Πορεία μετά την ήττα

Από χθες αργά τη νύχτα συναντώ εξουθενωμένους και απογοητευμένους ανθρώπους της κομματικής βάσης του Σύριζα. Από αυτούς που διαφωνούσαν έντονα σε όσα κατά καιρούς έγραφα σχετικά με τον ενδοτισμό και το στρογγύλεμα των θέσεων, την δεξιά στροφή του επιτελείου Τσίπρα και του κόμματος. Από αυτούς που πάσχιζαν, οι περισσότεροι ανιδιοτελώς, για να αλλάξει η κατάσταση στην κοινωνία και στη χώρα και να πάρει ο Σύριζα την κυβέρνηση. Από αυτούς που, ό,τι και αν τους έλεγα περί του αντιθέτου, δεν μπορούσαν να διανοηθούν πώς γίνεται να μην την πάρει την κυβέρνηση αφού είναι πλέον “εν αναμονή και ωριμάζει”. Τώρα προφανώς κατάλαβαν ότι υπήρχε το ενδεχόμενο το κόμμα να σαπίσει προτού να κυβερνήσει και γι αυτό κατέπεσαν.

Συζητάμε και, από συνήθεια στην αρχή, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στην κοινωνία, ότι φταίνε οι άνθρωποι που είναι βόδια, καθοδηγούμενοι πελάτες ψηφοφόροι κλπ αλλά στο τέλος ομολογούν αυτό το ανομολόγητο που ένιωθαν πάντοτε βαθιά μέσα τους αλλά έκαναν πως δεν συμβαίνει, έχοντας την ελπίδα της εκλογής στην κυβέρνηση και της αλλαγής του τοπίου. Ομολογούν την ήττα λόγω της δεξιάς στροφής, της “ωρίμανσης” και αναξιοπρέπειας, ανακολουθίας της ηγεσίας και των προβεβλημένων στελεχών, των επενδυτών των πολυεθνικών και των λοιπών τυχάρπαστων πολιτικών ρεταλιών που κατέκλυσαν τις “πρώτες θέσεις” του Σύριζα.

Ο Σύριζα έφτασε με τον ριζοσπαστισμό και το τσαγανό του σε ποσοστά αδιανόητα υψηλά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση αλλά από τότε και μετά, όπως εδώ και δύο χρόνια πολλοί γράφουμε συνεχώς κρούοντας καμπάνες κινδύνου, η ηγεσία του επέλεξε τον δρόμο του ενδοτισμού, της διγλωσσίας, της αναξιοπρέπειας, ωρίμασε πολύ και σάπισε προτού καν κυβερνήσει.

Σήμερα, μετά την ευρεία σε πανελλαδικό επίπεδο συντριβή των συνδυασμών και των προσώπων που στήριξε ο Σύριζα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η πλατιά μάζα των στελεχών του, ακόμη και οι πρώην πιστοί στο δόγμα της “συνεργασίας και με τον διάβολο για να πάρουμε την εξουσία”, είναι απογοητευμένοι, εξουθενωμένοι, έχουν κατανοήσει τα αίτια της ήττας και απαιτούν ήδη από τις Νομαρχιακές Επιτροπές αλλαγή πλεύσης, επιστροφή στον ριζοσπαστισμό και στην αξιοπρέπεια.

Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, η ηγεσία και τα βολεμένα στις καρέκλες τους στελέχη του κόμματος, αυτοί που κατέστρεψαν και προσέβαλαν την εμπιστοσύνη με την οποίαν τους τίμησαν μεγάλο ποσοστό των πολιτών της χώρας, δεν εννοούν ακόμη να κατανοήσουν τίποτε ή μάλλον κάνουν ότι δεν κατανοούν τίποτε, προβάλλοντας ως “κάλπες ανατροπής και νίκης” την μία μονάδα που προηγείται η Δούρου στην περιφέρεια της Αττικής και την είσοδο στον 2ο γύρο του Σακελλαρίδη στον Δήμο της Αθήνας ( ο οποίος, σημειωτέον, έχει αριστερό και αξιοπρεπή πολιτικό λόγο)!

