Καιρού και μυαλών γυρίσματα

Πριν καμιά δεκαριά χρόνια περνώντας από ένα ξωκλήσι στο βορειότερο άκρο του νησιού, είδα το παλαιό τέμπλο πεταμένο έξω και κατασπασμένο. Άνοιξα το εκκλησάκι του Άη Γιάννη με το κλειδί που βρισκόταν εκεί, κάτω από μια πέτρα, μπήκα μέσα και είδα στη θέση του τέμπλου ένα ολοκαίνουριο από ξύλο σουηδικό!

Έπαθα σκοτοδίνη.

Μάζεψα τα κομμάτια του παλαιού τέμπλου, τα έβαλα στο τζιπ και τα κατέβασα στην πόλη, πήγα και τα παρέδωσα στην αρχαιολογική υπηρεσία, στα εργαστήρια συντήρησης

Τις επόμενες μέρες δέχτηκα τις επισκέψεις, τις επιθέσεις και τις απειλές των χωρικών της περιοχής διότι, έλεγαν, τους έμπλεξα την αρχαιολογία μέσα στα πόδια τους και τους σταμάτησε τα έργα ανακαίνισης του ξωκλησιού και άλλα τέτοια διάφορα. Έφτασαν και στο σημείο να μου στείλουν σαφές μήνυμα μέσω συγγενικού μου προσώπου, να μην τολμήσω να ξαναπατήσω στο χωριό διότι θα με σκοτώσουν!

Προχθές μου τηλεφώνησε φίλη, η οποία παρεβρέθηκε πρόσφατα σε κάποια τελετή που έλαβε χώρα σε εκείνο το χωριό και μου είπε ότι άκουσε από την προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας στη διάρκεια του γεύματος που παρατέθηκε, ότι το τέμπλο που κάποτε παρέδωσα έχει συντηρηθεί και συναρμολογηθεί ξανά και ότι πρόκειται να τοποθετηθεί και πάλι στη θέση του, με τη φροντίδα της υπηρεσίας και την οικονομική υποστήριξη της εκκλησιαστικής επιτροπής (!) οι οποίοι προβαίνουν και σε εργασίες αποκάλυψης της τοιχοποιίας από τον σοβά, στο αρμολόγημα του ξωκλησιού και στην επαναφορά του, όσο γίνεται, στην πρότερη κατάσταση.

Εγώ τι άλλο μπορώ να πω παρά μόνον ότι χαίρομαι για αυτή την εξέλιξη και ότι ελπίζω να μην χρειάζονται από δω και πέρα να περνάνε δέκα και πλέον χρόνια για να μπορεί να καταλαβαίνει και να νιώθει κανείς τον πραγματικό πλούτο και τις πραγματικές αξίες και να τις διαχωρίζει από την ευτέλεια.

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Καιρού και μυαλών γυρίσματα

  1. Τελικά Γιάννη φαίνεται πραγματικά πως κάτι αρχίζει να αλλάζει

  2. Κάπως έτσι σώθηκαν σπάνια βιβλία όταν τα έκαιγαν οι Ναζί ή γλυπτά και έργα τέχνης όταν τα λεηλατούσαν οι “καθ όλα νόμιμοι Δυτικοί”. Είναι αυτό που λέει ο Steiner η “βαρβαρότητα της άγνοιας”, πολύ άγρια βαρβαρότητα.

  3. Πρέπει νάναι πολύ όμορφο συναίσθημα όταν νιώθει κανείς πως έχει συμβάλλει στον εκπολιτισμό αυτής της χώρας, γιατί πρέπει ν’αρχίσουμε πάλι απ’το μηδέν. Να’σαι πάντα καλά !

  4. Βλέπεις…ο Θεός διάλεξε εσένα να περάσεις απ’ το ξωκλήσι,όπως, πιστεύω, σ’ έχει και για πολλά άλλα διαλέξει. Μόνο που δεν το ξέρεις ακόμη…

  5. Φανερό το έλλειμμα γνώσης αλλά δεν πρέπει να μας πτοεί. Φανερό και το δύσκολο έργο των ανθρώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Όλα θα διορθωθούν αν δεν παραιτηθούμε.

  6. Είχα την ίδια κακή εμπειρία με τον ενοριακό ναό της γενέθλιας πόλης μου, όπου κάποια στιγμή είδα στο προαύλιο τα μπάζα από το μαρμάρινο τέμπλο επώνυμου-διακεκριμένου εικαστικού καλλιτέχνη (το είχε κάνει δωρεά!!) Και βέβαια την αντικατάστασή του από περίτεχνο ξυλόγλυπτο “μετσοβίτικο”! Ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω…δεν μπορούσα να κάνω πλέον τίποτα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>