουριστών από τη Σμύρνη.

Τότε πήγαινα στο γραφείο μου κι έβρισκα στην πόρτα κολλημένα απειλητικά σημειώματα από ελληναράδες. Τώρα οι ελληναράδες κάνουν τούμπα στο τούρκικο πορτοφόλι.

Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>