Μια εξαιρετική ερμηνεία

Ήλιος με ΔόντιαΉλιος με Δόντια

Μια χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής. Ένας άνθρωπος – παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ…Ένα σκοτεινό κελί με μια υποψία φωτός από το μικροσκοπικό παράθυρο, η σιλουέτα ενός ιερέα και τα στοιχειά του παρελθόντος. Πιθανότητες θετικής κατάληξης, μηδαμινές. Ο Βασίλης Βασιλάκης βρίσκεται αντιμέτωπος ξανά με το κείμενο του Γιάννη Μακριδάκη, του Χιώτη συγγραφέα που έχει με διαολεμένη μαεστρία καταφέρει να πλάσει εκ του μηδενός ώριμους, εναργείς μα και σοφούς λογοτεχνικούς κόσμους, λες και έχει βιώσει ο άτιμος, την εμπειρία δεκάδων ζωών, συμπιεσμένες μέσα στα 40 βιολογικά του χρόνια. Ο αυτοσκηνοθετούμενος ηθοποιός τολμά, όχι μόνο να φανταστεί, αλλά και να υλοποιήσει το όραμά του για μια παράσταση κοινωνικού ρεαλισμού, που επιζητά την πυρκαγιά των λέξεων και της ποίησης και που, στο λυτρωτικό φινάλε γίνεται και ο ίδιος παρανάλωμά της. Ο «Ήλιος» είναι η ιστορία του απόκληρου, θύμα κοινωνικού ρατσισμού στις αρχές του αιώνα, Κωνσταντή του οποίου η έκδηλη θηλυπρέπεια, τον μετέτρεψε στο αγαπημένο παιχνίδι για το κατιναριό ενός ολόκληρου νησιού. Τα ψήγματα συμπόνιας από τις ομοιοπαθούσες, περιθωριοποιημένες πόρνες και τα ψίχουλα του εραστή του, Αποστόλη, δεν θα αρκέσουν για αυτό το μικρό αγόρι που συνήθισε να τον ξεφωνίζουν κυρία, γυναικωτό και Ιδιώνυμον. Με πρωτοπρόσωπη, σχεδόν τεθλασμένη αφήγηση, διανθισμένη με μπόλικους χιώτικους ιδιωματισμούς, με χρονικά σούρτα φέρτα που περισσότερο ιντριγκάρουν παρά μπερδεύουν, ο ηθοποιός με θαυμάσια γλαφυρότητα και ακρίβεια στο λόγο, ως άλλη Πηνελόπη υφαίνει λεκτικές περιγραφές από μετάξι, ακυρώνοντάς τες ταυτόχρονα μες τις ακαθαρσίες, τους μαχαλάδες και τους γιγάντιους ποντίκαρους της ανέχειας και της φτώχειας του ‘40. Το σασπένς φτάνει στο απόγειό του. Βγάζεις χαρτομάντηλα, ξεφυσάς, αναπάντεχα ξεκαρδίζεσαι με το εμβόλιμο, θαυμάσιο χιούμορ και τέλος δεν μπορείς παρά να συγχαρείς δύο καλλιτέχνες (ηθοποιό και συγγραφέα) που προσφέρουν σπάνια έντονες θεατρικές στιγμές και που δίνουν νέα πνοή στην έννοια του «ουμανισμού».Ανέστης Κορνέζος (neaepohi.gr)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης από το 1978 έως το 1985 και πήρε μέρος σε παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου δράματος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε επίσης με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου όπως και με τους θιάσους Γ.Φέρτη, Στ.Φασουλή, Αιμ.Υψηλάντη, Ν.Τσακίρογλου, Σπ.Παπαδόπουλου, Β.Παπαβασιλείου, Γ.Αρμένη, Κ.Βασιλάκου, Αν.Φόνσου, Ν.Δαφνή κ.α. Εργάστηκε στα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Λαμίας. Τη θεατρική περίοδο 2007-08 συνεργάστηκε με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στην παράσταση «Ποιος είναι ο κ.Κέλερμαν». Την επόμενη περίοδο με τη Ρένα Πιττακή και την Αγλαΐα Παππά, έπαιξε στο Aalst, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου. Τη περίοδο 2009-11 συνεργάζεται με τους Σταμάτη Κραουνάκη & Λίνα Νικολακοπούλου, στην παράσταση με τίτλο «’Ένα σπίτι παραμύθια». Ακολούθησε η παράσταση «Φάρμα των Ζώων» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (2012-2013). Στο εργαστήρι του D.Kennedy μαθήτευσε στην γλυπτική και την κατασκευή κούκλας και μαριονέτας. Το 1997 ίδρυσε το Θέατρο Μαριονέτας και από τότε παρουσιάζει παραστάσεις σε χώρους σχολείων, φεστιβάλ κλπ.

Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Καποδίστριας» σκηνοθέτησε: «Κομμάτια και θρύψαλα» του Γ.Σκούρτη, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ζ.Μπομαρσέ, «Η πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Ν.Τσιφόρου, «Λοκαντιέρα» του Κ.Γκολντόνι. Το 2006 απέκτησε ένα μικρό θεατρικό χώρο στην Αίγινα και δημιούργησε τη θεατρική του ομάδα. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Με δύναμη από την Κηφισιά» Κεχαίδης-Χαβιάρα, «Ελεύθερο ζευγάρι» Ντ.Φο, «Εβραία» Μπ.Μπρεχτ, «Τελευταία έκτρωσις» Π.Τακόπουλου, «Οι δούλες» Ζ.Ζενέ, «Φαλακρή τραγουδίστρια» Ε.Ιονέσκο, «Γέρμα» Φ.Γκ.Λόρκα. Το 2010 σκηνοθέτησε και ερμήνευσε την Ασκητική του Ν.Καζαντζάκη. Ακολούθησαν: «Ο Μαρξ στο Σόχο» (H. Zinn), «Υπόθεση Κούγκελμας» (W. Allen), «Λόγω Βλάβης» (Γ. Μπήτρου), «Ελλάς…και ξανά προς τη Λόρδα τραβάς» (Γ.Μπήτρου) 

http://www.viva.gr/tickets/music/ilios-me-dontia/#description

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>