Προς πρώην συναγωνιστές

Δεν συμφωνούν με τις απόψεις μου περί Σύριζα κάποιοι φίλοι και αγαπημένοι. Είναι οπαδοί του δόγματος “θα συμμαχήσουμε και με τον διάβολο προκειμένου να….” , πράγμα που ούτε το ‘κανα ούτε θα το κάνω διότι με ανατριχιάζει και μόνο η σκέψη.

Τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από απλά αγαπητοί. Στις προηγούμενες εκλογές κόσμος και κοσμάκης τάχθηκε με τον Σύριζα για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Οι Αριστεροί πολίτες επειδή διέκριναν ότι ήταν η μόνη ευκαιρία να απελευθερωθούμε από την πολιτική των Μνημονίων και να εκδιώξουμε τις Τρόικες. Ο Σύριζα δεν βγήκε πρώτο κόμμα για κάποιους λόγους, εντός των οποίων κατά την γνώμη μου είναι και το ότι δεν θέλησε να βγει πρώτο κόμμα αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη.

Και για ποιον σημαντικό λόγο οι Αριστεροί πολίτες ψήφισαν Σύριζα και όχι ας πούμε ΚΚΕ ή Ανταρσία; Διότι τότε υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι είναι εφικτό να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ότι αν η Ελλάδα έκανε την αρχή τότε, με μια αριστερή κυβέρνηση, θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για αριστερή στροφή στον ευρωπαϊκό νότο και να αναγκάσει έτσι την Γερμανία σε αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αριστεροί πολίτες, οραματιστές μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης και όχι μόνο μιας οικονομικής ένωσης, διέβλεψαν μια ελπίδα να αχνοφέγγει τότε, στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και ψήφισαν μαζικά τον Σύριζα που την εξέφραζε με δυναμική πρώτου κόμματος, ω του θαύματος.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει όλα και κυρίως ο Σύριζα. Αυτό που φαίνεται πεντακάθαρα είναι ότι όχι την Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει ο Σύριζα αλλά ούτε στο ελάχιστο την ελληνική κοινωνία της κρίσης να ριζοσπαστικοποιήσει. Αυτό που αλλάζει με τρομερή ευκολία καθημερινά είναι την ίδια του την πολιτική υπόσταση, κάνοντας συστημική στροφή και προσπαθώντας να κερδίσει ψήφους από την συντηρητική δεξαμενή της κοινωνίας. Έτσι έχει πολλές φορές φτάσει στην αυτογελοιοποίηση αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει μπερδευτεί τόσο μες στις αντιφάσεις του, που ούτε πειστική πρόταση διακυβέρνησης μπορεί να αρθρώσει μιας και υποστηρίζει τελείως αντιφατικά πράγματα προς άγραν ψήφων από παντού. Υποστηρίζει τους απεργούς αλλά και τους νοικοκυραίους, υποστηρίζει τους μπάτσους αλλά και τους δαρμένους από τους μπάτσους, υποστηρίζει τις επενδύσεις αλλά και τους διαμαρτυρόμενους ενάντια σ’ αυτές, υποστηρίζει, τέλος το ευρώ, αλλά όχι τα Μνημόνια παρόλο που είναι ορατό και από τον πλέον αδαή ότι το ευρώ μόνο με Μνημόνια μπορεί να υπάρχει και να επιτελεί τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από την γερμανοποίηση της Ευρώπης και την μετατροπή των λαών σε φθηνούς εργάτες, την μετατροπή των χωρών σε αποικίες, βιομηχανικές ζώνες, χαβούζες και μπαταρίες της Γερμανίας.

Μέσα σε αυτές τις αντιφάσεις του παλεύοντας καθημερινά ο Σύριζα, είναι φανερό πια πως αποτελείται όχι από δυο τάσεις αλλά από δυο κόμματα (ένα πασοκογενές κι ένα αριστερό) τα οποία κρατάει προσωρινά ενωμένα η φρούδα ελπίδα εξουσίας και η φασιστική διακυβέρνηση Σαμαρά.

Επομένως, αφού Ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση και πιθανότητα να δούμε, αφού ο ρόλος του καταλύτη για αλλαγές στην Ευρώπη, τον οποίον μπορούσε να διαδραματίσει ο Σύριζα το περασμένο καλοκαίρι έχει εκλείψει τελείως, αφού ο Σύριζα έχει εκφυλιστεί και έχει χάσει τον όποιο ριζοσπαστισμό του προσπαθώντας να εκφράσει τον κάθε πικραμένο του πασόκ και της νδ, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Αριστερούς πολίτες από το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτό το μόρφωμα για να μη βρεθούν και απολογούμενοι στον εαυτό τους μια των ημερών.

Και όσοι εκ των συντρόφων έχουν την έγνοια και λένε πως δεν φεύγουν για να μην αφήσουν τον Σύριζα στα χέρια των ”άλλων” και πως αν φύγουν εκείνοι, θα μείνουν και θα καπηλευτούν το κόμμα “αυτοί που δεν το δικαιούνται”, αλλά και πως παραμένουν μέσα για να μην αφήνουν να γίνεται δεξιά στροφή κλπ, το μόνο που έχω να τους πω είναι πως βαυκαλίζονται και πως θα ‘ρθει σύντομα η μέρα, αν συνεχίσουν έτσι, που θα γίνουν Κουβέληδες στη θέση του Κουβέλη και θα την υποστηρίζουν με σθένος ακόμα και αυτή τους την εξέλιξη.

Be Sociable, Share!

32 thoughts on “Προς πρώην συναγωνιστές

 1. Η λογική κατανίκησε τον ανέξοδο βερμπαλισμό και τον φτηνό λαϊκισμό.

 2. ””Και όσοι εκ των συντρόφων έχουν την έγνοια και λένε πως δεν φεύγουν για να μην αφήσουν τον Σύριζα στα χέρια των ”άλλων” και πως αν φύγουν εκείνοι, θα μείνουν και θα καπηλευτούν το κόμμα “αυτοί που δεν το δικαιούνται”, αλλά και πως παραμένουν μέσα για να μην αφήνουν να γίνεται δεξιά στροφή κλπ ”””’ Πόσο αστείο μου φαντάζει σκεπτόμενος ότι αυτά έρχονται απο το στόμα τους.Αυτών που πραγματικά ειναι το σάπιο στοιχείο του Συριζα.Ειναι το ιδιο επικίνδυνη με τα σαπεια στοιχειά των άλλων κόμματων,αν οχι περισσοτερο.Γιατι αυτοι ειναι πραγματική γιάφκα.Ειναι ο λογος που δεν θα ξαναψηφίσω Συριζα.ισως θα πρεπει να τους ευχαριστησω κιολας!

 3. Γράφετε: “να γυρίσουν την πλάτη…, να φύγουν…”
  Η αστική δημοκρατία λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο μέσω της κομματικής εκπροσώπησης
  Όσοι φεύγουν, πού θα προσανατολιστούν; Πώς θα εκφραστούν οι αριστεροί πολίτες στη βουλή; Δεν υπάρχει ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και φίμωσης της αριστερής φωνής; Διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση;

   • Είναι επιτακτική ανάγκη να εκπροσωπηθούν στη βουλή τα κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στο ξεπούλημα της Ελλάδας. Πλέον ο αγώνας δεν γίνεται για τα μικρά ή τα μεγάλα συμφέροντα της κάθε συντεχνίας, του κάθε κλάδου αλλά για κάτι που μάς ξεπερνάει, για το μέλλον αυτού του τόπου χάρη στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε αυτόνομοι και με αξιοπρέπεια. Η ελληνική γη βγαίνει κυριολεκτικά στο σφυρί και αν δεν γίνουν άμεσες ενέργειες, σύντομα θα ιδρύονται σύλλογοι για την προάσπιση των δικαιωμάτων των διωκομένων ιθαγενών

 4. Μπράβο! Μου ‘ρχεται αυθορμήτως να σου πω το γιαγιαδίστικο “Ν’αγιάσει το στόμα σου”!
  Μια ζωή ανέστιοι,συνηθίσαμε.(?) Θα το φτιάξουμε σιγά-σιγά μόνοι μας το ‘πολιτικό’ σπίτι μας (πετραδάκι-πετραδάκι, που λέει και το άσμα)? Θα φανεί.

