Οι χρυσαυγίτες στη χίο μιλάνε τουρκικά και κάνουν τεμενάδες

Σήμερα έκανα μια σαββατιάτικη πρωινή βόλτα στην πόλη της Χίου. Άλλο να σας το γράφω εδώ κι άλλο να το δείτε με τα μάτια σας ή μάλλον να το ακούσετε με τα αυτιά σας.

Η Χίος, κυρίως η αγορά και τα μαγαζιά της προκυμαίας στο λιμάνι, τουρκοκρατείται. Δεν κάνεις βήμα δίχως να ακούς τουρκικά.

Μέχρι και οι χρυσαυγίτες κάνουνε τεμενάδες και αρθρώνουν γλειωδώς το χος γκελντινίζ στους πελάτες με τα ευρώ από την γείτονα χώρα

Μέχρι και ο Δήμος Χίου έχει αφίσες που προβάλει την 2η Γιορτή Χιώτικων Γεύσεων ως Σακιζ αντασί ικιντζί λεζέτ μπαϊραμί

Έπαθα πλάκα σας λέω

Ρε παιδιά, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, όταν μάθαινα τουρκικά και σας έλεγα πως είναι γείτονες και επιβάλλεται να ξέρουμε την γλώσσα τους για να μπορούμε να επικοινωνούμε, με είχατε κατατάξει στους εχθρούς της πατρίδας, στους κατασκόπους της ΜΥΤ και παραλίγο να με καθαρίσουν τα μπατσάκια σας, που εισέβαλαν με τα όπλα στο σπίτι μου. Τώρα τόσες επίσημες και ανεπίσημες τεμενάδες; Και από τους ίδιους θεσμούς και πρόσωπα που τότε έσκιζαν τα ιμάτιά τους εξαπολύοντας τόσες κορώνες πατριωτικές και άλλες τόσες ενάντια στον επικίνδυνο προδότη ανθέλληνα κατάσκοπο Μακριδάκη; Που είχε τολμήσει μεταξύ άλλων να γράψει και να καταργηθούν οι εθνικές επέτειοι με τον μισαλλόδοξο τρόπο που εορτάζονται;

Πολύ γέλιο έχει η κατάσταση έτσι όπως ήρθε τούμπα. Μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα γύρισαν όλα ανάποδα και τα χουνε χάσει πια οι πατριώτες, δεν ξέρουνε αν είναι καλοί οι Τούρκοι επειδή φέρνουν χρήμα ή αν είναι ακόμα κακοί όπως ήξεραν πως είναι μέχρι πρότινος. Πάντως, καλού κακού, τεμενάδες τούς κάνουνε. Και είναι και πολύ βαθιές, ως το πάτωμα το κεφάλι.

Αλλάξανε λοιπόν τόσο οι εποχές και θα σας πω τι άλλο είδα σήμερα, τελευταία στιγμή, πριν φύγω πίσω για το χωριό, να καταλάβετε το μπέρδεμα το μέγα. Αντίκρισα λοιπόν σε ένα καφενείο τον μπάτσο που τότε μου την είχε πέσει ως αρχηγός των μπάτσων και συνδικαλιστής τους, να είναι ντυμένος σήμερα με τζιν και μαύρα ρούχα, να έχει αφήσει μούσι μακρύ, να έχει φύγει, όπως μου είπαν κάποιοι, από την αστυνομία και να ‘χει την όψη και το παρουσιαστικό ανθρώπου που μέχρι πριν λίγα χρόνια ο ίδιος τον κυνηγούσε ως όργανο της ασφάλειας, μόνο και μόνο για την φυσιογνωμία του.

Τι άλλο θα δούμε με αυτήν την χρηματοοικονομική κρίση;

Σήμερα ένιωσα απόλυτα δικαιωμένος για τις επιλογές της ζωής μου τότε και πήρα για βραβείο έναν ανανήψαντα μπάτσο!

Be Sociable, Share!

5 thoughts on “Οι χρυσαυγίτες στη χίο μιλάνε τουρκικά και κάνουν τεμενάδες

 1. Αγαπητέ Γιάννη, θα μου επιτρέψεις, να έχω τις αντιρρήσεις μου σε ένα και μόνο σχόλιο σου…σε αυτό των τεμενάδων…έχω τουριστικό κατάλυμα, το οποίο έχει Τούρκους πελάτες και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω την “μέθοδο” του τεμενά. Πίστεψε με, μάλλον πρέπει να πάμε σε ειδικό σχολείο να μάθουμε να κάνουμε κανέναν τεμενά γιατί ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες ” επιχειρηματίες” τους άπειρους (ως τουρίστες) Τούρκους είναι επιεικώς απαράδεκτος. Και ναι, σου φαίνεται κακό το να έχουμε καλές σχέσεις με τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ all weather τουρίστες του νησιού; Εάν δεν είχαμε και αυτούς, να “λαδώσει” λίγο η μηχανή θα έβρεχε λουκέτα κάθε μέρα.

  • καθόλου κακό δεν μου φαίνεται, ίσα ίσα
   κακό μου φαινόταν αυτό που γινόταν πριν μερικά χρόνια
   τώρα γουστάρω και γελάω κιόλας με την δουλοπρέπεια μερικών

 2. Στην Λέσβο στην εταιρεία “Μαρίνα Μυτιλήνης ΑΕ” που έχει παραχωρηθεί για 40 χρόνια σε Τούρκο επιχειρηματία, οι τούρκοι διοργανώνουν (συνδιοργανώνουν θα σας πουν) τα τελευταία χρόνια υπαίθρια εμπορική έκθεση σε οθωμανικού τύπου αντίσκηνα όπου στήνονται τα περίπτερα των εταιριών. Σιγά το πράγμα θα μου πεις… Μέχρι που βλέπεις φαρδιές πλατιές τις γιγαντοαφίσες του Κεμάλ και τους πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες κλπ να παρελαύνουν σφυρίζοντας αδιάφορα… Παρόμοια πράγματα με όσα περιγράφει το άρθρο. Μόνο που στη πόλη της Μυτιλήνης καταφέρανε και έχουνε για αρχηγό της ΧΑ ένα γιατρό γνωστό φακελάκια που ζητάει εκατοντάδες ευρώ για να ξεγεννήσει μια γυναίκα, και για βουλευτή της ΝΔ ξανά, τον άνθρωπο που φαλίρισε το Lesvos shop με τη διασπάθιση χρημάτων κατάντησε μια επιχείρηση που ειχε μονοπώλιο τότε σε τοπικά προϊόντα και μαγαζί βιτρίνα να κλείσει και να χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά πάνω στο νησί! (μικροπαραγωγούς, ενώσεις συνεταιρισμών, ενώσεις γυναικών που ακόμα περιμένουν να πληρωθούν…) Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν κωλοτουμπες πολιτικά, κωλοτουμπες για μερικά ευρώ που θα τους αφήσει στο μαγαζί ένας τούρκος τουρίστας (άσχετο αν τον γδάρουν και είναι αεριτζίδες και κάνουν ετσι μακροπρόθεσμα ζημιά στον τουρισμό και σε σωστούς μαγαζατορες..)

 3. Pingback: Οι χρυσαυγίτες στη Χίο μιλάνε τουρκικά και κάνουν τεμενάδες

 4. Pingback: Οι χρυσαυγίτες στη Χίο μιλάνε τουρκικά και κάνουν τεμενάδες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>