Καμιά θυσία για το ευρώ

Φουσκωμένη νοτιαδούρα πάλι σήμερα. Εκεί που κάνει πως θα ρίξει λίγο νεράκι, ξαφνικά βγαίνει ο ήλιος. Μάρτης παιχνιδιάρης.

Βγήκα το πρωί και περπάτησα στην παραλία. Μόνο η αίσθηση του ανέμου στο πρόσωπο και ο ήχος της αφρισμένης θάλασσας υπήρχαν. Ούτε κρίση, ούτε ευρώ, ούτε τρόικες

Ύστερα τράβηξα για το περιβόλι. Ανθισμένες οι μηλιές, μπουμπουκιασμένες οι πορτοκαλιές και οι μαντερινιές. Μονάχα η αίσθηση του λεπτού τους αρώματος και οι ήχοι των μελισσών υπήρχαν. Ούτε κρίση, ούτε ευρώ, ούτε τρόικες.

Στο τέλος πήγα στο χωράφι. Τα πρώτα κουκάκια σκάσανε μύτη πάνω στις μάνες τους, μια γειτονιά μαρουλάκια φύτρωσαν μόνα τους από σπόρο περσινό, τα ρεβύθια φυτρώνουν και πετάνε μπόι, το ίδιο και τα φασόλια. Ντομάτες, κολοκύθια, ξυλάγγουρα, μελιτζάνες, πιπεριές, τα φυντάνια όλα κορδώνονται μέσα στο σπορείο και προσπαθούν να φτάσουν τον ήλιο. Οι γάτες ξαπλωμένες στα χόρτα απολαμβάνουν κάποιες αχτίδες που ξεπέφτουν πότε πότε ανάμεσα στη συννεφιά. Κάθισα στη γη κι όλα γύρω μού μιλούσαν. Μου λέγανε πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Κυρίως δεν υπάρχει κρίση, ευρώ και τρόικες.

Τότε ήταν που χτύπησε το τηλέφωνο και άκουσα μια φίλη από το κέντρο της Αθήνας που αγωνίζεται ακόμα, όπως λέει, για να επικρατήσει η Αριστερά εντός του Σύριζα. Ούτε μια θυσία για το ευρώ, αυτή μού είπε ότι είναι η θέση της πολιτικής τους ομάδας.

Της είπα ότι βαυκαλίζεται. Διότι κάθε μέρα που περνά έτσι, θυσία στο ευρώ γίνεται. Και οι μέρες είναι μοναδικές κι ανεπανάληπτες.

Της είπα ότι προέχει ο αγώνας ενάντια στο υπερόπλο του νεοναζισμού, το ευρώ, και ύστερα ο αγώνας για να γίνει Αριστερό κόμμα ο Σύριζα.

Νομίζω ότι κατάλαβε αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να απεγκλωβιστεί, όπως πολλοί άλλοι φίλοι. Ούτε καν τώρα που αποδομήθηκε πλήρως η μεσοβέζικη πολιτική τής δήθεν διαπραγμάτευσης εντός ευρώ, την οποίαν η ηγεσία τους συνεχίζει να πρεσβεύει.

Ξάπλωσα ανάσκελα στη γη μόλις κλείσαμε το τηλέφωνο κι έχωσα το κεφάλι μου μέσα στις ξινίθρες. Εκτός από τους ανεπαίσθητους ήχους της κίνησης των φυτών στο αεράκι, δεν υπήρχε πάλι τίποτε άλλο γύρω μου. Ούτε κρίση, ούτε ευρώ, ούτε τρόικες. Ούτε βέβαια καμιά θυσία για όλ’ αυτά. Η Φύση συνεχίζει τη ζωή δίχως να ενδιαφέρεται για των ανθρώπων την ανοησία. Είναι πολύ μικροί για να την υποτάξουν

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Καμιά θυσία για το ευρώ

  1. Στη φύση δεν υπάρχει καλό και κακό,υπάρχει το απόλυτο καλό.Οτι δέν είναι καλό για την φύση,δεν έιναι καλό για τον άνθρωπο.”Π.Μανίκης”

  2. Κι όμως, η φύση είναι μόνιμα σε κρίση.
    Και κρίση σημαίνει αλλαγή. Η φύση είναι συνεχώς σε αλλαγή, αλλά ζει και με συνέπεια. Έχει σταθερές αξίες, που τις υπαγορεύει η ίδια η ζωή της. Τίποτα δεν μένει το ίδιο, τα πάντα ρει… Αυτό είναι η ζωή, αυτό είναι και η φύση, και αυτό θα έπρεπε να είναι και ο άνθρωπος που “ζει” μέσα σ’ αυτήν. Αλλά ο ανθρωπάκος θέλει τα δεδομένα… Θέλει κάθε μέρα να περνάει και να μη ζει την αλλαγή της φύσης, την κρίση της φύσης (και της φύσης του), αλλά να κοιμάται και να ξυπνάει στα ίδια, στα “καλά και συμφέροντα”. Αλλαγές μόνο επιφανειακά. Στη μόστρα.Ούτε μέσα του ούτε στο περιβάλλον του. Κι αλλάζει μόνο αν αναγκαστεί. Ε, ήρθε η ώρα. Να κάνει ένα αναγκαστικό βηματάκι… Να δούμε αν θα το κάνει προς τα πίσω ή προς τα μπρος. Δυστυχώς, όταν αλλάζει ο άνθρωπος, κάνει πρώτα μια βουτιά προς τα πίσω, σαν να παλλιμπαιδίζει ιστορικά. Και μετά κάνει ένα βηματάκι μπροστά. Αν επιβιώσει. Ότι επιβιώσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>