 5. Pingback: Προς πρώην συναγωνιστές | contramee

 6. 13/12/12 newsbomb.gr Συναντηση του ΚΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ με τον ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ…….Απαντηση του Κ.ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ…αν φυγετε,θα εκληφθει σα να μη θελετε να με ακουσετε……..Κατι που αναγκασε τον ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ να ξανακαθισει στην θεση του…………..Αλλα ενα κομμα που θελει να λεγεται Αριστερο,φαινεται βασικα απο τις επιλογες των ανθρωπων με τους οποιους συναναστρεφεται……Αν θελει ο ΣΥΡΙΖΑ να ειναι μαζι μας ας το δειξει με πραξεις…….Ας παρει αυτων τις ευλογιες και τοτε θα ειναι ετοιμο να καταλαβει την εξουσια.Εμας θα μας εχει απεναντι…..
  Ποσο δικιο εχεις με τα κειμενα σου Γιαννη.

  ΜΙ.ΤΡΙΑ

 7. Να μάθουμε να λέμε την άποψή μας ανοικτά αποδεχόμενοι τις όποιες συνέπειες. Καλά κάνεις και εκθέτεις τις σκέψεις σου για την πορεία του πιο ελπιδοφόρου εν μέσω της κρίσης αριστερού εγχειρήματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι σκέψεις σου δείχνουν ότι κρίνεις την πολιτική με όρους ηθικής, που σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις την πολιτική.

  Πώς οι Έλληνες θα αλλάξουν την Ευρώπη; Οι Έλληνες ψηφίζουν στην Ελλάδα. Μα μέσω του θετικού παραδείγματος θα το κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του θα το κάνει. Σύμφωνοι. Άρα είναι το καινοφανές και το ριζοσπαστικό του πολιτικού του προγράμματος που θα ταρακουνήσει την Ευρώπη και θα δείξει τον δρόμο. Και ποιες είναι αυτές οι θέσεις τόσο νέες, και τόσο ριζοσπαστικές που θα ταρακουνήσουν την Ευρώπη; Πώς θα γίνει και μια ακόμη φορά όπως το ’17 (σύντροφέ μου) «η επανάσταση» θα ξεκινήσει από τον αδύναμο κρίκο της ευρώπης, αυτή τη φορά την Ελλαδίτσα μας..; Είναι οι ριζοσπαστικές θέσεις μας, η επαναστατική πολιτική πλατφόρμα μας. Και ποιες ήταν αυτές οι θέσεις; Πώς και πότε άλλαξαν;

  Ψυχραιμία.. αν θες να συζητήσουμε για πολιτική και πώς μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα να πούμε το τι μπορούμε να κάνουμε, ποιος θα το κάνει και πότε. Η πολιτική εξετάζει τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, τον πραγματικό εργαζόμενο, τι αυτός θέλει και τι μπορεί να κάνει. Μη βασίζεις την κρίση σου στην παρουσία του Τσίπρα σε εκδήλωση για τον Καραμανλή. Ρώτα: τι πραγματικά μπορεί να γίνει, ποιος και πώς θα το υλοποιήσει.

 8. Συναγωνιστή Γιάννη γειά σου.
  Επίτρεψέ μου την παραπάνω προσφώνηση γιατί για μένα -που είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ήσουν, είσαι και παραμένεις συναγωνιστής.
  Παραμένεις συναγωνιστής γιατί συνεχίζω να μοιράζομαι μαζί σου κοινές αγωνίες για το μέλλον του τόπου μας, κοινούς φόβους για όσα ζοφερά μας περιβάλλουν, κοινές λύπες για όσους μεγάλους ή μικρούς αγώνες χάσαμε αλλά και χαρές για αγώνες που κερδήθηκαν με τη συμβολή όλων μας από το μετερίζι που η ζωή και οι κοινωνικές ανάγκες μας έταξαν να υπηρετήσουμε.
  Θεμιτές οι όποιες γνώμες και απόψεις αποτυπώνονται, πιστεύω ότι είναι πάντα εποικοδομιτικές ανεξάρτητα του τρόπου που αυτές διατυπώνονται, είναι δε η ίδια η ζωή που τις δικαιώνει ή τις διαψεύδει στο διάβα της κοινωνικής εξέλιξης.
  Αμείλικτος ο χρόνος, κυλά γρήγορα, πότε δικαιώνοντας και πότε διαψεύδοντας προσδοκίες και ελπίδες που για εμάς τους αριστερούς δεν είναι άλλες από το αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Πλανήτη ολόκληρο προς ώφελος των κοινωνικά αδυνάτων και του περιβάλλοντος που βιάζεται και καταστρέφεται μέρα με τη μέρα.
  Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το όχημα, το πολιτικό εκείνο υποκείμενο που θα σπάσει τα δεσμά των μνημονίων και θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια άλλη πορεία, είναι το ζητούμενο που μέλλει να επιβεβαιωθεί στην πράξη μέσα από σκληρή διαπάλη πολιτικών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων ,ενάντια σε στερεότυπες αντιλήψεις,. απολυτότητες και υπεραπλουστευμένες βεβαιότητες.
  Βλέπεις Γιάννη παρήλθε ανεπιστρεπτί η εποχή των πολιτικών βεβαιοτήτων. Είναι η εποχή της ρευστότητας, της ελπίδας αλλά και του φόβου.
  Ως αριστεροί πρέπει να ατενίζουμε την ελπίδα αρκεί να μη μετατρέπουμε το φόβο σε βεβαιότητα και τελικά σε απογοήτευση.

 9. Πέφτεις σε μία αντίφαση. Στην αρχή λες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να βγει πρώτο κόμμα» στις εκλογές του Ιουνίου, -υποννοώντας ότι εσύ ήθελες- ενώ ταυτόχρονα λες ότι τώρα που προσπαθεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους για να γίνει 1ο κόμμα και κυβέρνηση, υποστηρίζεις ότι μεταλλάχθηκε. Πιστεύεις δηλαδή ότι μόνο με τους αριστερούς ψηφοφόρους μπορεί ένα κόμμα να βγει 1ο; (Διότι για ‘μένα οι αριστεροί ως ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι περίπου στο 25%).
  Εξήγησέ μου πώς μπορούν να συνυπάρχουν την ίδια στιγμή η ιδεολογική καθαρότητα με την προσπάθεια για κυβέρνηση.

 10. Pingback: Προς πρώην συναγωνιστές | ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 11. Το θέμα δεν είναι αν ο Σύριζα παρέκκλινε από τους στόχους που είχε βάλει και για τους οποίους ψηφίστηκε από μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων, αλλά αν υπάρχει ελπίδα να σωθεί η παρτίδα και η πατρίδα μέσα από εκλογές και κόμματα.

  Εγώ, όπως και πολλοί ακόμη σαν κι εμένα, πρώτη φορά ψήφισα κόμμα εντός βουλής κι αυτό δεν το έκανα γιατί πίστεψα ότι ο Σύριζα θα μπορούσε εκπληρώσει όσα υποστήριζε, αλλά για να αποφύγω τη φασιστική κυβέρνηση που δυστυχώς ήρθε.

  Κανένα κόμμα δεν μπορεί να φέρει τόσο μεγάλες αλλαγές σαν κι αυτές που οραματιζόμαστε οι περισσότεροι. Οι λόγοι είναι απλοί και γνωστοί. Αλλαγές μέσω εκλογών δεν γίνονται, γιατί όλα τα κόμματα λίγο πολύ παίζουν το γνωστό παιχνίδι της καρέκλα.

  Για να έχει αξία η ψήφος θα πρέπει το κόμμα που ψηφίζεις να πάρει πάνω από 3%… κι φυσικά πρέπει να επιλέξεις μόνο από αυτούς που έχει αποφασίσει το κάθε κόμμα (με τι είδους κριτήρια άραγε;) να είναι στο ψηφοδέλτιο του. Αυτό έχει σαν συνέπεια όλα τα κόμματα να έχουν γεμίσει με ηθοποιούς, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, δημοσιογράφους και αποτυχημένους δικηγόρους και γιατρούς.

