Ελλάς αποίκων ιθαγενών..

Θα σας γράψω μια μικρή σημερινή ιστορία για να δείτε πόσο όμορφα περνάμε ενίοτε στας εξοχάς.

Πήγα πρωί πρωί στα Αγιάσματα, μια άγρια και έρημη βορινή παραλία της Χίου, για να κόψω λίγο κρίταμο και, ω του θαύματος, έπεσα πάνω σε μια μπουλντόζα! Ήτανε μέσα ο χειριστής, είχε ισοπεδώσει τις άγριες πέτρες της παραλίας και ετοιμαζόταν να κατευθυνθεί προς το τέρμα της δυτικής της πλευράς, όπου βρίσκεται μια φημισμένη πηγή ιαματικού νερού.

Ανάψανε αμέσως τα λαμπάκια μου. Μόλις με είδε βέβαια κι αυτός, έβαλε νεκρά στο μηχάνημα και έπιασε το κινητό. Κατάλαβα ότι έπαιρνε κάποιον “υπεύθυνο” του Δήμου για να του πει τα κακά νέα της εμφάνισής μου αυτή την άσχημη ώρα εκεί.

Σε λίγο να ο τοπικός παραγοντίσκος. Εσύ αγαπάς τον τόπο μας περισσότερο από μας; Εμείς μόνο να ρίξουμε βράχους και να προστατέψουμε την πηγή θέλουμε, άσε να πάρει ένα μεροκάματο κι ο άνθρωπος, κάτι τέτοια μου λεγε κι εγώ τον ρωτούσα αν έχει άδεια εργασιών επί του αιγιαλού και αν υπάρχει μελέτη για το έργο! Τόσο ψιλά γράμματα για νεοέλληνα αιρετό.

Για να μην τα πολυλογώ, ειπώθηκαν χίλια δυο, ανέβηκαν και οι τόνοι αλλά στο τέλος μού είπαν ότι ως προς το ζήτημα της άδειας έχω δίκιο αλλά ότι αν περιμένουν να βγάλουν άδεια, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει τίποτα, πήρανε μουτρωμένοι την μπουλντόζα και φύγανε διότ κάλεσα στο τηλέφωνο την αστυνομία και το λιμεναρχείο. Φεύγοντας, ο παραγοντίσκος μού φώναξε “και τι έβγαλες τώρα; Νομίζεις ότι εσύ θα σώσεις την Ελλάδα;”!

Δεν έχω καμιά αυταπάτη ότι κρύφτηκαν στο πλησιέστερο χωριό, τους είδα κιόλας, και περίμεναν να φύγω για να πάνε να ξαναπιάσουν την παράνομη δουλειά τους.

Αυτά που θέλω όμως να επισημάνω, μεταξύ χίλιων δυο άλλων που τα νιώθει και τα καταλαβαίνει ο καθένας μας,  είναι τα εξής:

1. Πώς να πείσει κανείς τέτοιους νεοέλληνες ότι το να βάζεις μια μπουλντόζα στον αιγιαλό δεν είναι προστασία αλλά καταστροφή

2. Πώς να τους πείσεις ότι η πηγή με το ζεστό νερό που υπάρχει εκεί επί χιλιάδες χρόνια, άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα μόλις οι νεοέλληνες του 20ου αι. ξεκίνησαν να χτίζουν μπετά και να φτιάχνουν δρόμο πάνω στην παραλία.

3. Πώς να απευθυνθείς σε ένα κράτος, του οποίου η Κτηματική Υπηρεσία δεν έχει κονδύλια για υπηρεσιακή μετακίνηση, όπως μου είπε ο Διευθυντής της, κι έτσι οι υπάλληλοι παραμένουν εντός των γραφείων τους περιμένοντας τις καταγγελίες των πολιτών και μάλιστα συνοδευόμενες με φωτογραφίες, οι οποίες να έχουν πάνω και ημερομηνία από την ρύθμιση της φωτογραφικής μηχανής που ελήφθησαν!

4. Πώς να γίνει σοβαρό κράτος η Ελλάδα όταν ο κάθε Δήμος, βγάζει ένα κονδύλι για καθαρισμό χειμάρρων και κάνει άλλα αντ άλλων και μάλιστα καταστρέφει

5. Στη Χίο αυτή τη στιγμή κλείνει η Ιστορική Βιβλιοθήκη Κοραή αλλά λεφτά για να μοιράζουν στον κάθε εργολάβο και να βάζει την μπουλντόζα του στη θάλασσα και στα βουνά, υπάρχουν όπως φαίνεται άφθονα. Αυτή είναι η μεταρρύθμιση του κάθε Σαμαρά.

Συμπέρασμα: Δεν πρόκειται να ορθοποδήσει και να σοβαρέψει ποτέ αυτή η χώρα διότι η πλειονότητα των κατοίκων της είναι ακόμη αμόρφωτοι και ανάλγητοι, ένα κράμα ιθαγενούς με άποικο, που την κοιτάνε σαν σφαχτάρι προς ξεζούμισμα και ξεπούλημα, για να θρέψουν τις κοιλιές τους.

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Ελλάς αποίκων ιθαγενών..

