Ανοιξιάτικες σπορές

Μέρες τώρα φτιάχνουμε σβόλους. Ανοιξιάτικες σπορές στο χωράφι. Αργιλόχωμα από το βουνό κοσκινισμένο σαν πούδρα, λάσπη με σπόρους, ο Θεός πλάθει ζωή με πηλό, καμία απολύτως διαφορά δεν έχει η εργασία μας από αυτήν του Θεού.

Το χωράφι είναι γεμάτο λευκά, μοβ και κίτρινα άνθη από τα φυτά της φθινοπωρινής σποράς. Κουκιά, αρακάδες, μπιζέλια, παπούλες, ρεβύθια, ρόκες, ραδίκια, ραπάνια, λάχανα, μπρόκολα, ένα πέλαγος λουλουδιασμένο, σε λίγο θα σποριάσουν όλα μαζί για να πέσουν στη γη και να φυτρώσουν του χρόνου. Ανάμεσά τους φυτρώνουν ήδη τα καλοκαιρινά από τους σπόρους που πέσανε πέρσι αλλά και από τις πρώιμες σπορές μας.

Στο μονοπάτι που βγαίνει στη θάλασσα τα γένια του τράγου λουλούδιασαν, κάποια σποριάσανε κιόλας κι άνοιξε η φούντα τους εντυπωσιακή, περιμένει τον άνεμο να παρασύρει τους χνουδωτούς της σπόρους. Μαζέψαμε φούντες κι εμείς, τις φυσήξαμε μες στο χωράφι, να εξαπλωθεί ο τραγογένης κι εκεί.

Ενάμιση έτους χωράφι, μωρό που μεγαλώνει μαζί μας, παιδί που το φροντίζουμε με επεμβάσεις ανεπαίσθητες, το καμαρώνουμε, το πονάμε, μας ανταμείβει.

Τριγυρνάμε κάθε πρωί και μαζεύουμε τα ελέη του τα πλούσια και τρεφόμαστε, καθόμαστε στη γη, ανάμεσα στα φυτά της, τα έντομα πεταρίζουν γύρω από το κεφάλι μας, νιώθουμε ένα με όλα τα πλάσματά της, έχουμε όμως ρόλο οργανωτή εμείς, μπορούμε να περνάμε από το ένα στο άλλο επίπεδο συνεχώς, είμαστε οι άνθρωποί της της γης μας, φυσικοί άνθρωποι, καλλιεργητές και τροφοσυλλέκτες, τα κορμιά μας πηλός με τους σπόρους της μέσα μας.

Και είναι όλα τα άλλα τόσο ξένα και ψεύτικα ύστερα. Όταν γίνεις ένα με τη γη δεν υπάρχει τίποτε έξω και πέρα από αυτήν πια. Τίποτα δεν έχει τη δύναμη να σου στερήσει έστω και μια στιγμή από τη ζωή. Κανένας δεν έχει τα φόντα και τα προσόντα να σε φοβίσει. Πόσω μάλλον ανόητοι αλαζόνες μελλοθάνατοι στέρφοι ενός γελοίου συστήματος.

 

Κατά τις ημέρες του Πάσχα θα έχουμε βέβαια δραστηριότητες φυσικής καλλιέργειας και διατροφής στη Βολισσό: akridaki@gmail.com

 

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>