  Αυτοί είναι οι πιο άξιοι και πιο ικανοί της κοινωνίας; Όχι βέβαια! Απλά αυτοί πουλάνε… αυτοί μαζεύουν ψηφαλάκια και με αυτούς θα συνεχίσουν να έχουν λόγω ύπαρξης τα κόμματα και παχυλούς μισθούς οι αιώνιοι βουλευτές όλων των κομμάτων.

  Χέστηκαν για το λαό… χέστηκαν για τα προβλήματα τα του… Εταιρείες είναι τα κόμματα και λειτουργούν με αυτά τα κριτήρια. Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά κόμματα…. υπάρχουν μόνο βουλευτικές αποζημιώσεις και κρατικές επιχορηγήσεις.

  Αν δε σταματήσουμε να λειτουργούμε γηπεδικά, περιχαρακωμένοι από ψεύτικες ιδεολογίες και χρωματιστά λάβαρα αυτό το θέατρο του παραλόγου θα διαιωνίζεται!!

 12. Φίλε Γιάννη προβληματισμούς σαν τους δικούς σου έχω και θέλω να έχω κι εγώ, θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάποια πράγματα.

  Όταν εγώ υποστηρίζω τους απεργούς νοικοκυραίους σου φαίνομαι γελοίος; Διαδηλώνω, συμμετέχω σε δομές αλληλεγγύης, επισκέπτομαι αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αλλά απ’ την άλλη έχω και 2 παιδάκια, προσπαθώ να τα βγάλω πέρα στην δύσκολη καθημερινότητά μου, να κάνω τα ψώνια μου, να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς μου, να σιδερώσω, να απλώσω κλπ. Τι είναι αυτό που σε φέρνει απέναντι ή μακρυά μου; Το ότι είμαι απεργός ή το ότι είμαι ΚΑΙ νοικοκυραίος;

  Επίσης να ξέρεις πως κι εγώ θεωρώ πως δεν είναι κάποια λύση να κοπούν οι μισθοί των μπάτσων. Είμαι με όλους τους εργαζόμενους. Ακόμη κι αυτούς που η ζωή τους έφερε να κάνουν από λίγο έως καθόλου παραγωγικές δουλειές. Πήγα όταν κάλεσε η ΕΘΕΛ, πήγα όταν κάλεσαν οι ναυτεργάτες, πήγα όταν κάλεσαν οι μετρατζήδες, πήγα όταν κάλεσαν οι δάσκαλοι των παιδιών μου, πήγα όταν κάλεσαν οι νοσοκόμες. Και φυσικά είμαι και υπέρ του να παίρνουν όλοι, μαζί και οι μπάτσοι, μισθούς που θα τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Έχω φάει γκλομπιά, έχω φάει (πολλά) χημικά αλλά ούτε είναι τα ΜΑΤ οι μόνοι μπάτσοι (υπάρχει και πολύς κόσμος στα σώματα ασφαλείας που καθημερινά παλεύει με αξιοπρέπεια και αίσθηση ευθύνης) ούτε θεωρώ πως με 200 ευρώ θα με καταστέλλουν μαλακότερα. Κι αυτό γελοίο; Μπορεί, τι να πω;

  Τώρα όσον αφορά τις επενδύσεις, θα με βρεις κι εμένα προβληματισμένο. Δεν είμαι όμως αναφανδόν κατά. Επένδυση μπορεί να κάνει και μια χώρα από μόνη της για το συμφέρον του λαού. Αυτό όμως είπε κι ο Τσίπρας στο Ίδρυμα Καραμανλή. “Κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνον από το Δημόσιο και ειδικά από τη δημόσια διοίκηση” είπε. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τις θείες από το Σικάγο. Επίσης είσαι κατά όλων των ιδιωτικών επενδύσεων; Και κατά του να ανοίξει κάποιος ένα ψιλικατζίδικο ή ένα ταβερνάκι; Να τα κάνουμε όλα κρατικά; Δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά ξέρω πως υπάρχουν πολλοί από τον αναρχικό χώρο πχ που θα ασκήσουν κριτική σε αυτό “από τα αριστερά” και δεν μου φαίνεται καθόλου γελοίο αυτό.

  Τέλος να σου πω πως δεν νιώθω καθόλου Κουβέλης στη θέση του Κουβέλη. Στη διάρκεια της διαμάχης όταν ο Κουβέλης ήταν ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν από τους πιο ένθερμους επικριτές του. Η φυγή του έφερε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση και το πλατύτερο αγκάλιασμα του εγχειρήματος από τον κόσμο. Φαντάσου να είχαμε κάνει ως “θεματοφύλακες του ριζοσπαστισμού” πίσω ή να είχαμε φύγει εμείς, σε τι κατάσταση θα ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι συσχετισμοί στην κοινωνία. Θα ήταν μεγαλύτερη η… ριζοσπαστικάδα; Η πολιτική δεν ασκείται με το ριζοσπαστικόμετρο του προφίλ αλλά με τις πράξεις και τις θέσεις.

  Δες τι είπε ο Τσίπρας, που υποτίθεται εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεγαλύτερο βαθμό στο Ίδρυμα Καραμανλή αλλά και τι είπε λίγο αργότερα στην αντιφασιστική στη Νίκαια και πες μου αν είναι κομφορμιστικά ή ριζοσπαστικά. Πες αν και πού διαφωνείς με αυτά. Πες σε παρακαλώ πού έγκειται η αυτογελοιοποίηση και η απώλεια του ριζοσπαστισμού. Για να καταλάβουμε και το γιατί μας αποχαιρετάς ενώ καλά καλά (θεωρώ πως) δεν μας ξέρεις και μας αδικείς.

  Να είσαι καλά.

 13. Να στε καλά για το ενδιαφέρον σας και για τον χρόνο που αφιερώσατε να γράψετε εδώ τις απόψεις και τα σχόλιά σας.
  Δεν περίμενα να δημιουργήσει τόση αναστάτωση η ανακοίνωσή μου ότι ουσιαστικά ξεγράφω τον Σύριζα, μιας και ως τώρα κανένα από τα πολυάριθμα άρθρα μου με προτάσεις προς το εν λόγω κόμμα δεν έτυχε ουδεμίας ανταπόκρισης, δείγμα κι αυτό της πρεμούρας για ψάρεμα σε θολά δεξιά νερά.
  Ως πολιτικό ον με σταθερές και μη διαπραγματεύσιμες αξίες, ως άνθρωπος σε διαρκή εικοσαετή σχεδόν δράση για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου του τόπου μου, ως χαρακτηρισμένος “τροχοπέδη στην ανάπτυξη” από τους αναπτυξιολάγνους που έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάντια και συνεχίζουν ακάθεκτοι, το μόνο που έχω να πω και θέλω να το σεβαστείτε, είναι ότι νιώθω πως αυτό το κόμμα που πάει να δημιουργηθεί και λέγεται Σύριζα δεν με εκφράζει ούτε στο ελάχιστο διότι κάνει εκπτώσεις αξιοπρέπειας καθημερινά, κάτι που δεν αρμόζει στην Αριστερά.
  Δικαίωμα του καθενός είναι να κάνει ότι δεν βλέπει ή να βλέπει αλλά να εκτιμά πως όλο αυτό συμβαίνει για να έρθει το κόμμα πρώτο και να αναλάβει την κυβέρνηση για να αλλάξει τον κόσμο. Εγώ τέτοιες αυταπάτες δεν έχω. Προτιμώ στάση αδιαπραγμάτευτη κι ας είμαι στην απέξω. Αριστερό ηγέτη που συμμετέχει σε εκδηλώσεις ελληνοαμερικανικών επιμελητηρίων και ιδρυμάτων του κάθε εθνάρχη, δεν τον αποδέχομαι. Ας ριζοσπαστικοποιήσει πρώτα τον θεσμικό του ρόλο καθιστώντας σαφές ότι πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμμετέχει σε ηλιθιότητες του χειρίστου είδους σαν αυτές, κι ύστερα ας δηλώνει Αριστερό κόμμα. Το να γίνεις αποδεκτός από την κοινωνία των νοικοκυραίων που ψήφισαν τρόικα και από τα αφεντικά της Ευρώπης και του πλανήτη για να ανέλθεις στην κυβερνητική καρέκλα, μόνο Αριστερά δεν είναι. Τα λόγια δεν λένε τίποτα. Εξάλλου και οι άλλοι λόγια λένε και τα αλλάζουν την επόμενη ώρα. Η πράξη μετράει και η στάση ζωής και πολιτικής. Αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει άλλη πνοή στον ελληνικό πολιτικό βίο αν ήταν όντως Αριστερή.

