Πρωτοβουλία Χιακής Συμπολιτείας

Επειδή οι μικρές κοινωνίες λειτουργούν ως μεγεθυντικός  φακός και τα τοπικά πολιτικά φαινόμενα δείχνουν ευκρινώς την πανελλαδική εικόνα, επιχειρώ μια περιγραφή της ως τώρα διαμορφωθείσης κατάστασης στον Δήμο Χίου ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Οι συνδυασμοί που όπως διαφαίνεται θα υπάρξουν είναι τέσσερις.

Ο πρώτος, του νυν Δημάρχου, ο οποίος έχει απορροφήσει άπαντες τους μέχρι πρόσφατα πολιτικούς του αντιπάλους αφού πλέον, όπως και στην κεντρική πολιτική σκηνή, όλοι οι Ιδιώτες συνασπίζονται ενάντια στους Πολίτες, με βασική αρχή τους την πατριδοκαπηλεία, την οποίαν υπηρετούσαν κατά πλειοψηφίαν οι Έλληνες παραδοσιακά, κάποτε διασπασμένοι σε δύο στρατόπεδα, του πασόκ και της νδ, σήμερα ενωμένοι σε ένα κόμμα στην κυβέρνηση και σε έναν τοπικό συνδυασμό. (Προσωπικά νιώθω απόλυτα δικαιωμένος διότι προ δεκαετίας περίπου όταν δέχτηκα πρόταση από κόμμα της Αριστεράς να ηγηθώ δημοτικού ψηφοδελτίου, αρνήθηκα κάνοντας αυτήν ακριβώς την ανάλυση, η οποία διαφαινόταν στην κοινωνία από τότε. Ότι δηλαδή οι Έλληνες χωρίζονται στους Ιδιώτες και στους Πολίτες και επειδή οι Ιδιώτες είναι περισσότεροι και κατέχουν θέσεις σε όλα τα κόμματα και εξουσίες μέσω του δικομματισμού, οι Πολίτες (που και αυτοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα) πρέπει να προβούν σε σύνθεση και να συνυπάρξουν με κάποιον τρόπο για να έχουν ελπίδα και δυνατότητα επηρεασμού της κατάστασης. Με λίγα λόγια με κατακερματισμό δυνάμεων δεν πάμε πουθενά, ευνοούμε τους Ιδιώτες).

Σήμερα λοιπόν στον Δήμο της Χίου, εκτός από τον προαναφερόμενο δημοτικό συνδυασμό των παραδοσιακών Ιδιωτών, των τυπικών νεοελλήνων αναπτυξιολάγνων, που βλέπουν το νησί ως τσιφλίκι τους και βιώνουν συνεχείς ονειρώξεις άντλησης χρήματος ξεπουλώντας το σε πολυεθνικούς και άλλους “επενδυτές”, εκπορνεύοντας το φυσικό του και πολιτισμικό κεφάλαιο, υπάρχουν άλλοι τρεις συνδυασμοί.

Η ΛΑΣ, ο παραδοσιακός δηλαδή συνδυασμός του ΚΚΕ (με τον οποίον, αν και πολύ θα το ήθελα, δεν θα ασχοληθώ στο παρόν σημείωμα διότι δεν ασχολούνται οι του ΚΚΕ με την κοινωνία αλλά μόνο με την κοινωνία του ΚΚΕ), η Χιακή Συμπολιτεία και η Πρωτοβουλία για τη Χίο.

Στην πλειονότητά τους όσοι συμμετέχουν σε αυτούς τους συνδυασμούς είναι Πολίτες, με εξαιρέσεις Ιδιωτών αλλά με παθογένειες εμφανείς, από τη μία μεριά κάποιων συστημικών αριστερών παλαιάς και αφόρητης κοπής και από την άλλη μεριά κάποιων νέων εξίσου αφόρητα συντηρητικών ιδιωτών και των ιδεολογιών τους, παθογένειες οι οποίες προς το παρόν θέτουν εμπόδια στην σύνθεση και στην κοινή πορεία του νέου ενάντια στο παλαιό, το φθαρμένο και γνωστό για την αναξιοπιστία του και την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και όχι του Δήμου.

Η Χιακή Συμπολιτεία και η Πρωτοβουλία για τη Χίο αποτελούνται όμως σε επίπεδο τουλάχιστον κεντρικών οργάνων από νέους ανθρώπους εντελώς άλλης νοοτροπίας από αυτό που είχαμε συνηθίσει να κυβερνάει το νησί και την Ελλάδα μέχρι σήμερα. Από ανθρώπους που είναι ικανοί να χαράξουν ένα στρατηγικό σχέδιο για το νησί, σχέδιο με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τα οποία είναι αποδεδειγμένα οι ίδιοι σε θέση να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν ως άνθρωποι νέοι, μορφωμένοι και ικανοί να νιώθουν το νησί ως διαρκή πλούτο, ως υπέρτατη αξία, πάνω από το όποιο πρόσκαιρο χρήμα και τις καταστροφικές “επενδύσεις”.

Η Χιακή Συμπολιτεία και η Πρωτοβουλία για τη Χίο επιβάλλεται να καθίσουν σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων και να κατέλθουν στις δημοτικές εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο ενάντια στους Ιδιώτες και τα πολιτικά τους απολιθώματα που κυβέρνησαν το νησί επί δεκαετίες και επιθυμούν να το διοικήσουν ξανά για την ερχόμενη κρίσιμη 5ετία και να συναινέσουν πρόθυμα στο ξεπούλημά του.

