Απλεπιστήμιο Βολισσού 2014 (ενημέρωση 29 Ιουλίου)

Αρχίζουν κ πυκνώνουν οι συμμετοχές
Οι συμμετέχοντες μπορούν, όπως και πέρσι, να έρθουν για τις διακοπές τους και για “ανεπίσημο απλεπιστήμιο” όσες μέρες επιθυμούν πριν και μετά το Απλεπιστήμιο, οι μέρες του οποίου, αποφασίστηκε τελικά να είναι οι 20 έως 24 Αυγούστου, κατά την διάρκεια των οποίων θα ασχοληθούμε θεωρητικά και πρακτικά με τους φυσικούς πόρους, την φυσική ζωή, την φυσική διατροφή, την φυσική καλλιέργεια, τον φυσικό εαυτό μας. (Το κατασκηνωτικό κέντρο θα το έχουμε στην διάθεσή μας από 18 μέχρι 24 Αυγούστου).

Κατά τη διάρκεια του Απλεπιστημίου όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα μπορούν είτε να εργάζονται στο κτήμα φυσικής καλλιέργειας, είτε να συμμετέχουν σε σεμινάρια Σατυανάντα γιόγκα, είτε στα σεμινάρια διαλογισμού που θα λαβαίνουν χώρα καθημερινά κατά τις ώρες 7-8.30μ.μ.

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια αυτά

Σατυανάντα γιόγκα (Εισηγήτρια Εύα Καραϊτίδη): Η Σατυανάντα Γιόγκα διδάσκεται στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι μια έγκυρη ινδική παράδοση με έδρα της τη σχολή διδασκαλίας στο Μπιχάρ της Ινδίας και ελληνικό κέντρο το άσραμ της Παιανίας. Κέντρα γιόγκα και εισηγητές της υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ο ιδρυτής της παράδοσης είναι ο Σουάμι Σατυανάντα, κορυφαίος πνευματικός δάσκαλος του 20ού αιώνα. Η εδώ δασκάλα μας είναι η Σουάμι Σιβαμούρτι, μαθήτριά του, η οποία εισήγαγε και εδραίωσε την παράδοση αυτή την δεκαετία του ’80. Γιόγκα σημαίνει ένωση. Το χαρακτηριστικό της Σατυανάντα Γιόγκα είναι ότι απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματικής ευλιγισίας. Μια τάξη διαρκεί μιάμιση ώρα και περιλαμβάνει πολλούς κλάδους της γιόγκα: Ήχο, επίγνωση αναπνοής, σωματικές στάσεις, χαλάρωση, διεύρυνση της ενέργειας με όχημα την αναπνοή και εισαγωγή σε μια πρακτική διαλογισμού. Κεντρικό σημείο είναι η άσκηση του μαθητή στην επίγνωση (νοητική, σωματική, συναισθηματική, πνευματική) ανά πάσα στιγμή, άσκηση που βαθμιαία χαλαρώνει και απομακρύνει τις νοητικές ακαθαρσίες καθιστώντας μας υγιέστερους και δημιουργικότερους. Η Σατυανάντα Γιόγκα είναι μια ολιστική στάση και φιλοσοφία ζωής, που έχει ως άξονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Διαλογισμός (Asupta Μικελία Λεγάτου): Εισαγωγή στο διαλογισμό – βιωματική εμπειρία – μοίρασμα. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας και επανασύνδεσης με τον Φυσικό Θεικό Εαυτό μας! Σ’ αυτή τη συνάντηση θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία ( συνειδητή αναπνοή, κίνηση – έκφραση του σώματος, γλώσσα – ήχους χωρίς νόημα – γέλιο κ.ά) για αποφόρτιση των σωματικών και νοητικών εντάσεων. Όταν το σώμα και ο νους απαλλαγούν από τα φορτία τους αυτό που μένει είναι μια καθαρή υπαρξιακή κατάσταση Επίγνωσης της ενότητας και της γαλήνης.