 14. Μπράβο σου ρε Γιάννη, το άρθρο σου καλό, το σχόλιο σου καλύτερο, πρέπει όλοι κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο χώρος αυτός που δεν κάνει εκπτώσεις των αριστερών αξιών του και εναλλαγές προσήμων κατά πως τον συμφέρει.

 15. Συμφωνώ απολύτως με την ανάρτηση. Όσο για το επιχείρημα οτι η αριστερή δεξαμενή έχει ταβάνι και δεν μπρείς να γίνεις κυβέρνηση μόνο με τις ψήφους της αριστεράς,νομίζω οτι είναι για γέλια. Το εκλογικό σώμα δεν είναι κάτι αμετάβλητο και οι “πολιτικοί χώροι” είναι πιο ρευστοί απο ποτέ. Απλά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε αντί να ριζοσπαστικοποιήσει τους νοικοκυραίους που περιμένουν ένα κλείσιμο του ματιού με όλα αυτα που περνάνε, να “νοικοκυρέψει” τους φίλους,ψηφοφόρους και αγωνιστές που αποτελούσαν τον σημαντικότερο πυρήνα του τόσα χρόνια αλλά ακόμα και ανθρώπους που αν και ανήκαν στον δικομματισμό είδαν το σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού, βγήκαν στον δρόμο, φάγανε πέτρες και χημικά και ριζοσπαστικοποιήθηκαν σε μια νύχτα.
  Ομολογώ οτι σε συζητήσεις προεκλογικά είχα υπερασπιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε φίλους που μου ´έλεγαν αυτα ακριβώς που γίνονται τώρα και ομολογώ οτι τέτοια κατάντια δεν την περίμενα ποτέ.

 16. Το ποτάμι είναι μολυσμένο και βρώμικο και το ξέραμε από την αρχή.Ή θα κολυμπήσουμε ή θα καθήσουμε στην όχθη και θα το βλέπουμε να κυλάει.Τίποτα δεν υπάρχει χωρίς το αντίθετό του σ’αυτή τη ζωή κύριε Μακριδάκη δικό μας καθήκον είναι να συνθέσουμε με καθαρή καρδιά και πρόθεση Ο Ηράκλειτος το είπε διαλεκτική.Δεν μιλώ εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απλώς εμένα ακόμη δεν μ’εχουνε απογοητεύσει διαβλεπω αγνη πρόθεση και όραμα..ακόμη

 17. Το 2008 για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο αστικός πληθυσμός της γης ξεπέρασε τον αγροτικό.Για πρώτη φορά στην ιστορία μας είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την εξαφάνισή μας, ως αυτό που ξέραμε σαν ανθρωπινο είδος ως τώρα τουλάχιστον, εφόσον καταστρέφουμε αλόγιστα το σώμα που μας φιλοξενεί.Εμείς όμως μη συνηδειτοποιώντας το κυνηγάμε μια μακροοικονομική ανάπτυξη που δεν συνάδει με κανένα ιδανικό και καμια αξια που ως σήμερα μπορέσαμε να διανοηθούμε και να κατακτήσουμε ως έλλογα όντα που αναζητούν την ευτυχία και την αρμονική τους συμβίωση.Οι Η.Π.Α και η Ευρώπη προτίθενται να κάνουν ένα ενιαίο οικονομικό μπλοκ για να αντιμετωπίσουν τις ραγδαία αναπτυσσόμενες Κίνα,Ινδία,Βραζιλία,με τις υπέροχες μακροοικονομίες και τους εξαθλιωμένους λαούς.Αντί η “πολιτισμένη”δύση να τους τραβήξει το αυτί για τη χυδαία καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος τρέχει ασθμαίνουσα πίσω από την ”ανάπτυξή” τους θέλοντας να δημιουργήσει στρατιές δούλων εξυπηρετώντας τράπεζες και πολυεθνικές Η πολιτική ασκείται απο τις τράπεζες και τις πολυεθνικες.Για πρώτη φορά, της τεχνολογίας βοηθούσης, συμβαίνει αυτο τόσο μαζικά,σε όλο τον πλανήτη.Για πρώτη φορά είμαστε τόσο συνδεδεμένοι.Κανένα κρατος λοιπόν δεν μπορεί σήμερα να σταθεί μόνο του στο τοπίο που διαμορφώθηκε.Ή θα αντιληφθούμε τη δουλεία στην οποία μας οδηγούν και θα πολεμήσουμε ολοι μαζί ενωμένοι έχοντας στο μυαλό το καλο ΟΛΩΝ και των απέναντι συνειδητά ή θα συνεχίσουμε την παλια κουβέντα περι δεξιών,αριστερών,κεντρώων,μουσουλμάνων,χριστιανων,βουδιστών,λευκών,μαυρων,κόκκινων.Είμαστε όλοι σ’ενα δωμάτιο,σέναν πλανήτη ο οποιος ψυχορραγεί.Ας μην κάτσει ο καθένας στο κομμάτι του ΔΟΥΛΟΣ απέναντι σε ΔΟΥΛΟ.

 18. Κανείς δεν κατάφερε να νικήσει τον εχθρό διασπασμένος. Η λογική σου, είναι η λογική της καθαρότητας, έρχεται από το παρελθόν. Μια λογική-διαχείριση της ήττας. Γιατί ο πανίσχυρος εχθρός, δεν νικιέται με ουρλιαχτά και προφητείες, αλλά με συμμαχίες και πράξεις. Από την αποδοχή της ήττας, προτιμώ, λοιπόν, να τολμήσω, να το ρισκάρω, ρε αδερφέ.

  Όχι, πως συμφωνώ με ό,τι κάνει ο Τσίπρας. Αλλά με ένα μαγικό, σχεδόν σουρεαλιστικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει υποκείμενο ανατροπής με καλές πιθανότητες. Ή εναλλακτική ποια είναι; “Αριστερή εθνοκάθαρση”;

  Περιμένω, λοιπόν, να δω πρώτα τα γεγονότα, να πολεμήσω, να χάσω ή να νικήσω και μετά να πω…

  Απ’ τις προφητείες, προτιμώ την Ιστορία.
  Γιατί οι εικασίες μπορεί να είναι άστοχες, ψεύτικες, προσωπικές εκτιμήσεις. Εκ των υστέρων να διαψευστούν, να χαρακτηριστούν άχρηστες στο κίνημα.
  Ενώ τα γεγονότα, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

  Εσύ εκεί μακριά, μπορεί να τα χεις βρει με τη φύση και πουλιά.
  Αλλά εμείς εδώ, άλλο δεν τους αντέχουμε.
  Ή εμείς ή αυτοί. Τελεία και παύλα.

 19. Το σχόλιο της Έλενας (March 14, 2013 at 7:51 am) με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ακριβώς αυτό ζούμε. Και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το αντικρούσουμε, μόνο έτσι μπορούμε να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Διαφορετικά αποδεχόμαστε ότι θα γίνουμε Κίνα και έτσι ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

 20. (γραμμενο στις 10 προς 11 Μαρτίου)…… οι δικες μου σκεψεις …. βιαστικά γραμμένες πριν πέσουν σε λήθαργο….

  ΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΖΟΜΠΙ, ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΣΑΝ ΖΟΜΠΙ
  δεν ξέρω κατα πόσο συμφωνείς…. φίλε “συγκάτοικε” σε αυτή την χώρα…

  Μετά από την χθεσινοβραδινή “ντροπή” που ένιωσα για τη “μάζα” των αγανακτισμένων ελλήνων, ναι αυτών των απόντων, πλέον δεν μου φευγει από το νου, μία κ μοναδική ΑΝΑΓΚΗ που έχω εδώ κ χρόνια, ως οπαδός της ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ κ ΜΗ ΒΙΑΙΗΣ διαμαρτυρίας.

  Οι συναθροίσεις – διαδηλώσεις – διαμαρτυρίες στο Συνταγμα και όντας τρεις ψητοί – δυο βραστοί, οι περισσότεροι χαβαλεδιάζοντας…. δεν είναι σοβαρή εικόνα ενός σοβαρού λαού μιας σοβαρής χώρας.

  Το μήνυμα αυτό δεν έχει απολύτως τίποτα να πεί εδω και καιρό σε κανέναν (εκ του αποτελέσματος κρίνω), όπως κανείς από τον εξουσιαστικό χώρο ως φαινεται δεν δειχνει να πτοειται, τουναντίον, λαμβάνουν ενθαρρυντικά μηνύματα “λευκής” εντολής προς συνέχιση των εγκληματικών τους ενεργειών εις βάρος του ελληνικού λαού.

  Δεν λειτουργούν αυθαίρετα… ας γίνει επιτελους σαφές στο μικρό μυαλουδάκι του Έλληνα(-ρα). Εντέλλονται από τον καναπέ μας…..

  Είμαστε οι δακτυλοδεικτούμενοι της ένωσης, ναι της ευρωπαϊκής, αυτής που χρόνια κοκορευόμασταν ότι είμαστε κύτταρό της…..από που κ ως που ποτέ δεν το κατάλαβα.

  Δεν είμαστε τίποτα, ή μάλλον είμαστε Ενα Τίποτα… αυτό αποδεικνύουμε…. με “ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ” στην σημερινή κυβέρνηση ως και στις προηγούμενες….. δεν έχουμε καν τον έλεγχο του μυαλού μας… γιατί απλά δεν έχουμε μυαλό.

  Επιθυμώ…. λοιπόν…και θα ευχόμουν…. μια “ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ” σοβαρή διαμαρτυρία, με σαφή εικόνα της θέσεως των συμμετεχόντων (μακριά από κομματικούς χρωματισμούς) που στοιχειωδώς κατανοούν ότι αυτός ο κατήφορος κάποια στιγμή οδηγεί σε έναν τοίχο όπου η πρόσκρουση θάναι μοιραία και θέλουν να πατήσουν χειρόφρενο.

  Σιωπηλοί όπως στις κηδείες, έτσι νιώθουμε στα σπίτια μας κάθε μέρα…. κηδεύουμε το παρόν κ θρηνούμε προκαταβολικά το μέλλον μας, παράλληλα με τον αγώνα επιβίωσης ψυχικώς – σωματικώς, επαγγελματικώς – οικονομικώς, ηθικώς – συναισθηματικώς…

  Μαύρες ταινίες στα στόματα μας ….. και το πανό της ΣΙΩΠΗΣ…. δεν χρειάζονται πολλά, ούτε πολλά λόγια, ξέρουμε πως είναι φτώχεια…
  Να πάψουμε να επιδεικνύουμε την εξυπνάδα μας με λόγια του αέρα… ΠΡΑΞΗ, ΠΡΑΞΕΙΣ… πραττω πραττεις πράττουμε..
  Όπως ακριβώς σιωπηλοί κ θλιμμένοι κρυβόμαστε, ή κυκλοφορουμε τις ψυχές μας όντας προδωμένοι, βιασμένοι, απελπισμένοι κ μόνοι, έτσι θα ήθελα να περάσει το μήνυμα προς τα έξω…
  ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ, Αχρωμάτιστοι…. απολιτικ…και όλοι όσοι απλά “θρηνουν” πραγματικά, και θέλουν να εκφραστούν, ας έλθουν να δείξουν πως υποφερουν, να δειξουν πως πονάνε, να δειξουν την απελπίσιά τους, την αγανάκτισή τους, την απόφασιστηκότητα τους να προασπίσουν την αξιοπρέπεια τους.
  Ζούμε σα ζόμπι ας πράξουμε σα ζόμπι….

  Σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει… ας γίνουμε λοιπόν αυτά τα σκυλιά που δεν γαβγίζουν αλλά μπορούν να σπείρουν τρόμο, γιατί τον τρόμο στα μάτια τους δεν τον έχουμε δει…
  Ας θυμηθούμε το Γκάντι που δεν παρέκλεινε από τον στόχο του… Πρωτα σε αγνοούν, μετα σε χλευάζουν, μετά σε πολεμούν κ στο τέλος τους νικάς…

  Μια αρχή για μια πραγματική επανάσταση…. αυτής της σιωπής κ όχι των ουρλιαχτών… πάνε τα χρόνια που οι φωνές των Ελλήνων είχαν να πουν… ας μιλήσει η ΣΙΩΠΗ στην Πράξη όμως…

  Φωτεινή…..

 21. Πραγματικά χάνω την ελπίδα μου όταν διαβάζω ανθρώπους με καλή πρόθεση να είναι κατά την γνώμη μου τόσο χαμένοι σε ψευδαισθήσεις. Συγκεκριμένα τα τρία γυναικεία σχόλια απο πάνω κινούνται στο “ΟΛΟΙ μαζί και ειρηνικά”.

  Κατά την γνώμη μου πάντα δεν ειναι παλιά κουβέντα το αριστερός δεξιός, ούτε είναι ίδια διάκριση με το Χριστιανός Μουσουλμάνος ή το λευκός μαύρος. Με έναν άνθρωπο άλλου θρησκεύματος ή άλλου χρώματος μπορώ να αγωνιστώ για έναν κοινό σκοπό, με τον Βορίδη, τον Άδωνη και τους ψηφοφόρους τους με τίποτα. Αυτό το όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε θαύματα είναι η πιο φτηνή και χιλιοπαιγμένη προπαγάνδα. Ποτέ τίποτα σάπιο δεν άλλαξε απο τους πολλούς πόσο μάλλον απο όλους μαζί. Πάντα οι λίγοι βγαίναν μπροστά και το μεγάλο παράπονο απο τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οτι αντί να ενθαρρύνει τους λίγους που σιγά σιγά γίνονται περισσότεροι και είναι έτοιμοι για ρήξη κάνει οτι μπορεί για να τους αποθαρρύνει. Όσο για τις σιωπηρές διαμαρτυρίες και τους πασιφισμούς.Έλεος ρε κορίτσια. Καταλαβαίνω τον φόβο και δεν το παίζω γενναίος αλλά δυστυχώς χωρίς σύγκρουση δεν έγινε ποτέ τίποτα. Ακόμα και στην Αργεντινή που είναι το πιο πρόσφατο πριν φύγουν με τα ελικόπτερα είχανε νεκρούς στους δρόμους. Σιγά μην συγκινηθεί ο Κασιδιάρης και ο Δένδιας απο τον βουβό πόνο του Έλληνα. Όποιος θέλει κεράκια στους Ατενίστας.

  Τα πράγματα είναι απλά. Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά δίνει κάθε μέρα απο μια βαρβάτη αφορμή για μαζικές κινητοποιήσεις και αντί η αριστερά να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο και να απαιτήσει πράγματα δυναμικά μου πάει ταξιδάκια στην Αμερική, κάνει αγιογραφίες Καραμανλή και “πολιτικούς ελιγμούς” δεκαετίας ’80. Η πιο soft αντιπολίτευση στην hardcore μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Ο φασισμός που μας κυκλώνει δεν θέλει χάδια,κανακέματα και στρουθοκαμηλισμούς.

  • “Η πιο soft αντιπολίτευση στην hardcore μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Ο φασισμός που μας κυκλώνει δεν θέλει χάδια,κανακέματα και στρουθοκαμηλισμούς.”