Θα περιμένουμε δηλαδή και τις ευρωεκλογές για να δούμε τι θα κάνουν ότι κατάλαβαν και από αυτές. Μετά, επειδή προφανώς “ψηφίζουμε αλλά δεν φεύγουν” οι ακροδεξιοί, όπως μας είπαν οι ανίκανοι, ανακόλουθοι, αναξιοπρεπείς και ανέμπνευστοι, οι οποίοι αν και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως “αριστεροί” τόλμησαν να συνδέσουν απόλυτα τις εκλογές της Τ.Α. με κομματικές εκλογές (!!!), θα πρέπει προφανώς να παραιτηθούν άπαντες, από τις ηγεσίες των Νομαρχιακών Επιτροπών που επέλεξαν (συν τοις άλλοις και με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες) αυτούς τους Περιφερειακούς συνδυασμούς έως και το επιτελείο του Τσίπρα σε πρώτη φάση, για να έρθουν άλλοι άνθρωποι στο προσκήνιο, αγωνιστές και όχι ενδοτικοί και να χαραχτεί πορεία αξιοπρέπειας ξανά για την Αριστερά. Αλλιώς, δέκα τοις εκατό είμαστε όλοι κι όλοι όπως φάνηκε, άντε δεκαπέντε. Δεν θα στεναχωρεθεί ούτε θα μας αναζητήσει κανείς όταν πολύ σύντομα οι ακροδεξιοί, αναπτερωμένοι, αλαζόνες και με νωπή και ρητή την λαϊκή εντολή της εκποίησης των πάντων μας στείλουν να σπάμε πέτρες στα μακρονήσια, κατηγορούμενοι ως αρνητές “των επενδύσεων, της προόδου και της ανάπτυξης της πατρίδος”.

 

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Πορεία μετά την ήττα

 1. Δυστυχως Γιαννη ποναει η αληθεια. Και στο σημειο που ειμαστε δεν υπαρχει περιθωριο ουτε για συμβιβασμους, ποσω μαλλον για υποχωρησεις. Συναντω φιλους και γνωστους που ενω καταλαβαινουν τι συμβαινει στον Συριζα εθελοτυφλουν,για να φυγει αυτη η ακροδεξια <> που κυβερνα. Και οπως λεει και ο 70χρονος πατερας μου που πολλα εχει δει και ζησει, ο Συριζα του θυμιζει εντονα Πασοκ πριν το `81 και τη προσμονη για εξουσια (με οτι αυτο συνεπαγεται). Χαιρετισμους.

 2. Συμφωνώ στην κριτική που κάνεις στον Σύριζα αλλά βρε Γιάννη όταν βγάζεις Μπέο και Μώραλη για δήμαρχο έχεις και σαν λαός σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή και η αριστερά των ονείρων μας να ήταν ο Σύριζα, η αλλοτρίωση και η λουμπενοποίηση μεγάλου μέρους του κόσμου έχει χτυπήσει ιστορικό υψηλό νομίζω.

 3. Δυστυχώς αυτό θα ήταν το “εύκολο”. Να αποδώσουμε τις ευθύνες κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα πχ που είχε στη Χίο. Σίγουρα γενικά φταίει η δεξιά του στροφή αλλά όχι για τους… πολλούς, αλλά για ανθρώπους σαν κι εμάς που έχουν μια στοιχειώδη ταξική συνείδηση, και είμαστε η αριστερή του αντιπολίτευση.
  Ο πατέρας μου κατάγεται από τα ΒΑ του νησιού και επειδή έχουμε σπίτι εκεί και ξέρω καλά το νησί και τους ανθρώπους του δεν τρώγεται με τίποτα αυτό το ποσοστό που πήραν τα δύο κόμματα που έχουν θάψει την Ελλάδα σε δήμο Χίου και περιφέρεια Β.Αιγαίου. Δε νομίζω να έχουν μεγάλη ευθύνη οι υποψηφιότητες των άφθαρτων γυναικείων προσώπων όσο η τρομερά συντηρητική, ωχαδερφιστική, παρτακιστική, καιροσκοπική, ιδιοτελική, πελατειακή, ψηφοθηρική κοινωνία στην οποία ζούμε.
  Μα 58% (!) στην περιφέρεια και 84%(!!!) στο δήμο έδωσαν οι νοικοκυραίοι και οι νεολέροι της Χίου στο παλαιοκομματικό σάπιο κατεστημένο; Δεν ντρέπονται; Δεν έδωσαν σε δύο άφθαρτες (πολιτικά) γυναίκες την ευκαιρία για μία καινούργια αρχή; Δεν θυμώνουν, δεν αγανακτούν για την ποιότητα της ζωής τους, τις πετσοκομμένες τους συντάξεις, τη μετανάστευση αγαπημένων τους προσώπων, τους ανθρώπους που αυτοκτονούν ή ψάχνουν στα σκουπίδια; Μηδέν αλληλεγγύη, παντελής αδιαφορία;
  Όχι Γιάννη. Ο άνθρωπος φταίει πάνω από όλα. Μετά το κόμμα.
  Τους αφιερώνω ένα αγαπημένο του Σταμάτη Μορφονιού:
  http://www.koutipandoras.gr/article/113749/noikokyraioi

 4. Pingback: Πορεία μετά την ήττα (αναδημοσίευση) | ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>