Πρόγραμμα Απλεπιστημίου 2014

Τετάρτη 20 Αυγ: αφίξεις, τακτοποίηση στο κατασκηνωτικό και στα δωμάτια, οργάνωση ομάδων μεταφοράς προσώπων, πρώτη συνάντηση και γνωριμία όλων, δείπνο στην ταβέρνα του χωριού

Αφηγήσεις εμπειριών και συζήτηση. Περσινοί συμμετέχοντες στο Απλεπιστήμιο μάς κάνουν κοινωνούς της δικής τους εμπειρίας

Πέμπτη 21 Αυγ: Ξενάγηση, περίπατος, γνωριμία με τον τόπο.

Συζήτηση: Φυσικοί πόροι και χρήμα, αξίες και ευτέλειες. Η θεώρηση του χρήματος ως φυσικού πόρου και μάλιστα μοναδικού. Όχι απλώς άλωση αλλά κατανάλωση, η μέγιστη ύβρις. Η αναπλήρωση φυσικών πόρων δεν αποτελεί ούτε καν σκέψη του “πολιτισμένου” καταναλωτή. Το διαρκές έγκλημα των ανυποψίαστων καταναλωτών και οι καθημερινές του συνέπειες επί της ζωής αυτών και των λοιπών πλασμάτων. Υποκατάσταση του οικοσυστήματος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και του ανθρώπου από το αριθμημένο αναλώσιμο άτομο.

Παρασκευή 22 Αυγ: Εισαγωγή στη φυσική καλλιέργεια, γνωριμία με τους σπόρους, παρασκευή σβόλων σποράς

Συζήτηση: Ο τρισυπόστατος σύγχρονος άνθρωπος. Φυσικό ον, καταναλωτικό άτομο, ψηφιακό προφίλ. Η φυσική ζωή, διατροφή και καλλιέργεια στη γη και στην κοινωνία ως μέθοδοι ευζωίας. Ο άνθρωπος ως κρίκος της αλυσίδας ζωής του οικοσυστήματος και ο καταναλωτής ως σημείο διακοπής της, ως ενσαρκωτής ενός στείρου θανάτου. Οι ασθένειες ως συνέπειες της καταναλωτικής διαβίωσης σε περιβάλλοντα αφύσικα, έξω από το οικοσύστημα και μακριά από την παραγωγή. Η ατομική στάση της μη ευθύνης. Η ανάθεση της ευθύνης της ζωής, της διατροφής, της υγείας μας στις πολυεθνικές του συστήματος που ενσαρκώνουμε και συντηρούμε οι ίδιοι. Η αφόδευση σπόρων ζώντων επί της γης ως απόδειξη υγείας και πολιτισμού.

Σάββατο 23 Αυγ: Εισαγωγή στη φυσική διατροφή, συλλογική κουζίνα

Συζήτηση: Το μάταιον της λεγόμενης ανάπτυξης, η διαστρέβλωση των εννοιών και των όρων και η μακάβρια κατάληξή της, η αρχή διατήρησης της ενέργειας, η αποανάπτυξη και το δημιουργικό εξισορροπητικό Χάος που όλα τα ορίζει. Άνθρωποι ως αντισώματα στην ύβρη των καταναλωτών. Από το σύστημα στο οικοσύστημα, πορεία ανάστροφη. Φυσική ζωή, διατροφή, καλλιέργεια. Ο Άνθρωπος ως ισότιμο μέλος του Κόσμου, ως μαέστρος και οργανωτής των πάντων και όχι πια καταναλωτής και κουρσάρος τους. Η αλλαγή πορείας της διαρκούς επανάστασης του Ανθρώπου επί της γης. Η Ζωή ως προετοιμασία για έναν ζωογόνο Θάνατο.