   Κύριε/α Hopeless ,

   Συμφωνούμε στο soft και στο hardcore. Και ναι ο φασισμός μας κύκλωσε, δεν μας κυκλώνει..
   Βλέπετε κάτι που δεν βλέπω??
   ‘Εχει ή δεν έχει βάλει την ουρά στα σκέλια όλη η αριστερά??
   Γνωρίζουμε όλοι πως κατάφερε η παρούσα κυβέρνηση να “καταπνίξει” κάθε φωνή.. Και αυτή την στιγμή κανείς μα κανείς δεν θέλει να ξεκουνήσει από τα αυγά του… Τα κλωσσάμε όλοι νομίζοντας πως θα γεννήσουμε “Ελευθερία”, “Δικαιοσύνη” “Αξιοπρέπεια” ..

   Βλέπω δυστυχώς όλοι όσοι καταδικάζουμε τις τακτικές αυτές του απύθμενου τραμπουκισμού να γελοιοποιούμαστε στα ίδια μας τα μάτια, (δεν εξαιρώ καθόλου τον εαυτό μου), αρκούντες στην διασπορά αναμασημένων ιδεών κ απόψεων, και ουδεμία διάθεση για ΕΝΑΡΞΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ οποιουδήποτε διαλόγου για μια ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ του κατήφορου που έχουμε φτάσει… καίγονται τα μπατζάκια μας κ κλαίμε το “Γκούτσι”… έτσι εν ολίγοις είναι τα πράγματα… κατά το δάσος κ το δέντρο…

   Στεκόμαστε απέναντι σε όλους κ σε όλα κριτές… ΕΓΩ ΒΑΡΕΘΗΚΑ… ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ…
   Αντίσταση κ επανάσταση υπάρχει τρόπος να γίνει…
   Διάβασες τις αράδες μου (πιθανόν) και βιάστηκες να “πάρεις¨τα όπλα….
   Γιατί πιστευεις ότι είναι πιο εύκολο να γίνει αυτό?? Ενώ εσύ ο ίδιος ή ίδια δεν κάθησες για μια στιγμή να φαντασιωθείς μια εικόνα χιλιάδων ανθρωπων ΜΟΥΓΚΩΝ ΣΙΩΠΗΛΩΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΩΝ και ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ να υπηρετήσουν για άλλη μια φορά με βία μια διαμαρτυρία που απλά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αυξάνονται σε μάζα οι δυνάμεις καταστολής σε σχέση με τους δήθεν ¨επαναστατημένους¨΄έλληνες…

   Είμαστε ο περίγελος όχι μόνον τελικά της Ευρώπης αλλά όλης της υφηλίου…
   Δε με ενδιαφερουν τα χρώματα κ τα κόμματα… Ούτε έχω διάθεση κανενός τις φιλοδοξίες να υπηρετήσω, δεν το έκανα άλλωστε ποτέ κ ούτε πρόκειται… όμως την ανάγκη για ανατροπή με ΕΙΡΗΝΙΚΑ μέσα δεν επιτρέπω σε κάποιον να την χλευάσει, αν κ κατανοώ τι ακριβώς θέλει να μου πει… Σαφώς κ οργίζομαι, ποιος είπε το αντίθετο…
   Ξεχείλιζω κι εγώ από οργή, οργίζομαι γιατί κάθομαι κ ακούω τόσες “Αναλύσεις επί αναλύσεων” …. κριτές των πάντων…

   Να σήκωθούμε ΝΑΙ… παρακάτω?? ρώτα τους γύρω σου (όχι αυτούς που συναναστρεφεσαι) τους παραγύρω σου αφουγκρασου…
   Θα δεις πως κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να σου φερει αντίρρηση… μετά από λίγο θα βρουν τρόπο να αλλάξουν την κουβέντα…. αν κάποιοι εξ’ αυτών δεν επιμένουν να επιδεικνύουν την ηλιθιότητα τους… Και μετά??? στο λέω εγω.. ΤΙΠΟΤΑ.. το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ…

   Ρώτησα κ ρωτώ πολλούς κ πολλές υπό ποιές συνθήκες θα βγαίνανε στους δρόμους ξανά κ ξανά… μόνο εάν τους εξασφαλιζότανε η ηρεμία κ η ασφάλεια τους… (βλέπεις είμαστε κ βουτυροπαιδα ως λαός)…(τον ξέχασα τον πληθυντικο-πέρασα στον ενικό)

   Φτάνω στην εικόνα για να μην πολυλογώ….. ένα πλήθος με βουλώμενο στόμα αχρωμάτιστο κι ένα χαρτι υψωμενο στα χέρια με μία μόνο λέξη, ότι θέλει ό καθενας… χωρίς κραυγες.. χωρίς προκλητικά βρισίδια… ποιος θα τολμούσε, έχοντας κ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στραμένα πάνω σε αυτό τον λαό… να τον ¨πυροβολήσει” με χημικά..???
   Αγαπητέ/ή, Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ θάναι μεγάλη… μυρμήγκισμα στο κεφάλι αλλιώς…

   Πιθανόν να γνωρίζεις πως ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, γιατί ξέρουν με τι κ ποιους έχουν να κάνουν… τους είναι λοιπόν παιχνίδι πλέον αυτό…

   Είδες?? κι εσύ πρωτος/η το χλευασες?? γιατί δεν κάθησες λεπτό να σκεφτείς… κι έκανες πολύ καλά… δε μου έκανε όμως καμία εντύπωση η αντίδραση σου, αυτό έπρεπε να στο ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής. Αναμενόμενη…
   Σκοπεύω να ενοχλώ (κ γι αυτό το πέρασα κι εδώ στου “φίλου Γιάννη” την σελίδα..). και θα ενοχλώ… αρκεί κάποιοι να αρχίσουν να σκέφτονται, έστω κ λίγο ρομαντικά, ειρηνικά, διαφορετικά.. ας σκέφτονται πάντως….

   Αυτά είχα να πω, και να ξέρεις, ότι ο εχθρός δεν είναι όλοι εκείνοι εκεί μέσα, είμαστε εμείς όλοι εδώ έξω…

   Με εκτίμηση

   Φ.

  • Ινδία πολύ πριν την Αργεντινή

   Νότιος Αφρική επίσης πριν την Αργεντινή

   Ας μη γίνουμε Αργεντινή, αυτό εύχομαι προσωπικά…

   • Φωτεινή αν πρόσεξες στην αναρτησή μου τόνισα δύο φορές το κατά την γνώμη μου. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, ούτε σου κάνω μάθημα. Είμαι ο hopeless και έχω να σχολιάσω τα εξής:
    1)Κατ’αρχην δεν ενοχλείς. Μια χαρά γράφεις την αλήθεια σου με επιχειρήματα απλά τυχαίνει να μην συμφωνώ.
    2)Την απαντησή σου για το γιατί δεν ξεκουνάει απο τον καναπέ ο πολύς κόσμος θα την βρείς εν μέρει στην κριτική του Γιάννη(αν μου επιτρέπεται να τον ερμηνεύσω) και σε σχόλια σαν το δικό μου και πολλών άλλων. Αυτό ακριβώς λέμε. Οτι ο κόσμος περιμένει μια αφορμή και μια στήριξη που απαιτείς μια αριστερή ισχυρη αντιπολίτευση να τη δώσει δυναμικά. Πόσο μάλλον απέναντι στον φασισμό που ήδη μας κύκλωσε όλους όπως λές. Εγώ και πολλοί σαν και μένα είναι στον δρόμο με κάθε σοβαρή αφορμή για διαμαρτυρία και αλληλεγγύη αλλά ο πολύς κόσμος θέλει καλώς ή κακώς έναν μπροστάρη, ρόλο που μια πραγματική αριστερά οφείλει να διαδραματίσει.
    3)Σέβομαι την πίστη σου στον πασιφισμό, στον Γκάντι και τον Μαντέλα(διαφορετικές προσωπικότητες αλλά είναι άλλη κουβέντα) απλά συμβαίνει απο τις παραστάσεις μου και τα διαβάσματα μου να θεωρώ αυτή την στάση βούτυρο στο ψωμί αυτών απο τους οποίους θέλουμε να απαλαγούμε(βλ. τι έχει πεί ο Όργουελ για το θέμα).
    4)Ποσα χρόνια πέρασε ο Μαντέλα στην φυλακή δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσω. Ούτε την τύχη που επιφύλασε το σύστημα που πολεμούσαν ειρηνικά οι Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.
    5)Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν τα κλωσσάμε όλοι, δεν είχαμε ποτε Γκούτσι και Καγιέν για να κλάψουμε αλλά και αν είχαμε δεν θα τα κλαίγαμε,δεν είμαστε κριτές των πάντων ούτε γκρινιάρηδες όταν απαιτούμε να μην εκφυλίζονται οι αγώνες μας και να πιάσουν τόπο τα χημικά που έχουμε φάει.
    6)Δεν είπε κανείς να πάρουμε τα όπλα(ακόμα, γιατι μπορεί να χρειαστεί και αυτο όπως πάμε). Είπα να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Εκτός αν δεν είδες τις εικόνες απο την εισβολή στην Ιερισσό με full face και αυτόματα.
    7) Επειδή σε κούρασα όσες φορές και να μου γράψεις για ειρηνική και βουβή αντίδραση θα σε χλευάσω. Με όλο το σεβασμό ούτε να το φαντασιωθώ θέλω όπως με προκαλείς ούτε να το φανταστώ. Αυτά γίνονται μόνο σε ταινείες και μάλιστα Αμερικάνικες. Στην πραγματική ζωή μπαίνει μέσα το τάνκ και οι ασφαλίτες και όποιον πάρει ο χάρος.