Η Χιακή Συμπολιτεία και η Πρωτοβουλία για τη Χίο έχουν χρέος να συνυπάρξουν στο πολιτικό σκηνικό και να κατέλθουν ως ένας συνδυασμός με πρόγραμμα που θα επανακαθορίζει το Αξιακό σύστημα του Δήμου και θα θέτει την ζωή στο νησί, την ευημερία των ανθρώπων του, την προστασία της φύσης του, των ιδιαιτεροτήτων του, των μνημείων του, του τοπίου του και κάθε μορφής ζωής που βρίσκεται πάνω του σε πρώτη προτεραιότητα προστασίας και διαφύλαξης.

Η Χιακή Συμπολιτεία και η Πρωτοβουλία για τη Χίο έχουν ιστορική ευθύνη να κινηθούν συντεταγμένα και να αποτινάξουν πλέον από το νησί όλους αυτούς τους παλαιάς κοπής αναπτυξιολάγνους Ιδιώτες. Ο τρόπος να επιτευχθεί η σύζευξη υπάρχει. Οι διαφορές στην οπτική και στην μεθοδολογία μπορούν να αμβλυνθούν όταν οι ουσιαστικές αξίες αναγνωρίζονται ως τέτοιες και από τις δύο πλευρές.

ΥΓ

Προσωπικά θα βοηθήσω όσο μπορώ έναν ενδεχόμενο τέτοιον συνδυασμό αν και προς το παρόν (και για την ερχόμενη 5ετία) ασχολούμαι αποκλειστικά με την βασική μου Αρχή, την δημιουργία ενός κτήματος Φυσικής Καλλιέργειας, την οποίαν όμως επιθυμώ να επεκτείνω σε όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση στο νησί και στην κοινωνία.

Be Sociable, Share!

6 thoughts on “Πρωτοβουλία Χιακής Συμπολιτείας

 1. Γιάννη ταυτίζομαι με όσα γράφεις και προσυπογράφω.
  Γνωρίζω ανθρώπους και από τους δύο ανεξαρτητους συνδυασμούς και τρέφω μεγάλη εκτίμηση για αρκετούς από αυτούς.
  Διαμηνύω σε κάθε ευκαιρία εδώ και καιρό ότι οι δύο συνδυασμοί πρέπει να συνεργαστούν και να καταρτίσουν μαζί ψηφοδέλτιο. Αυτό όχι μόνο για να αθροίσουν τα κουκιά τους, αλλά κυρίως γιατί η όσμωση μεταξύ ενός αριστερόστροφου σχήματος με ένα άλλο σχήμα με νεοφιλελεύθερα σπέρματα, έχοντας κοινό παρανομαστή τα ανοιχτά μυαλά των βασικών στελεχών του, θα οδηγήσει στη μεταβατική διαχείριση που έχει ανάγκη η κοινωνία για μια ομαλή αλλαγή κατεύθυνσης. Και είναι μια ευκαιρία που εμφανίζεται συχνά.

 2. διόρθωση: “είναι μια ευκαιρία που ΔΕΝ εμφανίζεται συχνά” ήθελα να γράψω.

 3. Πιστεύω πως αν ανάμεσα σε δύο μέρη υπάρχει αλήθεια μπορούν να συνεργαστούν. Θα συναντηθεί η αλήθεια τους. Πιστεύω στην δύναμη που μπορεί να ξεπηδήσει απ την συνεργασία. Στην αποκαλυπτική αλχημεία απ το ταίριασμα των φαινομενικά ασύνθετων ιδεών, προτάσεων μα και ανθρώπων. Πιστεύω στις λύσεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μονοπάτια που ακόμη δεν έχουν χαραχθεί. Απαιτείται αναθεώρηση του ”τι” και του ”πως” για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Οι ίδιοι οι καιροί το ζητούν. Δεν θεωρώ πως είναι μια απλή και βατή διαδικασία. Η δημιουργία πάντα εμπεριέχει ρίσκο. Και το ρίσκο αντιμετωπίζεται με καλλιέργεια ήθος και πίστη. Δεν ξέρω αν είναι πολιτικά τα λόγια που γράφω. Μα και δεν ξέρω σήμερα τι ορίζεται τελικά ως πολιτική.

 4. Γιάννη,δεν ξέρω αν μου έρχεται να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα!Αυτά που γράφεις ισχύουν μέσες άκρες για ο λ ό κ λ η ρ η την χώρα…

 5. Με αφορμή την παρέμβαση του Γιάννη Μακριδάκη, δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε την αγωνία του ίδιου και κάθε Χιώτη πολίτη να αλλάξει σελίδα το νησί, ώστε να σταματήσει η καταστροφική πορεία του τόπου και να ανασυνταχθεί η κοινωνία, να πάρει τις τύχες της στα χέρια της. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Χιακή Συμπολιτεία έχει συγκροτήσει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με ρεαλιστικές προτάσεις, ύστερα από ανοιχτό και συνεχή διάλογο με τη χιακή κοινωνία.

  Με την «Πρωτοβουλία» υπήρξαν επαφές, έγκαιρα και με θετική διάθεση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της «Πρωτοβουλίας» για συνεργασία «πάγωσε» με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσουν οι επαφές.

  Η Χιακή Συμπολιτεία συνεχίζει αταλάντευτα την πορεία της μαζί με την κοινωνία. Μπορούμε, και το αξίζουμε.

  Χιακή Συμπολιτεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>