 1. Ναι, εσύ θα την σώσεις, και μέσω αυτών που εμπνέεις με το παράδειγμα σου.

  Προς απάντηση του “παραγοντίσκου”

 2. …και έτσι λοιπόν , με τον τοπικό παραγοντίσκο απέναντι σου σκέφτεσαι….δεν μαζευόμαστε, οι διαφορετικώς σκεπτόμενοι, να πετάξουμε έξω όλους αυτούς που με την στήριξη των πολιτευτών, πήραν την εξουσία για να φτιαχτούν αυτοί και οι κολλητοί τους, σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι με έπαθλο την χώρα και την καταλήστευση της, άμα και την καταστροφή της…….;
  Και εκεί φίλε μου Γιάννη, αρχίζουν όλα!
  Γιατί για να πάρεις την εξουσία από αυτούς όλους που, καθρεπτίζεται πάνω τους η κοινωνία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ,πρέπει ή να γίνεις σαν και αυτούς, ή να γεράσεις …..περιμένοντας να αλλάξουν, από την μια οι νεοέλληνες που μεγάλωσαν με το life style και από την άλλη οι άνω των 60 που έμαθαν να ζητούν προσωπικές εξυπηρετήσεις από τον τοπικό βουλευτή και τον εκάστοτε δήμαρχο, δίνοντας την ψήφο τους αντιπαροχή….
  Και χάνει η μάννα το παιδί και το παιδί την μάννα……γιατί ούτε το ένα μπορείς ,ούτε το άλλο βέβαια.
  Και βγάζεις έντυπα και φωνάζεις Μακριδάκηδες , Χιόνηδες και άλλους σοφούς…και παίρνεις τις ρούγες και τα καντόνια , τις πλατείες και τα στενά, τα χωριά και την πόλη και μιλάς, εξηγείς, φέρνεις παραδείγματα, διοργανώνεις εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις ,ποδηλατάδες, [όταν κανείς δεν μιλούσε για ποδήλατα στην χώρα!], βιβλιοπαρουσίες, βγάζεις και άλλα έντυπα πιο επιμελημένα και και και…
  Και κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι τους παίρνει 10-15-20 χρόνια για να καταλάβουν ,αν καταλάβουν, ότι το μοντέλο «άρπαξε να φας και κλέψε να ‘χεις», δεν περπατά.
  Αλλά δεν καταλαβαίνουν πιο μοντέλο είναι το συμβατό με την ζωή την φύση και τον άνθρωπο, γιατί αλλιώς τους τα έμαθαν τόσα χρόνια.
  Και είναι και οι πρώην που δεν τα παρατάνε έτσι απλά γιατί το μέλι είναι γλυκό, και αυτοί έχουν γεμίσει τα πιθάρια τους καλά και δεν τους μέλλει αν θα χαλάσουν και λίγο, μήπως και ξαναρπάξουν την μελοκαρέκλα.
  Και βέβαια είναι και οι «τυφλοί», οι απεγνωσμένοι, και
  οι ανόητοι, που της εξουσίας την καρέκλα προσκυνάνε
  και προσκολλούνται στου αρχηγού τους το κενό,
  Μήπως αρπάξουν κανα κόκαλο με ξύγκι και
  Ροβολήσουν να το γλείψουν στο στενό….
  Και κει που λες αϊ σιχτίρ, πιάνω ορεινό και λήξης…
  Το ξανασκέφτεσαι, άντε λίγο ακόμη, θα γνωρίσουμε και κανένα ομοτρελλογάλακτο, να δούμε που θα πάει ,πας λίγο παρακάτω μέχρι που βρίσκεις την μπουλντόζα με το αφεντικό της να σου λέει «εσύ θα σώσεις την Ελλάδα;» και αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πέρασε μια μέρα και πέρασαν καμιά δεκαπενταριά χρόνια………και….

  Να σαι καλά από ξυλόκαστρο μεριά…..[με μικρό ξ, γιατί ξύλο δεν υπάρχει, μόνο τσιμέντο και αυτοκίνητα…]..
  ..αλάτι στην ντομάτα σου
  μέλι στο ζυμωτό σου…γειά Λ. – Γ.

 3. Pingback: Φούιτ.gr — Ελλάς αποίκων ιθαγενών… Του Γιάννη Μακριδάκη

 4. Ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι ο πραγματικός πλούτος είναι αυτές οι πέτρες, τα βράχια, οι πηγές, γιατί δεν τ΄αφήνουν ήσυχα επιτέλους;
  Αν θέλουν να βγάλουν μεροκάματο ας αρχίσουν να γκρεμίζουν όλες τις αυθαίρετες κουτσουλιές όπως γράφεις κι εσύ, που ξεφύτρωναν όλα τα χρόνια της λαμογιάς, ανεξέλεγκτες και κακόγουστες – πραγματική ασχήμια – σ΄αγρούς, λόφους και πλαγιές.
  Ολόκληρη η περιοχή της Βόρειας Χίου είναι τόσο μοναδικά όμορφη κι αλησμόνητη, έτσι όπως τη γνωρίσαμε ανέγγιχτη από τη λαίλαπα της τσιμεντοποίησης
  Πολύτιμη και σπάνια…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>