    Φιλικά Hopeless.

    • Μετά το δίλημα κατέληξα εδώ…

     ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ

     -Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
     Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
     -Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μιά τέτοια απραξία;
     Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
     -Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
     Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
     Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
     -Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
     και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
     στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;
     -Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
     Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
     τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
     για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
     τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.
     -Γιατί οι δυό μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
     σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
     γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
     και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
     γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
     μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;
     Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
     και τέτοια πράγματα θαμπόνουν τους βαρβάρους.
     -Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
     να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;
     Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
     κι αυτοί βαριούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.
     -Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
     κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
     Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,
     κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
     Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
     Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
     και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
     Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
     Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.

     Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

 22. Η αλήθεια είναι πως πολλά πράγματα σε όσα διάβασα στα σχόλια θα θελα να σχολιάσω (λέγοντας τη γνώμη μου δηλαδή) αλλά θα προσπαθήσω να συνοψίσω κάπως όλες τις σκέψεις μου.
  Και εμένα έχουν αρχίσει να με ενοχλούν πολλά πράγματα στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως που με μπερδεύει είναι όλα αυτά που νομίζω πως έχουν συμβεί έχουν όντως συμβεί ( θεωρώ όμως πως σίγουρα κάποια έχουν αλλάξει, δεν είμαι όμως σίγουρος αν όλα άλλαξαν ), και ο λόγος είναι ο εξής , από το Μάιο που έγιναν οι πρώτες εκλογές υπάρχει μια πολύ εκτεταμένη επίθεση προς το ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις μεριές, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου τα εξής:
  Πρώτα από όλα το πολύ το λέγε λέγε όλο και κάτι μένει, μου μοιάζει ότι όλη η κουβέντα που γίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ( στρίβει προς τη νομιμότητα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και παρόμοιες τέτοιες δηλώσεις) γίνονται για δύο λόγους, πρώτα από όλα για να νομιμοποιηθούν ηθικά πως κάνουν το σωστό και πως πρεσβεύουν την μόνη αληθινή- πραγματική λύση και παράλληλα να αποδυναμώσουν στις συνειδήσεις του κόσμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μια άλλη λύση.( Αφού σιγά σιγά και αυτός καταλαβαίνει ότι η μόνη λύση είναι αυτή που επιλέξαμε από την αρχή εμείς, άρα ακολουθήστε εμάς που εξ αρχής είχαμε τη μόνη σωστή λύση). Αυτή την βρίσκω μάλιστα σαν το πιο πονηρό είδος επίθεσης που κάνουν.
  Από την άλλη οι κλασικές επιθέσεις νομιμότητας (υποθάλπουν την τρομοκρατία , διώχνουν τους επενδυτές, θα μας πάει στη δραχμή κτλ, το τελευταίο είναι και το πιο αστείο επιχείρημα από όλα που πιάνει ακόμα αρκετά καλά βέβαια, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω πως μέχρι πριν φτάσει η κρίση στην Ελλάδα και μας πουν πως κινδυνεύουμε να το χάσουμε όπου έμπλεκα σε οικονομική κουβέντα, είτε με μικρούς σε ηλικία είτε με μεγάλους, όλοι έλεγαν πως από τότε που μπήκε το ευρώ η ακρίβεια μας έχει γονατίσει και πολλά παρόμοια και μόλις μας είπαν πως θα μας το πάρουν όλοι αυτοί τρομοκρατήθηκαν και θέλουν να το κρατήσουν με κάθε κόστος λες και θα έρθει το τέλος του κόσμου άμα το χάσουμε!) έχουν και αυτές διπλό στόχο πρώτα να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να μην πλησιάσει το ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να βάλουν το ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας. Όταν κάποιος βρίσκεται σε θέση άμυνας αυτό που συνήθως κάνει είναι να προσπαθεί να δικαιολογηθεί για ότι λέει η κάνει ακόμα και δεν το έχει κάνει και απλώς τον κατηγορούν γι αυτό και έτσι με την πίεση αυτή προσπαθούν να τον σπρώξουν να απαρνηθεί απόψεις και ενέργειες του.
  Αυτό είναι για μένα το μεγαλύτερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δέχτηκε να μπει σε θέση άμυνας. Αμύνεσαι όταν είσαι σε δυσχερή θέση και δεν έχεις άλλη επιλογή, όταν όμως έχεις και δυναμική αλλά και δίκιο (κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται να αφήνεις αυτόν που σε καταστρέφει να αναλαμβάνει και τη ‘σωτηρία’ σου). Έτσι καταλήγεις αργά η γρήγορα να ασπαστείς τις απόψεις των επιτιθέμενων μόνο και μόνο για να βγεις από τη δύσκολη θέση της άμυνας από τη στιγμή που δεν παίρνεις την απόφαση να επιτεθείς εσύ ώστε να έχεις το πάνω χέρι όπως και έκανε πριν τις εκλογές γι αυτό απέκτησε και τη δυναμική που είχε αποκτήσει τότε. Ξαναέπεσαν όμως στην ίδια παγίδα όπως όταν πρωτοανέλαβε ο Τσίπρας και δημοσκοπικά είχε φτάσει αν θυμάμαι καλά κοντά στο 18% και κάθονταν να δικαιολογηθούν πως δεν είναι οι «κακοί» που δημιούργησαν το Δεκέμβριο του 2008 και έχασαν την τότε δυναμική τους.
  Πιστεύω ότι ακόμα δεν έχει μεταλλαχθεί όσο νομίζουμε οι περισσότεροι (εξ αιτίας όσον ανέφερα συν την καθαρά ψηφοθηρική προσπάθεια του κόμματος που δημιουργεί τέτοιες εντυπώσεις σε όλους όσους τα θέλουν όλα και τελείως ξεκάθαρα). Σκέφτομαι πως αν δεν τους δούμε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει, μόνο υποψίες μπορούμε να έχουμε. Άλλωστε άλλη λύση δεν μοιάζει να υπάρχει χωρίς να μπλέξουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Και στο κάτω το μόνο που μου φαίνεται σίγουρο είναι πως ακόμα και να μας πουλήσει σίγουρα δεν έχει ρίζες απλωμένες σαν το πασοκ και τη νδ και θεωρητικώς είναι εύκολο να τους εξαφανίσουμε από τον πολιτικό χάρτη. Βέβαια αν μας απογοητεύσουν και αυτοί μετά δεν μοιάζει να υπάρχει τίποτα, αλλά μήπως αν τους απορρίψουμε από τώρα υπάρχει;

 23. είμαι νέος, μόλις 4-5 χρόνια στο χώρο μας. συναγωνιστής και εγώ.

