Οι μεταξοσκώληκες και ο μερακλής Φραγκούλης

Προτού βγάλουν φύλλα οι μουριές, σκάσανε τα αυγά και βγήκανε οι μεταξοσκώληκες. Καλά που θυμήθηκα να τα ψάξω. Όλο το χειμώνα τα είχα μέσα σε ένα κουτί, χωμένο κάπου και είπα να το ξεχώσω και να τα βάλω σε σημείο όπου θα μπορώ να τα ελέγχω καθημερινά, τώρα που μπήκε η άνοιξη και όπου να ναι θα εκκολαφθούν. Δεν περίμενα όμως ότι θα έβλεπα ήδη τα μικρά, σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας, μαύρα σκουληκάκια να είναι ήδη έτοιμα και να ψάχνουν απεγνωσμένα για τροφή.

Άρχισα κι εγώ να ψάχνω απεγνωσμένα για μουρόφυλλα αφού η μεγάλη μουριά που έχω έξω από το σπίτι είναι ακόμα πετσί και κόκαλο. Μονάχα κοιτάζοντάς την προσεκτικά μπορούσες να δεις κάποια μικρά φυλλαράκια που μόλις έσκασαν και κάποια μπουμπουκιάσματα που μαρτυρούν πως έρχεται η περίοδος της πλούσιας φυλλωσιάς της. Πήγα και σε ένα άλλο χωράφι και βρήκα μια μουριά με περισσότερα τρυφερούδια πάνω της.

Έκοψα μερικά και τα έβαλα στο κουτί. Η δύναμη και η πρόνοια της φύσης λειτούργησαν αμέσως. Ένα ένα τα μικρά μαύρα σκουληκάκια άρχισαν να μαζεύονται πάνω σε αυτές τις υποψίες φύλλων. Ένστικτο αυτοσυντήρησης. Το θαύμα της φύσης.

Από αύριο άλλη μια δουλειά προέκυψε. Η αναζήτηση φύλλων μέχρι να φουντώσει η μεγάλη μουριά

Όποιος έχει κοντά του μουριές και θέλει μεταξοσκώληκες ας μου γράψει να του στείλω αυγά την επόμενη περίοδο. Τον τρόπο τον ξέρετε πια. Ένας φάκελος με γραμματόσημο για να σας τον επιστρέψω γεμάτο! Στους εντός Χίου μπορώ να δώσω και μεταξοσκώληκες σε λίγες μέρες που θα μεγαλώσουν. Αλλά να τους στείλω ταχυδρομικώς, προφανώς δεν γίνεται.

 

 

Εδώ και κάμποσες μέρες προσπαθώ να ηχογραφήσω τον Φραγκούλη τον δεντροβάτραχο, που είναι ο αφανής ήρωας της νουβέλας Του Θεού το μάτι, και να τον ανεβάσω εδώ, δώρο στους αναγνώστες αλλά όσο κι αν περίμενα με το δάχτυλο στο rec, κρυμμένος πίσω από τα ανθισμένα μπρόκολα να μιλήσει αυτός από τη νεραντζιά όπου ζει και βασιλεύει, τόσο δεν έβγαζε άχνα.

Μιλούσε μονάχα κάτι στιγμές ανύποπτες, που δεν ήμουν καθόλου έτοιμος για να την κάνω την δουλειά κι από μέσα μου τον έβριζα τον κερατά που με δουλεύει κατ’ αυτό τον τρόπο.

Σήμερα το απόγευμα ανακάλυψα ένα μικρό ραδιοφωνάκι και, πώς μου ‘ρθε, το έβαλα να παίξει και το κρέμασα από ένα κλαρί της πορτοκαλιάς, να το ακούω μες στο χωράφι όση ώρα δουλεύω. Στα fm δεν έπιανε τίποτα. Φανταστείτε σε τι άκρη του κόσμου είμαστε. Νέκρα. Στα μεσαία όμως έπιανε κάτι τουρκικά κανάλια και ένα ελληνικό, την έρα σπορ. Ό,τι πιάνει, καλό είναι, είπα και το έβαλα έξω φωνή να παίζει.

Κι εκεί που τραγουδούσε ο Στράτος Διονυσίου ας είχα το κουράγιο στη γειτονιά σου να μην ξαναρχόμουνα, να σου ο Φραγκούλης ο μερακλής και άρχισε κι αυτός το τραγούδι του. Κερατά, λέω, τώρα θα σε φτιάξω. Κλείνω αμέσως το ραδιοφωνάκι και ακούστε την υπέροχη φωνή του όσα δευτερόλεπτα τον πρόλαβα να τραγουδάει α καπέλα. Σας τον αφιερώνω:

Ηχογράφηση

IMG_1333

 

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Οι μεταξοσκώληκες και ο μερακλής Φραγκούλης

    • Ωραία φωνή ο Φραγκούλης! Κι από στυλ, σκίζει!
      Φαντάζομαι τι γίνεται εκεί, όταν πιάνουν το τραγούδι όλοι οι τραγουδιστάδες που τριγυρνούν στα περιβόλια
      Μετά από βροχή μάλιστα, τραγουδάει η ίδια η γη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>