Στιγμιότυπα και συμπέρασμα ταξιδιού

Οι αξιοσημείωτες στιγμές του ταξιδιού άρχισαν με το καλημέρα. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο και κατεβαίνοντας στην αποβάθρα του τρένου, έρχεται μια κυρία που έσερνε δυο μεγάλες βαλίτσες, η οποία είχε φτάσει μόλις από Κομοτηνή, όπου ζει κι εργάζεται, όπως με πληροφόρησε κατόπιν, με κοιτάζει με το κεφάλι λοξά και με ρωτάει αν είμαι εγώ. Ομολογώ ότι τρόμαξα. Λέω μέσα μου, Γιάννη, βάλε με το νου σου ποιοι άλλοι μπορούν να σε αναγνωρίσουν, αγχώθηκα με την σκέψη αυτή ο χωρικός, και χώθηκα αμέσως στον συρμό του προαστιακού για να πάω όσο γίνεται πιο γρήγορα στον Ισθμό, όπου θα με περίμενε ο Μιχάλης για να με πάει στο Ναύπλιο.

Φτάνοντας στο Ναύπλιο ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση όταν είδα το Φουγάρο. Ένας χώρος υπέροχος. Παλαιό εργοστάσιο κονσερβοποιίας χυμού ντομάτας, το οποίο η κ. Κυριακοπούλου αναπαλαίωσε με σεβασμό απόλυτο και πολύ γούστο. Γνώρισα την ίδια και τους συνεργάτες της, είδα φίλους που είχα χρόνια να δω, συνάντησα από κοντά νέους διαδικτυακούς φίλους και αναγνώστες που μου κάνανε γλυκά δώρα βιβλία, χειροποίητες κατασκευές και σπόρους δειλινού για μοσχομυριστές καλοκαιρινές νύχτες. Στο Ναύπλιο βρέθηκα και με τον Δημήτρη Γ., παλιό μου γνώριμο, ο οποίος με πληροφόρησε για το Ελπιδοχώρι, την οικοκοινότητα που ετοιμάζουν κι ένιωσα για ακόμα μια φορά πως η επανάσταση έχει αρχίσει ήδη, λαμβάνει χώρα μέσα μας, καθημερινά και σε περισσότερους, και θα ρθει μια μέρα που όλοι πια θα μαστε διαφορετικοί κι απλά το σκηνικό θα αλλάξει. Κάθε τόπος και πυρήνες ανθρώπων που εργάζονται για την διάδοση της εσωτερικής μας επανάστασης.

Το ίδιο ένιωσα και στο Ξυλόκαστρο. Ο Ανδρέας και οι φίλοι που με φιλοξένησαν, άνθρωποι με σαφή πολιτική άποψη και στάση ζωής, έχουν εδώ και χρόνια συστήσει ανεξάρτητη και ακομμάτιστη Δημοτική Κίνηση, έχουν εκλεγμένο σύμβουλο στον Δήμο, διοργανώνουν πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις, υποστηρίζουν την αποανάπτυξη και τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, αντιστέκονται και μάχονται καθημερινά για την αλλαγή όλων μας και την μετάβασή μας στην πολιτική αξιοπρέπεια. Μια σοβαρή και δεμένη ομάδα ανθρώπων, που όμοιά της θα ήταν εξαιρετικό να υπήρχε σε κάθε Δήμο. Μεγάλη ελπίδα η Συμπολιτεία στο Ξυλόκαστρο.

Τις επόμενες μέρες στην Αθήνα συνάντησα επίσης εξαιρετικούς ανθρώπους και ομάδες. Από τους δραστήριους Ψυχικιώτες που μέσα από τις Ομπρέλες οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης και λογής εκδηλώσεις, μέχρι τους συνεταιριστές του Θαλείν στο Νέο Ηράκλειο, μέχρι αναγνώστες των βιβλίων μου, μέχρι φίλους που είχα να δω από προηγούμενες εκδηλώσεις, μέχρι την Μαριλένα Π., η οποία ένιωσα πως αποτελεί το πρώτο μου λογοτεχνικό τέκνο (μιας και όπως έμαθα θα εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, το οποίο μου είχε κάποτε εμπιστευθεί σε χειρόγραφο) και χάρηκα τόσο παρόλο που είναι όλο αυτό η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι …μεγαλώνω!. Θα σας πως κάποια στιγμή περισσότερα για την Μαριλένα Π. αρκεί να μου δώσει την άδεια ή να γράψει εκείνη κάτι τις για να το δημοσιεύσω εδώ, να μας πει την ιστορία όπως εκείνη την ένιωσε.

Συνάντησα επίσης την αγαπημένη μου κυρία Μάνια, τον άνθρωπο που με επέλεξε ως “συγγραφέα”, που διάβασε το πρώτο μου χειρόγραφο. Στο σπίτι της την επισκέφθηκα, μιας και το γραφείο της στο Βιβλιοπωλείο της Εστίας δεν υπάρχει πια, είχα να την δω πάνω από ένα χρόνο, κι είχαμε μια συγκινητική, γεμάτη αγάπη συνάντηση.

Τέλος, συνάντησα πολλούς ανθρώπους που ήρθαν στις εκδηλώσεις. Γελάσαμε, μιλήσαμε, προβληματιστήκαμε, γνωριστήκαμε. Τους ευχαριστώ όλους για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν διαβάζοντας τα βιβλία μου και συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις.

Είμαστε πάρα πολλοί και σιγά σιγά γνωριζόμαστε, δικτυωνόμαστε, συνεργαζόμαστε, αλλάζουμε το τοπίο. Καλή δύναμη σε όλους.

Be Sociable, Share!

One thought on “Στιγμιότυπα και συμπέρασμα ταξιδιού

  1. Ναι,μπράβο! Φτέψ’τά δειλινά στο περβόλι και καλόν καιρό σου κάνει:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>