  μου κάνει εντύπωση ότι τον ιούνιο θεωρούσες ότι υπήρχε η ρεαλιστική πιθανότητα να αλλάξει ο συριζα τους συσχετισμούς σε όλη την ευρώπη, και ότι κατά την γνώμη σου αυτό ήταν που έκανε έμπειρους αριστερούς να στηρίξουν συριζα. τώρα, αναφέρεις ότι ξαφνικά άλλαξε ο συριζα και ο αριστερός κόσμος φεύγει.

  προσωπικά θεωρώ ότι αυτό που άλλαξε δεν είναι ο συριζα. όλοι οι εμπειροι αριστεροί ξέρουν ποιός είναι ο συριζα σήμερα και ποιός ήταν τον ιούνιο — και εγώ μετέχω σε αυτόν και αγωνίζομαι μέσα από αυτόν — και γνωρίζοντας τα πράγματα δεν είχα τέτοιες υπεραισιόδοξες πεποιθήσεις.

  αυτό που άλλαξε ήταν η υπεραισιοδοξία η οποία κατα την γνώμη μου ήταν και είναι ακόμα αστήριχτη.

  ο αγώνας είναι μακρύς, δύσκολος, σκληρός και μαγικές λύσεις που θα προέλθουν μέσα από πιο αριστερές μαγκιές στο δημόσιο λόγο δεν θα βελτιώσουν τα πράγματα.

  όσο για τον αγώνα που δίνεται καθημερινα, επειδή είμαι μέσα και το βλέπω, δίνεται σκληρή μάχη καθημερινά. αδικείς πολύ κόσμο που χτίζει κινήματα.

 24. ΠΡΟΣ ειδότερα Hopeless

  “Η πιο soft αντιπολίτευση στην hardcore μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Ο φασισμός που μας κυκλώνει δεν θέλει χάδια,κανακέματα και στρουθοκαμηλισμούς.”

  Κύριε/α Hopeless ,

  Συμφωνούμε στο soft και στο hardcore. Και ναι ο φασισμός μας κύκλωσε, δεν μας κυκλώνει..
  Βλέπετε κάτι που δεν βλέπω??
  ‘Εχει ή δεν έχει βάλει την ουρά στα σκέλια όλη η αριστερά??
  Γνωρίζουμε όλοι πως κατάφερε η παρούσα κυβέρνηση να “καταπνίξει” κάθε φωνή.. Και αυτή την στιγμή κανείς μα κανείς δεν θέλει να ξεκουνήσει από τα αυγά του… Τα κλωσσάμε όλοι νομίζοντας πως θα γεννήσουμε “Ελευθερία”, “Δικαιοσύνη” “Αξιοπρέπεια” ..

  Βλέπω δυστυχώς όλοι όσοι καταδικάζουμε τις τακτικές αυτές του απύθμενου τραμπουκισμού να γελοιοποιούμαστε στα ίδια μας τα μάτια, (δεν εξαιρώ καθόλου τον εαυτό μου), αρκούντες στην διασπορά αναμασημένων ιδεών κ απόψεων, και ουδεμία διάθεση για ΕΝΑΡΞΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ οποιουδήποτε διαλόγου για μια ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ του κατήφορου που έχουμε φτάσει… καίγονται τα μπατζάκια μας κ κλαίμε το “Γκούτσι”… έτσι εν ολίγοις είναι τα πράγματα… κατά το δάσος κ το δέντρο…

  Στεκόμαστε απέναντι σε όλους κ σε όλα κριτές… ΕΓΩ ΒΑΡΕΘΗΚΑ… ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ…
  Αντίσταση κ επανάσταση υπάρχει τρόπος να γίνει…
  Διάβασες τις αράδες μου (πιθανόν) και βιάστηκες να “πάρεις¨τα όπλα….
  Γιατί πιστευεις ότι είναι πιο εύκολο να γίνει αυτό?? Ενώ εσύ ο ίδιος ή ίδια δεν κάθησες για μια στιγμή να φαντασιωθείς μια εικόνα χιλιάδων ανθρωπων ΜΟΥΓΚΩΝ ΣΙΩΠΗΛΩΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΩΝ και ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ να υπηρετήσουν για άλλη μια φορά με βία μια διαμαρτυρία που απλά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αυξάνονται σε μάζα οι δυνάμεις καταστολής σε σχέση με τους δήθεν ¨επαναστατημένους¨΄έλληνες…

  Είμαστε ο περίγελος όχι μόνον τελικά της Ευρώπης αλλά όλης της υφηλίου…
  Δε με ενδιαφερουν τα χρώματα κ τα κόμματα… Ούτε έχω διάθεση κανενός τις φιλοδοξίες να υπηρετήσω, δεν το έκανα άλλωστε ποτέ κ ούτε πρόκειται… όμως την ανάγκη για ανατροπή με ΕΙΡΗΝΙΚΑ μέσα δεν επιτρέπω σε κάποιον να την χλευάσει, αν κ κατανοώ τι ακριβώς θέλει να μου πει… Σαφώς κ οργίζομαι, ποιος είπε το αντίθετο…
  Ξεχείλιζω κι εγώ από οργή, οργίζομαι γιατί κάθομαι κ ακούω τόσες “Αναλύσεις επί αναλύσεων” …. κριτές των πάντων…

  Να σήκωθούμε ΝΑΙ… παρακάτω?? ρώτα τους γύρω σου (όχι αυτούς που συναναστρεφεσαι) τους παραγύρω σου αφουγκρασου…
  Θα δεις πως κανείς μα κανείς δεν πρόκειται να σου φερει αντίρρηση… μετά από λίγο θα βρουν τρόπο να αλλάξουν την κουβέντα…. αν κάποιοι εξ’ αυτών δεν επιμένουν να επιδεικνύουν την ηλιθιότητα τους… Και μετά??? στο λέω εγω.. ΤΙΠΟΤΑ.. το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ…

  Ρώτησα κ ρωτώ πολλούς κ πολλές υπό ποιές συνθήκες θα βγαίνανε στους δρόμους ξανά κ ξανά… μόνο εάν τους εξασφαλιζότανε η ηρεμία κ η ασφάλεια τους… (βλέπεις είμαστε κ βουτυροπαιδα ως λαός)…(τον ξέχασα τον πληθυντικο-πέρασα στον ενικό)

  Φτάνω στην εικόνα για να μην πολυλογώ….. ένα πλήθος με βουλώμενο στόμα αχρωμάτιστο κι ένα χαρτι υψωμενο στα χέρια με μία μόνο λέξη, ότι θέλει ό καθενας… χωρίς κραυγες.. χωρίς προκλητικά βρισίδια… ποιος θα τολμούσε, έχοντας κ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στραμένα πάνω σε αυτό τον λαό… να τον ¨πυροβολήσει” με χημικά..???
  Αγαπητέ/ή, Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ θάναι μεγάλη… μυρμήγκισμα στο κεφάλι αλλιώς…

  Πιθανόν να γνωρίζεις πως ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, γιατί ξέρουν με τι κ ποιους έχουν να κάνουν… τους είναι λοιπόν παιχνίδι πλέον αυτό…

  Είδες?? κι εσύ πρωτος/η το χλευασες?? γιατί δεν κάθησες λεπτό να σκεφτείς… κι έκανες πολύ καλά… δε μου έκανε όμως καμία εντύπωση η αντίδραση σου, αυτό έπρεπε να στο ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής. Αναμενόμενη…
  Σκοπεύω να ενοχλώ (κ γι αυτό το πέρασα κι εδώ στου “φίλου Γιάννη” την σελίδα..). και θα ενοχλώ… αρκεί κάποιοι να αρχίσουν να σκέφτονται, έστω κ λίγο ρομαντικά, ειρηνικά, διαφορετικά.. ας σκέφτονται πάντως….

  Αυτά είχα να πω, και να ξέρεις, ότι ο εχθρός δεν είναι όλοι εκείνοι εκεί μέσα, είμαστε εμείς όλοι εδώ έξω…

  Με εκτίμηση

  Φ.

 25. Pingback: Προς πρώην συναγωνιστές | Πρωτοβουλία Εργαζομενων και Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>