Του Κοραή το φάσκελο

Μέσα στην Ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη Χίου “Αδ. Κοραής” έφαγα τα νιάτα μου. Επί 8 χρόνια καθημερινά, χώρια τα άλλα διαστήματα, πήγαινα κάθε πρωί νωρίς κι έφευγα λίγο πριν κλείσει το μεσημέρι. Όποτε χαρμάνιαζα έβγαινα και καθόμουνα στα σκαλοπάτια για τσιγάρο παρέα με τον Διαμαντή, ο οποίος καθόταν κι αυτός, μαρμαρένιος κι ακίνητος και κοιτούσε κατά τον δρόμο. Πολλές φορές καθόμουν εκεί και τα απογεύματα, όταν η Βιβλιοθήκη ήταν κλειστή αλλά εγώ, πηγμένος από την πολύωρη εργασία μες στις παλιές εφημερίδες, δεν είχα διάθεση να μιλήσω σε κανέναν. Κι ο Διαμαντής ο αμίλητος κι ασάλευτος ήτανε η πιο καλή παρέα.

Έκανα τότε την έρευνα που έφερε κατόπιν το βιβλίο 10.516 μέρες αλλά και τον Ανάμιση Ντενεκέ και τον Ήλιο με δόντια, κι είχα αντιγράψει στον υπολογιστή μου όλες τις ειδήσεις των τοπικών εφημερίδων από το 1912 έως το 1940, σύνολο 11.250 ημερήσια φύλλα και σχεδόν 30 χρόνια σύγχρονης ιστορίας. Δεν με έφταναν οι ώρες λειτουργίας της για να δουλεύω κι είχα αιτηθεί να με κλείνουν μέσα φεύγοντας οι υπάλληλοι αλλά δεν εγκρίθηκε το αίτημά μου. Ευτυχώς όμως, εγκρίνανε ένα άλλο, πιο εφικτό αίτημα. Να μου εμπιστεύονται έναν έναν τους τόμους των παλαιών εφημερίδων και να τους παίρνω μαζί μου έτσι ώστε να μπορώ να εργάζομαι και κατά τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου, που δεν είχα πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη. Ακόμα και τότε όμως, στα διαλείμματά μου παρέα με τον Διαμαντή κάπνιζα τα τσιγάρα μου. Εκεί, στα σκαλιά της σφαλισμένης Βιβλιοθήκης του.

Και μόλις χτες, καμιά δεκαριά χρόνια μετά από τότε, έμαθα πως θα την σφαλίσουν εντελώς διότι, λέει, δεν πτωχεύσαμε, γλυτώσαμε τη χρεοκοπία αλλά λεφτά δεν έχουμε για να συντηρούμε τέτοιου είδους Ιδρύματα σε αυτή τη χώρα.

Αύριο θα κατέβω στην πόλη. Θα πάω να καπνίσω ένα τσιγάρο σαν τότε κοντά στον Διαμαντή, θα τα χει μάθει κι αυτός τα νέα, είμαι βέβαιος. Και θα τρίζουνε τα μαρμαρωμένα του δάχτυλα, να ανοίξουν σε φάσκελο θα προσπαθούν αλλά μάλλον προς το μέρος των ομματιών του θα θέλει να το σύρει, είμαι βέβαιος, τον ξέρω καλά πια. Θα πάω αύριο να κάνουμε μαζί το τσιγάρο μας λοιπόν και να τον βοηθήσω…

Be Sociable, Share!

7 thoughts on “Του Κοραή το φάσκελο

 1. Ο Ανάμισης τενεκές είναι το καλύτερό σου και από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Το κείμενό σου είναι η καλύτερη υποστήριξη για τις βιβλιοθήκες και μάλιστα τις δημόσιες.

 2. Κι ο πνευματικός κόσμος του τόπου τί κάνει?
  Υπάρχει ή έχει αντικατασταθεί από τον υλικό κόσμο του βολέματος?

 3. Ρε γαμώτο εγώ τοκοψα το τσιγάρο! να κάτι τέτοιες στιγμές το μετανιώνω..

 4. Καλημέρα,
  Ήθελα να σε ρωτήσω που μπορώ να βρω αυτή την πληροφορία; επειδή στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό, εκτός από μια ανακοίνωση του Κ. Τριαντάφυλλου και άλλη μια του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης δημοσιευμένα από το ChiosPress. Ωστόσο απ΄ ότι κατάλαβα δεν πάει για κλείσιμο αλλά για συγχώνευση με άλλες βιβλιοθήκες της χώρας. Υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία για κλείσιμο;

  • θα μου επιτρέψεις να σημειώσω ότι το ζήτημα δεν είναι τελικά τι ακριβώς είπαν ότι θα κάνουν, αλλά πρώτιστα ότι σκέφτηκαν κατ’ αρχήν τις βιβλιοθήκες! Άσε που αυτή η ιδέα ότι θα συγχωνεύσουν μεταξύ τους τις βιβλιοθήκες της χώρας, αλήθεια τι λογική έχει;

   • Το ζήτημα είναι και το τι είπαν, και το τι σκοπεύουν, και το τι θα γίνει τελικά. Όσο περισσότερες διαστάσεις εξετάζεις τόσο ασφαλέστερα και τα συμπεράσματα. Όσο για τη λογική, πρέπει να αναζητηθεί στους εμπνευστές των ιδεών.
    Καθώς ετοιμαζόμουν να μεταφέρω την πληροφορία αυτούσια, σε κάποιον ο οποίος πίστευα πως θα ήθελε ίσως να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει σκέφτηκα να το ερευνήσω και λίγο μόνη μου. Αυτό είναι όλο.

 5. Γιάννη, το φάσκελο προς το μέρος των ομματιών του Κοραή, θα ναι με το ένα χέρι. Με το άλλο, εκείνο με τα τεσσεράμιση δάχτυλα (το μισό, το σπάσαμε πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια) το φάσκελο, θα ναι, σίγουρα, προς την άλλη πλευρά, για την κωλόσφιξη που μας πιάνει ξαφνικά για την τύχη -τρομάρα μας- της “παλαίφατης ” βιβλιοθήκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>