Κυριακή 24 Αυγ:  Συμπεράσματα, προγραμματισμός δράσεων

Αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων-αποσπασμάτων με θέμα την σχέση του ανθρώπου με τα άλλα πλάσματα (φυτά και ζώα). Επιλέξτε βιβλίο και φέρτε το μαζί σας για να διαβάσετε. Μπορείτε να βγείτε και εκτός θέματος αν θέλετε να μας διαβάσετε κάτι αγαπημένο σας ή που θεωρείτε σημαντικό και δυνατό.

Καθ’ όλες τις μέρες θα κάνουμε και βιωματικά πειράματα επί της φυσικής – αλκαλικής διατροφής και φυσικής καλλιέργειας με θεωρητική προσέγγιση από τον φυσικό καλλιεργητή Μήτσο Καραφυλλίδη και με εργασία στους μπαξέδες φυσικής και παραδοσιακής καλλιέργειας.

Η ελευθερία του καθενός να κάνει οτιδήποτε σε οποιαδήποτε ώρα επιθυμεί είναι δεδομένη, το πρόγραμμα είναι ενδεικτικό, προέχει η ζωή, τα μπάνια, η φροντίδα του φυσικού εαυτού μας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο μέηλ akridaki@gmail.com

Πληροφορίες

Από Χίο για Βολισσό λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθε Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή 05.15 και 13.45

Από Βολισσό για Χίο ομοίως ώρα 08.00 και 17.00

Το Απλεπιστήμιο είναι εντελώ δωρεάν και δεν έχουμε ανάμιξη καθόλου στα χρήματα και στις τιμές δωματίων κλπ

Η διαμονή στο κατασκηνωτικό κέντρο προσκόπων στον Μάναγρο κοστίζε 7 ευρώ το άτομο για κάθε βραδιά.

Για να κλείσετε την διαμονή σας όσοι δεν μείνετε σε σκηνές, διαλέξτε από την παρακάτω λίστα καταλυμάτων :

Λευκάθια – Λήμνος
http://www.aigiali.gr/

Βίγλα. τηλ:22740 21304
Πανόραμα τηλ: 22740 21884 και 22740 21670
Βολισσός
Όσοι και όσες θέλουν να μοιραστούν έξοδα διαμονής και να συγκατοικήσουν, ας δηλώσουν την επιθυμία τους και την συμμετοχή τους στο μέηλ akridaki@gmail.com για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση
Απλεπιστήμια παντού
Για κοινωνίες Αξιών και όχι ευτέλειας. Για πάταξη του καταναλωτή εαυτού μας. Για πολιτισμό πραγματικό και όχι αυτόν τον δήθεν, του καπιταλισμού, της παραγωγής σκουπιδιών και της απομύζησης του πλανήτη. Για συνύπαρξη και συνεργασία με τα πλάσματα και με τους ανθρώπους και όχι για ανταγωνισμούς και επιθέσεις στο οικοσύστημα. Βιώματα και θεωρητικές κατευθύνσεις φυσικής ζωής, διατροφής, καλλιέργειας στο Απλεπιστήμιο. Για αλλαγή πορείας της διαρκούς επανάστασης των ανθρώπων επί της γης
Κείμενα των περσινών συμμετεχόντων στο Απλεπιστήμιο σχετικά με την εμπειρία που ζήσαμε όλοι μαζί, μπορείτε να διαβάσετε εδω και εδώ και εδώ
Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Απλεπιστήμιο Βολισσού 2014 (ενημέρωση 29 Ιουλίου)

 1. Εν τω μεταξύ στη Λέσβο…
  http://www.plomarinews.gr/?p=17206
  αυτό θα πει το άκρον άωτον της ειρωνείας ή να πω του θράσους
  να καταστρέφεις δημόσια αγαθά και να κάνεις και μήνυση
  και να εκβιάζεις νόμιμα να σου δώσουν ονόματα συντακτών επιστολών…..
  δεν είναι ανέκδοτο..

 2. Pingback: Στίγμα | Γιάννης Μακριδάκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>